Inceputul de an scolar, intre festivism si sanatatea educatiei

11 septembrie 2017 | 0 comentarii |

FOBAC a donat ghiozdane cu rechizite si manuale pentru 300 de copii cu cancer care incep astazi scoala, iar Consiliul Judetean Buzau a facut acelasi gest pentru mai multi copii cu posibilitati materiale reduse din judet.

 

Astazi incepe un nou an scolar, iar 2,3 milioane de elevi ar trebui sa incepa cursurile. Emotiile, dorinta de invatare si de educatie sanatoasa, stapaneste copiii, cadrele didactice si parintii deopotriva. 27 de ministri s-au schimbat la Educatie, din 1990 pana acum, dar multi dintre cei care tin in maini destinele copiilor nostri se ingrijesc doar de imagine si participa la festivitatile organizate in diferite scoli, cu acest prilej, dar nu fac nimic pentru a imbunatati conditiile de viata si de studiu ale copiilor de varsta scolara.

Aproximativ 500.000 de elevi au stat insa astazi acasa, din cauza saraciei.  Ministerul Educatiei nu vorbeste de abandonul scolar, de conditiile inadecvate si harababura programelor din educatie, dar presedintele Klaus Iohannis, aflat la Colegiul „Gheorghe Sincai” din Capitala, care sarbatoreste 125 de ani de functionare, a pus „degetul pe rana”. Dupa ce i-a felicitat pe dascalii si pe elevii colegiului pentru inceputul anului scolar si pentru rezultatele anului scolar precedent, seful statului a criticat dur Guvernul, pentru lipsa unei legi a educatiei, care „trebuie sa inceteze sa mai fie un puzzle al caror piese se schimba continuu. Totodata, a criticat lipsa manualelor si cifrele alarmante ale abandonului scolar cerand autoritatilor sa gaseasca solutii, iar parintilor sa-si incurajeze copiii sa isi urmeze potentialul. Elevilor le-a urat „un nou an scolar cu rezultate frumoase” si i-a incurajat sa se dezvolte „pe cat mai multe planuri”, sa fie „toleranti, deschisi spre nou.

 

Un gest cat o mie de cuvinte spuse de la tribuna oficiala a facut, ieri,   presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, care cu ajutorul Asociatiei de Imbunatatirea Vietii a identificat 12 copii cu probleme materiale si de sanatate din judet, carora le-a daruit ghiozdane complet echipate, pentru a putea merge la scoala, in conditii normale.

O mica bucurie inainte de inceperea noului an scolar! Am oferit rechizite si ghiozdane unor copii cu posibilitati materiale reduse, dar cu o dorinta puternica de a invata si a avea rezultate bune la scoala si de acum inainte. Sanatatea si educatia sunt poate bunurile cele mai de pret pe care suntem datori sa le oferim copiilor nostri. Le urez tuturor elevilor, un nou an scolar cu rezultate deosebite, iar copiiilor, cadrelor didactice si parintilor care fac eforturi pentru a oferi o dezvoltare armonioasa a generatiilor viitoare, le doresc sanatate, multa putere de munca si satisfactii pe masura”, a declarat presedintele Petre Emanoil Neagu.

De altfel, acesta nu este singurul gest pe care Consiliul Judetean Buzau il face pentru copiii si adolescentii cu probleme din judet. Prin finantarea proiectului „Promovarea tinerilor voluntari buzoieni”, derulat in colabirare cu Asociatia Imbunatatirea Vietii, sprijina promovarea voluntariatului civic, prin activitati distractive, din domeniul sanatatii, ecologiei si stiintei intr-un program non-formal adaptat nevoilor voluntarilor si pentru schimbarea unor mentalitati fata de persoanele cu anumite dizabilitati.

 

Printre copiii care traiesc emotiile inerente momentului de debut al anului scolar, se numara si aproximativ 300 de pacienti internati in centrele de Oncologie din tara, carora afectiunile de care sufera nu le permit sa fie alaturi de colegii lor la scoala. Acestia trebuie sa-si petreaca perioade lungi de timp in spital, pentru a urma tratamentele specifice, iar din aceasta cauza sunt nevoiti sa urmeze cursurile din spital, marile centre oncologice in care sunt internati avand asigurate conditi in acest sens.

La inceput de an scolar, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania le-a facut o surpriza acestor elevi, privati, din cauza bolii, de multe dintre bucuriile copilariei, oferindu-le 300 de ghiozdane noi, echipate cu rechizite si manuale. Cei aproximativ 300 de copii aflati in aceasta situatie au varste cuprinse intre 4 si 18 ani, sunt inscrisi si frecventeaza una din formele de invatamant, curs de zi si au nevoie, ca si colegii lor care merg la scoala, de rechizite si manuale.

Reprezentantii asociatiei spun ca prin aceasta initiativa vin si in sprijinul familiilor copiilor bolnavi care, de cele mai multe ori, nu isi mai permit sa le cumpere cele necesare pentru scoala, investindu-si toate resursele financiare in tratamente si in ingrijirea copiilor spitalizati departe de casa.

 

Ideea acestei actiuni a pornit de la faptul ca niciuna dintre sectiile de oncologie si hematologie din spitalele judetene tara nu dispune de conditiile necesare ingrijirii acestor copii, fapt pentru care este necesara deplasarea periodica a acestora la centrele specializate din tara, unde pot beneficia de tratament. De cele mai multe ori, copiii raman internati aici pentru perioade lungi de timp, spitalul devenind pentru ei a doua casa si, in egala masura, scoala.

In majoritatea cazurilor, mamele acestor copii au fost nevoite sa renunte la locul de munca pentru a-i insoti si a-i supraveghea in unitatile spitalicesti, cat si in perioada post-tratament, devenind ingrijitori permanenti, astfel ca resursele financiare ale familiilor sunt diminuate, nemaiajungand si pentru achizitionarea celor necesare pentru orele de curs urmate in spital.

Organizatiile membre ale Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania au avut astfel initiativa de a veni in sprijinul acestor familii, oferindu-le ghiozdane celor 300 de copii cu afectiuni oncologice care incep scoala in spital, urmand diferite forme de invatamant. Ghiozdanele prescolarilor si elevilor din clasele I-X contin rechizite, in timp ce elevii din clasele a XI-a si a XII-a au primit si manualele necesare anului de invatamant pe care il incep azi.

 


Adaugati un comentariu


 

*