Infectia cu virusul West Nile i-a fost fatala unei paciente din Buzau

Femeia, in varsta de 80 de ani,  a decedat in urma cu o saptamana, fiind confirmat diagnosticul de meningoencefalita acuta provocata de acest virus.

 

In sezonul cald, virusul West Nile a facut 16 victime in randul romanilor, Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile confirmand diagnosticul de meningita/meningoencefalita in cazul acestora. Din pacate, 6 dintre pacientii infectati (3 din Bucuresti si cate unul din Buzau, Braila si Olt) au decedat.

Ministerul Sanatatii subliniaza catoate aceste cazuri, depistate si inregistrate in Romania, sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea”. 

S-au confirmat infectii cu virusul West Nile in Bucuresti – 3 cazuri, Giurgiu, Ilfov si Vrancea – cate 2 cazuri, respectiv, Buzau, Braila, Constanta, Galati, Ialomita, Olt si Sibiu – cate 1 caz.

Specialistii Ministerului Sanatatii spun ca 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul febrei ridicate si a unor dureri de cap de  intensitate mare recomanda prezentarea de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical. In cazurile severe apar si simptome neurologice precum rigiditate a gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica, slabiciune musculara.

 

Conform unei informari transmise de Ministerul Sanatatii in cursul zilei de astazi, printre pacientii decedati in urma infectarii cu virusul West Nile se numara si o femeie de 80 de ani, din localitatea buzoiana Puiesti.

Batrana se lupta de zece ani cu o insuficienta renala cronica, fiind pacienta a Institutului de Nefrologie Carol Davila din Capitala, iar in toata aceasta perioada nu a fost internata in niciun spital din judet. Pe la jumatatea lunii in curs batrana a inceput sa se simta rau, prezentand dureri musculare, anemie si hipertensiune arteriala. Din aceasta cauza, la data de 21 august a fost internata la Institutul de Nefrologie, in evidentele caruia se afla inca din 2007, iar la scurt timp de la internare starea sa de sanatate s-a inrautatit. Intrucat avea frisoane, febra, dureri de cap, dureri musculare si incepuse sa fie deranjata de lumina – simptom denumit fotofobie – pacienta a fost transferata in sectia de Terapie Intensiva a unitatii medicale. In urma unei punctii lombare se stabileste diagnosticul de meningoencefalita acuta, diagnostic pe care medicii il suspectau, tinand cont ca pacienta prezenta toate simptomele specifice.

 

Ulterior, dupa stabilirea acestui diagnostic, femeia a fost transferata pe 24 august la spitalul Victor Babes din Capitala, starea sa fiind deja una foarte grava. Aici a fost internata tot in sectia de Terapie Intensiva, iar analizele confirma inca o data diagnosticul de meningoencefalita acuta. Probele biologice recoltate la Victor Babes au fost trimise apoi la Institutul Cantacuzino pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de meningita provocata de virusul West Nile, insa la cateva ore dupa ce a fost internata la Victor Babes, pacienta a decedat, in data de 24 august. Medicii au stabilit drept cauza a decesului un stop cardiorespirator produs pe fondul meningoencefalitei instalate in conditiile in care organismul batranei era deja foarte slabit, avand si insuficienta renala in stadiu final.

Ulterior, analizele de la Cantacuzino au confirmat infectia cu West Nile, acelasi virus care a provocat decesul altor cinci persoane in aceasta vara.

 

Cazul pacientei din Puiesti a fost adus si la cunostinta Directiei de Sanatate Publica Buzau, care a luat legatura cu medicul de familie din zona, caruia i s-a recomandat o supraveghere mai atenta a populatiei din comuna, pentru a identifica eventualele noi cazuri de infectare cu acest virus. Totodata, pe adresa primariei Puiesti s-a transmis o notificare prin care se solicita efectuarea de activitati de dezinsectie si deratizare, atat la domiciliul femeii, care locuia singura, cat si pe raza comunei, pentru a preveni aparitia de noi cazuri.

Principalul vector de raspandire a acestui virus sunt tantarii, ceea ce explica numarul mare de cazuri de infectare inregistrat in ultimele patru luni.  Masurile de protectie recomandate sunt evitarea expunerii la intepaturtile acestor insecte prin purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata, cum ar fi parcurile, padurile, apele statatoare, utilizarea substantelor chimice repelente de tantari, impiedicarea patrunderii tantarilor in casa, desecarea baltilor de apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*