Incendiu de proporții la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași

Focul a izbucnit puțin după miezul nopții și a fost lichidat abia în cursul acestei dmineți, iar 18 pacienți în stare critică au fost evacuați și mutați la alte unități medicale din oraș.

 

Un incendiu puternic a creat panică, noaptea trecută, printre angajații și pacienții Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași. Flăcările care au cuprins etajul șase al clădirii s-au extins și la acoperiș, provocând serioase pagube ce pot avea reprecursiuni asupra activității întregii unități medicale. Incendiul s-a manifestat timp de aproape șapte ore, timp în care aproximativ 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările până în această dimineață.

Dat fiind faptul că la această oră încă se mai acționează la fața locului pentru identificarea unor eventuale focare ce ar putea duce la reizbucnirea incendiului, nu a fost făcută încă o evaluare exactă a pagubelor, însă se pare că au fost afectate mai multe saloane, blocul operator, secția de sterilizare, care funcționa la etajul șase, precum și un depozit, conform precizărilor făcute în această dimineață de managerul institutului, dr. Grigore Tinică.

Focul a izbucnit puțin după miezul nopții, în zona depozitului de materiale, extinzându-se apoi la nivelul întregului etaj precum și la acoperiș. La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere a incendiilor și o autoscară, intervenția pompierilor pentru lichidarea flăcărilor întinzându-se pe parcursul a aproximativ șapte ore, pană în această dimineață.

 

Intervenția continuă însă și la acest moment, acționându-se pentru depistarea eventualelor focare rămase nestinse.

Un angajat al spitalului a fost prins într-o încăpere și a suferit o intoxicație cu fum, fiind însă salvat la timp și transportat la spitalul Sfantul Spiridon din oraș, fiind conștient dar ușor panicat în urma experienței trăite.

Totodată, o asistentă a rămas blocată la unul dintre etajele superioare ale spitalului, neputând ieși din cauza fumului și gazelor toxice care inundaseră holurile. Aceasta a fost salvată la timp de pompieri, cu ajutorul autoscării, echipele de intervenție și personalul medical acționând și pentru evacuarea pacienților aflați în saloane. A fost nevoie ca 18 pacienți aflați în stare gravă să fie evacuați, unii dintre ei fiind de curând ieșiți din sala de operație unde suferiseră intervenții chirurgicale pe cord. După cum a precizat dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, cinci dintre cei 18 pacienți evacuați erau intubați sau ventilați mecanic.

Totodată, alți aproximativ 100 de pacienți au fost transeferați în alte secții sau la alte unități medicale din Iași, întrucât saloanele în care se aflau internați riscau să fie cuprinse de flăcări sau să fie inundate cu fum.

 

Cu execpția angajatului care a suferit o intoxicare ușoară cu fum și se află în afara oricărui pericol, nu au fost înregistrate alte victime, operațiunile de evacuare a pacienților fiind efectuate în deplină siguranță.

Între timp, incendiul se extinsese la nivelul întregului etaj unde, funcționa secția de sterilizare, iar ținând cont de faptul că focul a fost stins după aproape șapte ore, este de presupus că pagubele produse sunt semnificative.

Raed Arafat a explicat că în cursul zilei de azi, după ce pompierii se vor asigura că nu mai există riscul reizbucnirii incendiului, se va trece la evaluarea pagubelor și la stabilirea cauzelor ce au dus la producerea acestui eveniment. Acesta a admis faptul că „este posibil ca, cel puțin pe perioada câtorva zile, unitatea medicală să nu mai poată acorda toate îngrijirile pentru pacienți, dat fiind că saloanele și cabinetele care au scăpat de flăcări au fost afectate de fumul intens degajat și de apa folosită pentru stingerea incendiului”.

În plus, pentru că și blocul operator a fost afectat, așa cum a precizat managerul institutului, și intervențiile chirurgicale pe cord vor fi sistate o vreme, pacienții urmând să fie repregramați, iar cazurile grave fiind direcționate către alte unități. În acest sens, Raed Arafat a precizat că se poartă deja discuții cu celelalte spitale din oraș dar și din zona Moldovei care ar putea prelua pentru o perioadă o parte din pacienții institutului de boli cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Elena Copaciu spune:

    Aici nu poate fi vorba de “cateva zile” in care nu se vor putea acorda toate ingrijirile medicale! E nevoie de expertiza de specialitate in cadrul anchetei, apoi refacerea spatiilor afectate, inclusiv blocul operator, expertiza aparaturii medicale, fundamentarea necesarului de noi achizitii, reautorizare sanitara si probe de microflora negative. Si aviz ISU desigur. Credeti ca toate astea se pot face in cateva zile?

    • Ioan Dragusin spune:

      Desigur… este asa cum scrieti, o paguba imensa ce va fi foarte greu de remediat. Si cu bani multi dintr-un buget al sanatatii si asa mult prea sarac…

Adaugati un comentariu


 

*