In loc sa-si trateze cariile, romanii prefera sa-si albeasca dintii

Conform unui studiu recent, circa 70 la suta dintre pacientii care se prezinta la stomatolog o fac pentru a-si rezolva problemele de estetica frontala, desi multi dintre ei au carii ale danturii laterale sau alte probleme care ar necesita tratamente dentare.

 

cabinet stomatologic

Problemele de natura stomatologica continua sa detina o pondere importanta in randul populatiei din Romania. Majoritatea populatiei se prezinta la cabinetul medicului stomatolog atunci cand apare o problema la dintii frontali, romanii fiind deranjati de aspectul estetic al problemei, sau atunci cand devin insuportabile durerile de masea.

Controalele stomatologice in scop preventiv, desi ar trebui sa fie prioritare, constituie o raritate in cabinetele stomatologice din intreaga tara, dupa cum o arata si rezultatele unui studiu recent, referitor la comportamentul romanilor vis-a-vis tratamentele stomatologice si igiena denatara.

Principala concluzie desprinsa in urma acestui studiu este aceea ca romanii sunt, in principal, preocupati de frumusetea dintilor si mai putin de sanatatea si functionalitatea acestora. Astfel, conform studiului, 70 la suta dintre pacientii care vin la stomatolog o fac strict pentru o probleme de estetica frontala, fiind interesati doar de sanatatea dintilor vizibili si mai putin de cei laterali.

 

cabinet stomatologicStudiul mai arata ca multi dintre pacienti se adreseaza medicilor stomatologi cerand tratamente de albire. Chiar daca au probleme mai grave la dintii laterali, acestia prefera mai degraba sa-si infrumuseteze dintii aflati la vedere decat sa salveze functionalitatea celor din interiorul cavitatii bucale, afectati de carii sau alte probleme care necesita tratamente dentare.

Datele facute publice recent mai arata ca 10 la suta dintre pacientii cu probleme de estetica frontala au si dinti lipsa sau cariati, iar 20 la suta dintre problemele dentare sunt provocate de paradontoza.

Medicii stomatologi chiar trag un semnal de alarma in privinta acestei afectiuni, spunand ca in ultimii ani, in Romania, tot mai multi pacienti se confrunta cu o forma foarte agresiva a parodontozei, adectiune a carei incidenta este cu mult mai mare decat in randul populatiei din alte state europene.

 

dentistMedicii stomatologi se declara ingrijorati si de faptul ca 90 la suta dintre pacientii care sufera de parodontoza se prezinta la cabinet abia dupa ce boala a ajuns in statii foarte avansate. Majoritatea considera ca pentru problema lor nu exisata o solutie si se resemneaza, altii considera ca este o mostenire genetica si nu au ce-i face, iar foarte putini realizeaza ca de fapt este vorba despre o boala provocata de igiena dentara deficitara si au nevoie de tratament specific, adecvat si personalizat.

Parodontoza este o afectiune cauzata de o suprainfectie aparuta la nivelul gingiei si a osului, iar descoperita in stadii incipiente, poate fi stagnata prin tratamente, astfel incat sa nu se ajunga la caderea dintilor. Boala nu se transmite genetic si nici de la un pacient la altul, singura cauza fiind lipsa igienei dentare, spun medicii stomatologi. Chiar daca nu poate fi vindecata, pentru ca osul erodat de boala nu poate creste la loc decat chirurgical, boala poate fi oprita din evolutie prin tratamente cu laser, prin care se distrug tesutul de granulatie si toate bacteriile, lasand locul curat si actionand ca un veritabil bactericid, sau prin ozonoterapie.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*