Imagini din salile de operatie, expuse la muzeul Brukenthal

13 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Cristina Bobe si-a propus sa integreze arta in spitalele din Romania si sa ofere publicului, din perspectiva artistica, fotografii surprinse in timpul unor interventii chirurgicale.

 

cristina-bobe

Cristina Bobe

In urma cu doi ani, o tanara artista fotograf demara un proiect inedit, prin care isi propunea sa aduca in fata publicului larg imagini reale din timpul unor interventii chirurgicale.

Cristina Bobe a incercat astfel sa transpuna, cu ajutorul fotografiei, atmosfera si tensiunea dintr-o sala de operatii. Proiectul, denumit sugestiv „Gentle Violence”, a debutat la Muzeul Brukenthal din Sibiu cu o expozitie ce continea fotografii realizate in timpul unor interventii chirurgicale pe cord – Gentle Violence – The Hart. La acel moment, artista a anuntat ca este vorba despre un proiect pe temen lung si isi propunea organizarea anuala a unei expozitii de acest gen, fiecare cu tematica proprie, axata tot pe fotografia medicala. Inca de la inceput, expozitia s-a bucurat de un real succes, ceea ce i-a oferit artistei o motivatie in plus pentru a continua proiectul si in anul urmator.

In 2015, expozitia s-a mutat la Muzeul de Arta din Cluj, in cadrul festivalului Photo Romania, pentru ca anul acesta sa revina la Sibiu, cu o noua tematica.

 

Foto: Cristina Bobe

Foto: Cristina Bobe

De aceasta data, fotografiile sunt realizate in timpul unor operatii de chirurgie estetica, ceea ce a facut ca si numele expozitiei, vernisata pe 9 septembrie la Muzeul National Brukenthal, sa fie Gentle Violence – Faces of Changes.

Cristina Bobe a declarat ca de aceasta data a incercat sa infatiseze publicului sala de operatie ca pe un „muzeu al corpului in schimbare”, in care corpurile pacientilor sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de arta. „Ele sunt surprinse in timpul unei schimbari exterioare, care le va sculpta si personalitatea. Nu urmaresc procesul in sine al schimbarii, ci mai degraba deconstruiesc dinamica schimbarii si prezint fragmente ale ei, prinse in fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusete sau lucrari din istoria artei, care este tot o istorie a frumusetii. Portretele sunt aproape toate incadrate pe un fundal negru. Asta introduce si ideea de moarte, pentru ca schimbarea presupune moartea unei identitati, dar si pentru ca a reprezenta corpul ca obiect de arta inseamna a-l considera mort, crezand in acelasi timp in transfigurarea sa”, a declarat artista, cu ocazia vernisajului.

 

Sursa: cristinabobe.com

Sursa: cristinabobe.com

Fotografiile expuse la muzeul din Sibiu au fost facute in timpul unor interventii chirurgicale realizate de medicii Adriana Radu de la Life Memorial Hospital – Bucuresti, Horia Siclovan de la MedLife Genesys – Arad si Dragos Zamfirescu de la Clinica Zetta din Bucuresti.

Si de aceasta data, expozitia este una senzoriala, imaginile expuse fiind „animate” de Paul Lupascu, motion designer, si transpuse in sunete care redau atmosfera dintr-o sala de operatie, in timpul unei astfel de interventii, de Sebastian Florea, sound designer.

La finalul expozitiei, fotografiile vor fi puse in vanzare, iar fondurile astfel obtinute vor fi redirectionate, in scop caritabil, catre pacientii care necesita interventii de chirurgie estetica reparatorie.

 


Adaugati un comentariu


 

*