Imagistica medicala, un mod de a gasi la timp solutii pentru a trai

12 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM), Tomografia computerizata (CT), mamografia, ecografia sau alte subramuri ale imagisticii medicale sunt, la ora actuala, metode prin care diagnosticul unui pacient poate fi stabilit cu mare exactitate, dar de multe ori se recurge la aceste investigatii cand este prea tarziu.

Imagistica este o specialitate medicala relativ recenta, care reuneste o larga varietate de stiinte, in scopul studierii modului in care se formeaza, inregistreaza, transmit, analizeaza, proceseaza, percep si se stocheaza imagini ale organelor sau tesuturilor, prin diferite tehnici, in scopul diagnosticarii cat mai exacte a unor boli.

„Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) este un test care foloseste un camp magnetic si pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc, in multe cazuri oferind informatii ce nu pot fi vizualizate prin radiografie sau alte tehnici imagistice. In anumite cazuri, utilizeaza o substanta de contrast, pentru a se putea vizualiza mai clar anumite structuri organice”, precizeaza dr. Gabriela Iancu, coordonatorul  RMN Centru de Imagistica situat in incinta Spitalului Judetean de Urgenta.

 

„Ochiul” din „adancul” corpului omenesc

IRM se efectueaza pentru diagnosticarea anumitor afectiuni precum tumori,   leziuni, afectari vasculare sau infectii. Folosind substanta de contrast, se pot vizualiza clar anumite tesuturi. Pot fi astfel detectate tumori, anevrisme, sangerari la nivel cerebral, leziuni nervoase sau afectiuni cauzate de accidente vascular-cerebrale, afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv. In regiunea toracica se pot  vizualiza cordul, valvele cardiace si vasele coronare, se poate stabili daca plamanii sau inima sunt afectate si poate ajuta la diagnosticarea cancerului de san sau pulmonar. IRM poate fi folosita, de asemenea, pentru vizualizarea vaselor de sange si a circulatiei sangelui prin vase (angiografie) sau poate depista afectiuni ale venelor sau arterelor (anevrisme, cheaguri sau ruptura partiala a peretelui vascular). In regiune abdominala si pelvina se pot depista diferite afectari ale ficatului, vezicii biliare, pancreasului, rinichilor si vezicii urinare, tumori, sangerari, infectii si diferite obstacole (la femei pot vizualiza uterul si ovarele, iar la barbati, prostata). IRM poate evidentia si afectari ale sistemului osos sau articular, ale maduvei osoase, tumori, afectari ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane, infectii, discurile si nervii coloanei vertebrale”, explica dr. Cristian Teodorescu, medic radiologie/imagistica, in cadrul Centrului.

 

Pregatire speciala

IRM se efectueaza, de regula, de catre medicul specialist in rezonanta magnetica, iar imaginile vor fi interpretate de medicul radiolog sau de alti medici competenti sa interpreteze o IRM. Inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa fie pregatit pentru aceasta investigatie, sa indeparteze toate metalele si sa-si schimbe hainele prprii cu un halat pe care-l va purta pe toata perioada efectuarii testului. „ In cazul claustrofobilor, se vor administra sedative pentru relaxare, astfel incat pacientul sa nu devina agitat. In interiorul scannerului, pacientul va simti aerul miscandu-se si va auzi un ventilator, precum si diverse zgomote care sunt rezultatul scanarii”,  incearca medicul sa dea asigurari ca investigatia in sine nu presupune riscuri, pentru ca inainte de a se efectua se iau masuri specifice, astfel incat rezultatul sa fie cat mai corect.

Dr. Iancu mai spune ca este important ca pacientul sa nu se miste in timpul scanarii, iar cand este rugat, sa isi tina respiratia, pentru scurte perioade de timp, astfel incat testul sa fie cat mai fidel. In timpul efectuarii testului, pacientul va fi inchis in camera de scanat, insa medicul specialist il va supraveghea prin intermediul unei ferestre transparente si va comunica printr-un microfon cu acesta. Medicul specialist poate explica pacientului rezultatul testului imediat dupa efectuarea lui, insa rezultatul final va fi gata in aproximativ doua zile.

 

Prea multi bolnavi incurabili!

Medicii sunt inrijorati de numarul mare de persoane care ajung la invstigatii de tip IRM in faze avansate ale bolilor, in care terapiile aplicate nu mai sunt eficiente. Potrivit specialistilor RMN Centrul de Imagistica, in cadrul caruia functioneaza atat un IRM, cat si un CT si un ecograf de ultima generatie, se constata din ce in ce mai des ca pacientii ajung la investigatii pentru diagnostic atunci cand afectiunile lor sunt greu sau imposibil de tratat. „Spre exemplu, dintre cei 3.700 de pacienti investigati RMN in perioada aprilie 2011- aprilie 2012, aproximativ 68% sunt pacienti care au ignorat semnele uneori banale ale bolii si au ajuns, in final, sa fie diagnosticati cu tumori cerebrale, abdominale, pelvine, scleroze multiple sau chiar metastaze (dintre 2.516 pacienti cu afectiuni grave, 1.200 aveau tumori cerebrale, 350 scleroze multiple, iar 966, tumori cu localizari abdominale , pelvine sau metastaze generalizate).  32% dintre pacientii investigati au fost diagnosticati, fie cu hernie de disc sau rupturi de ligamente la nivelul membrelor inferioare, fie cu diverse chisturi, hemangioame cu diverse localizari (din 1.184 pacienti – 890 aveau hernie de disc, iar 294  au fost  diagnosticati cu hemangioame, chisturi de diferite etiologii si localizari diferite)”, arata dr. Iancu.

 

Program de fidelizare a pacientilor

In aceeasi perioada, cu ajutorul computer-tomografului  (CT) din dotarea Centrului au fost investigate aproximativ 2.900 persoane, cele mai multe prezentandu-se la recomandarea medicilor oncologi, pentru monitorizarea evolutiei bolilor canceroase (aproximativ 70%),  restul suferind diverse traumatisme sau accidente vasculare, mai spune  medicul coordonator al Centrului, mentionand ca tocmai din aceste cauze, Centrul RMN de Imagistica implementeaza, incepand de luna viitoare, un program de fidelizare a pacientilor, prin care ofera beneficiarilor investigatiilor sau rudelor de gradul I ale acestora, reduceri la plata investigatiilor sau chiar de gratuitatea unor servicii, cum ar fi: investigatii prin CT, ecografii, masurarea TA sau a glicemiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*