Incepe vaccinarea antigripala

15 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Campania debuteaza saptamana viitoare si vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor prin gripa de sezon, anunta Ministerul Sanatatii, desi numarul dozelor a fost injumatatit fata de anul precedent.

 

raceala si gripaRaceala, gripa, virozele respiratorii, toate ne dau batai de cap in acest sezon, de aceea este necesar sa adoptam anumite masuri de precautie si, la nevoie, sa administram tratamentul adecvat, daca vrem sa nu le lasam sa-si faca de cap.

Cea mai grava forma a bolilor sezoniere este, asa cum se stie deja, gripa. Cea mai eficienta metoda de a o combate este imunizarea care, potrivit medicilor, ar trebui sa se faca in lunile octombrie-noiembrie.

Campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon va incepe saptamana viitoare, anunta institutia, mentionad ca a finalizat procedura de receptie a dozelor de vaccin gripal care vor fi utilizate pentru imunizare in sezonul 2014/2015.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii va utiliza 500 000 de doze de vaccin gripal, adica jumatate din cat se achizitiona pana anul trecut, cand comanda un milion de vaccinuri gripale. Oficialii dau insa asigurari ca, la nevoie, numarul fiolelor va fi suplimentat.

 

racealaIn judetul Buzau, unde de la inceputul sezonului au fost diagnosticate 14.776 de viroze si 4.189 de pneumonii, dintre care in spital au ajuns 496 de cazuri, majoritatea copii cu pneumopatii, medicii apreciaza ca aproximativ 30.000 de persoane se incadreaza in categoriile de risc si ar trebui vaccinate. Anul trecut, cand au existat tot cam atatea cazuri, doar jumatate s-au imunizat, intruucat dozele de vaccin comandate au ajuns destul de tarziu in teritoriu. Pentru a avea eficienta scontata, imunizarea ar fi trebuit sa inceapa la 1 octombrie.

Dozele de vaccin gripal pe care Ministerul Sanatatii le pune la dispozitia persoanelor vulnerabile se vor utiliza cu prioritate pentru imunizarea persoanelor cu varsta peste 65 de ani, a celor cu boli cronice (in special boli respiratorii, afectiuni cardiovasculare sau boli metabolice), copii si batrani institutionalizati, personal medical si gravide, toate aceste categorii fiind considerate cu grad mare de risc de imbolnavire, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Campania de imunizare impotriva gripei sezoniere se va derula prin intermediul cabinetelor medicilor de familie (unde pacientii trebuie sa-si faca o programare) si in unitati sanitare cu paturi.

Persoanele care nu se regasesc in categoriile de risc pot achizitiona vaccinul care-i va proteja impotriva gripei, din farmacii, la pretul de aproximativ 30 de lei.

 

Gravidele, vulnerabile in fata gripei

Gravidele, vulnerabile in fata gripei

Virozele respiratorii reprezinta o afectiune acuta a cailor respiratorii superioare, de cele mai multe ori de etiologie virala. Infectiile cailor respiratorii sunt cele mai frecvente boli. In medie, adultii racesc de doua pana la cinci ori pe an, in timp ce copiii de varsta prescolara, de patru pana la opt ori. Virozele respiratorii apar adesea pe fondul frigului si se manifesta cu tuse, guturai si raguseala.

Fiind provocate de peste 200 de tipuri diferite de virusi, nu exista un tratament etiologic al afectiunii. Agentii patogeni cei mai frecventi sunt: rinovirusi, adenovirusi, coronavirus, virusul respirator sincitial, dar si virusii gripali (influenza). Datorita faptului ca ultimii doi virusi declanseaza chiar gripa, simptomatologia virozelor poate fi foarte asemanatoare cu cea din gripa, din cauza simptomelor nespecifice. Gripa „reala pune viata omului in pericol, de aceea este important ca diagnosticul diferentiat sa se faca in faza incipienta, cand tratamentul are eficienta optima.

Slabirirea sistemului imunitar pe fondul infectiei virale creste riscul suprainfectiei bacteriene cu streptococi, stafilococi sau pneumococi, care agraveaza tabloul clinic al bolii.

Tratamentul se administreaza in principal pentru ameliorarea simptomatologiei, iar medicatia antibiotica se instituie doar in cazul suprainfectiilor bacteriene.

Medicii reamintesc insa ca pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a imbolnavirilor si atrag atentia cadrelor didactice si parintilor sa indrume elevii in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*