In timp ce copiii nostri mor, autoritatile sunt incapabile sa descopere sursa bacteriei ucigase

16 februarie 2016 | 0 comentarii |

Europenii ne spun insa ca Romania se numara printre tarile cu cea mai mare crestere a rezistentei la antimicrobiene. Trendul ascendent s-a facut simtit la nivelul intregului continent european, insa cele mai mari cresteri au fost inregistrate in zonele de sud si est.

 

alimentatie bebelusDupa treisprezece zile de la primul deces al unui bebelus din zona Argesului cu sindrom hemolitic-uremic, la Ministerul Sanatatii nu exista o celula de criza. Zeci de copii sunt afectati de o bacterie ucigasa a carei sursa nu este cunoscuta inca, autoritatile sanitare nefiind capabile sa determine, pana la ora actuala, cauza imbolnavirii. Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu a declarat ca s-au pus in evidenta trei cazuri cu E.coli si mai multe cu alti virusi. Ministrul Sanatatii a dat insa asigurari ca se fac in continuare investigatii, fara a oferi un raspuns concret despre ce anume se verifica. El a cerut insa ziaristilor sa nu creeze panica si sa nu puna presiune pe medici, considerand ca nu se rezolva nimic in acest fel. Parintii sunt insa revotati si cer imperativ sa se spuna URGENT si CU EXACTITATE care este sursa imbolnavirii, considerand ca nu se fac controalele necesare depistarii la timp a unor surse de infectie generate de produsele alimentare importate, despre care chiar ministrul agriculturii a recunoscut zilele trecute ca sunt pline de pesticide si alte otravuri.

Mergand ca melcul si deruland anchete epidemiologice fara vreun rezultat, autoritatile sanitare si sanitar-veterinare din Arges ne-au spus, dupa douasprezece zile de la debutul focarului, ca nici apa din zona, nici apa plata, nici laptele praf si nici portocalele incriminate nu prezinta pericole pentru sanatate.

 

laborator Nu ar fi insa de mirare sa nu primim niciun raspuns concludent, intrucat toate probele au fost recoltate mult prea tarziu. Cu toate acestea, nimeni nu pare sa fie tras la raspundere, in ciuda disperarii parintilor si medicilor care-i trateaza pe copii.

Medicii de la Spitalul Marie Curie din Capitala fac eforturi sa le salveze viata, dar cu toate acestea, doi copii au murit din cauza acestei bacterii, fara ca cineva sa determine sursa. La ora actuala, in spitalul din Capitala mai sunt 10 copilasi, patru dintre ei aflandu-se in continuare la Terapie intensiva unde sunt dializati (trei dintre ei fiind ventilati si intubati mecanic), iar ceilalti sase, la Nefrologie, trei dintre ei aflandu-se pe dializa peritoneala. Toti sunt afectati de o bacterie de provenienta necunoscuta foarte periculoasa, care le afecteaza in special aparatul renal.

Pana acum, peste 30 de bebelusi din Arges au fost internati cu simptomatologie specifica in spitalele din judet si din Bucuresti, dar numeni nu pare sa fie capabil sa determine sursa bacteriei ucigase.

 

medicamenteEi bine, in timp ce autoritatile din Romania dorm in front, iar copilasii din zona Argesului mor din cauze necunoscute, Raportul anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, intocmit impreuna cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Imbolnavirilor, arata ca la nivelul intregului continent european, riscul dobandirii unor infectii alimentare este din ce in ce mai crescut, pe fondul cresterii rezistentei mai multor bacterii la medicamentele antimicorbiene.

Fenomenul nu este unul nou, insa devine tot mai ingrijorator de la an la an, gasirea unei solutii pentru reducerea rezistentei la medicamente fiind la acest moment una din principalele provocari la nivel global.

Raportul anual, dat pubicitatii zilele acestea, arata ca rezistena la medicamentele antimicrobiene este in crestere la nivelul Europei, fenomenul manifestandu-se mai accentuat in tarile din sud si est, zona in care se afla si Romania.

 

Vytenis Andriukaitis

Vytenis Andriukaitis

Intr-un comentariu facut pe marginea acestui raport, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis a declarat ca s-a ajuns ca rezistenta la antimicrobiene sa constituie, la momentul actual, cauza a peste 25.000 de decese anual la nivelul tarilor Uniunii Europene. Aceasta rezistenta la antimicrobiene este considerata deja un risc major atat pentru sanatatea oamenilor, cat si pentru cea a animalelor.

Expertii care au intocmit raportul anual arata ca bacteriile de la oameni, cele de la animale dar si cele din unele alimente manifesta o rezistenta tot mai crescuta la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite, iar aceste bacterii pot fi astfel transmise cu mai mare usurinta, atat de la animale la oameni cat si de pe unele alimente consumate de oameni si/sau animale, rezistenta fiind prezenta atat fata de medicamentele de uz uman, cat si fata de cele de uz veterniar.

 

SalmonellaSpecialistii atrag atentia mai ales in privinta bacteriei Salmonella, prezenta in alimentele de origine animala si care, transmisa la om, poate provoca toxiinfectii alimentare severe. Salmonella a devenit imuna la tot mai multe medicamente, iar acest tip rezistent la antimicrobiene se propaga la nivelul intregului continent intr-un ritm alert. Un alt semnal de alarma se refera la  Campylobacter, bacteria care cauzeaza  campilobacterioza, cea mai frecventa boala de origine alimentara din UE. Aceasta a devenit tot mai rezistenta la Ciprofloxacin, principalul antimicrobian folosit in tratarea infectiilor la om.

Totodata, bacteriile Salmonella si E.coli prezente la pasarile domestice au devenit tot mai rezistente la Colistin, iar cercetatorii se tem ca in scurt timp acest medicament nu va mai fi eficient in tratarera infectiilor grave la om.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*