Inca o sectie de spital inchisa pentru nerespectarea normelor de igiena

20 iulie 2016 | 0 comentarii |

Decizia a fost luata dupa ce inspectorii sanitari descoperisera aceste nereguli la inceputul anului si acordasera un termen de sase luni pentru remediere.

 

SJU Alexandria

SJU Alexandria

Dupa ce a decis suspendarea activitatii in Unitatea de Transfuzii si sectia ATI a Spitalului de Arsi, Ministerul Sanatatii a luat, in aceasta saptamana, o alta masura radicala, inchizand o sectie exterioara a Spitalului Judetean de Urgenta Alexandria precuma si spalatoria Spitalului Municipal Turnu Magurele.

In ceea ce priveste SJU Alexandria, Sectia dermato-venerice a fost inchisa in urma unui recontrol al Inspectiei Sanitare. Inspectorii sanitari au constatat ca neregulile grave privind igiena, descoperite in urma cu sase luni, nu fusesera remediate, conform recomandarilor si planului de cinformare facute la acel moment. Desi conducerii spitalului i s-a acordat un ragaz de sase luni pentru a remedia deficientele, la recontrolul efectuat zilele trecute, sectia a fost gasita in aceeasi stare jalnica.

Unitatea ar fi trebuit beneficieze de o reamenajare si igienizare generala, in special sa se repare grupurile sanitare, cu refacerea totala a sistemului de scurgere si canalizare. De asemenea, ar fi trebuit sa se doteze sectia cu mobilier, insa niciunul din aceste lucruri nu s-a intamplat, asa ca inspectorii sanitari au decis inchiderea sectiei, pana la remedierea situatiei. Fiind vorba de o sectie exterioara, pacientii vor fi internati in cladirea principala a spitalului judetean, unde vor beneficia de conditii ceva mai bune.

 

hol spital coadaNereguli au fost descoperite si in sectia ATI a aceluiasi spital, unde inspectorii sanitari au constatat ca materialele si ustensilele destinate curataniei erau depozitate in grupuruile sanitare si nu in spatii special amenajate, separat. Tot la grupul sanitar destinat pacientilor din salonul septic erau spalate si plostile, pentru ca spatiul destinat igienizarii acestor materiale nu dispune de o chiuveta. Inspectorii au mai constatat ca plafonul salonului septic si al blocului operator sunt deteriorate, iar finisajele peretilor din sunt deteriorate, vopseaua este exfoliata, iar aceasta stare nu permite curatarea si dezinfectarea adecvata. In consecinta, au aplicat amenzi de 5.000 de lei si au fixat un termen de 15 zile pentru remedierea acestor probleme, in caz contrar existand riscul de a fi luata aceeasi masura ca si in cazul Sectiei de dermatologie.

Probleme s-au constatat si la Secita de oncologie, unde nu se respecta numarul de paturi in saloane, normele privind grupurile sanitare si cubajul de aer pentru fiecare pacient, iar la sectia exterioara Boli infecto-contagioase, statia de epurare a apelor uzate este neconforma, sistemul de clorinare este o instalatie neomologata, nu s-a efectuat clorinarea de aproximativ sase luni, spatiul de depozitare a lenjeriei murdare are finisajele deteriorate, pereti crapati, tencuiala deteriorata.

 

spital-curatenieInchisa afost si spalatoria Spitalului Municipal Turnu Magurele, care ar fi trebuit sa fie pusa la punct pana la data de 1 mai, insa nici pana la acest moment nu a s-a facut nimic din ceea ce inspectorii sanitari recomandasera la un control anterior.

Spatiul necesita lucrari de reparatii si igienizare totala, are faianta cazuta, pereti crapati, pavimentul si plafonul crapate si deteriorate, aspecte pe care inspectorii le-au sesizat si cu ocazia controlului recent efectuat aici .

Pentru ca neregulile aduse la cunostina conducerii spitalului cu termen de conformare 1 mai nu si-au gasit rezolvare, inspectorii sanitari au decis, pe loc, suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei, anunta Ministerul Sanatatii.

 

bagdasar-arseniAu fost facute publice si primele nereguli depistate in urma anchetei dispuse la spitalul Bagdasar Arseni, dupa ce un pacient care a supravietuit unui grav accident a fost inferctat cu sase bacterii intraspitalicesti. Acestea sunt legate de  nerespectarea normelor de efectuare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie, inspectorii sanitari constatand ca acestea sunt servicii externalizate. Alte nereguli se refera la gestionarea deseurilor periculoase rezultate din activitatile medicale.

In prima zi a controlului nu au putut fi verificate documentele privind activitatea Serviciului pentru Prevenirea si Controlul Infectiilor Nosocomiale si nici cele care privesc prestarea serviciilor de curatenie si dezinfectie, fapt pentru care Inspectia Sanitara a decis extinderea controlului si derularea unei intregi operatiuni de recontrol. Se verifica, astfel, situatia respectarii tuturor masurilor impuse la controale anterioare, iar odata cu finalizarea raportului, concluziile acestuia vor fi publicate fara intarziere, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

 


Adaugati un comentariu


 

*