In martie vor fi reluate tratamentele fara interferon

7 februarie 2017 | 0 comentarii |

Primii care vor beneficia de tratament sunt pacientii cu Hepatita C cronica, ajunsi in stadiul de fibroza F4, urmand ca de la jumatatea lunii sa fie inclusi si cei in stadiile F2 si F3.

 

farmacie medicamenteVeste buna pentru pacientii cu hepatita C, data in aceasta dimineata, de ministrul Sanatatii, Florian Bodog. Acesta a anuntat ca noul tratament fara interferon va fi reluat inca din prima zi a lunii viitoare, de acesta urmand a beneficia si pacientii aflati in stadii mai putin avansate ale bolii, nu doar cei cu fibroza F4. Bodog a anuntat ca negocierile pentru contractul cost-volum privint tratamentul pentru bolnavii in stadiul de fibroza F4 au intrat in linie dreapta si urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii februarie, astfel ca, de la 1 martie tratamentul va putea fi din nou prescris acestor pacienti. Reluarea tratamentului pentru pacientii aflati in stadiul F4 a fost a fost considerata prioritara, dat fiind faptul ca acestia se afla deja intr-o faza foarte avansata a bolii, in timp ce negocierile pentru pacientii aflati in stadiile F2 si F3 se vor mai prelungi pana la jumatatea lunii martie. „Incepand cu 1 martie, urmare a desfiintarii comisiilor de specialitate de la nivelul caselor de asigurari, tratamentele interferon free vor putea fi prescrise de catre medicul specialist, pe baza unui protocol elaborat de Casa de Asigurari, in colaborare cu Ministerul Sanatatii si comisiile de specialitate din minister, iar celelalte medicamente pentru F2 si F3 vor fi disponibile incepand cu luna martie, acesta fiind un program nou. Pentru cele cu F4, incepand cu 1 martie, se vor putea prescrie deja”, este anuntul facut in urma cu putin timp de Florian Bodog.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu

La randul sau, Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a confirmat ca negocierile dintre producatorii de medicamente si Ministerul Sanatatii sunt in plina desfasurare, precizand ca discutiile se poarta inca din luna noiembrie a anului trecut, atunci cand s-a incheiat prima parte a programului. „Pentru tratamentul bolnavilor cu hepatita C sunt negocieri in curs de desfasurare. Prima parte a programului s-a incheiat in luna noiembrie a anului trecut si de atunci sunt discutii pentru reluarea programului in cadrul anului 2017. Cei 5.000 de pacienti care au fost alocati contractului de anul trecut si-au incheiat sau sunt pe cale sa isi incheie partea de tratament. Sunt proceduri de evaluare si asa mai departe, iar atata vreme cat contractul nu este finalizat, nu pot fi adusi pacienti noi in acest proiect”, a precizat presedintele ARPIM.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

De asemenea, Florian Bodog a oferit noi amanunte despre lista de compensate care urmeaza sa fie actualizata in aceasta saptamana. Acesta a precizat ca in lista vor fi adaugate in zilele urmatoare 12 medicamente noi, majoritatea dintre ele destinate tratamentului afectiunilor oncologice si celor hematologice. Acestora li se vor adauga si medicamentele folosite pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C in stadiile F2 si F3, fiind absolut necesar ca acestea sa fie incluse in lista de compensate pentru ca pacientii sa poate beneficia de ele incepand cu luna viitoare, asa cum a promis ministrul. „Este vorba despre 12 medicamente care trateaza, in principal, afectiuni oncologice si hematologice. Vreau sa subliniez faptul ca acesta este un prim pas si ca, pe masura ce vor fi evaluate noi molecule la Agentia Nationala a Medicamentului, ministerul va initia noi hotarari de Guvern pentru ca pacientii sa aiba acces la cat mai multe tratamente noi”, a mai declarat in acest sens Florian Bodog.

Ar mai fi de mentionat ca aceste afirmatii au fost facute in contextul in care Ministerul Sanatatii se poate baza de acum pe un buget, Parlamentul finalizand, aseara, dezbaterile in Plen privind Bugetul pe anul 2017, in care regasim, pentru domeniul Sanatate, o alocare de 7.871.466.000 de lei, de la Bugetul de Stat si credite de angajament, CNAS avand la dispozitie 28,8 miliarde de lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*