Infertilitatea, problema a cuplului modern

18 iulie 2016 | 0 comentarii |

Problemele de infertilitate apartin in procente egale femeilor si barbatilor, dar in urma unor tratamente de fertilitate, 70 la suta dintre cupluri au sanse reale sa aiba copii.

 

infertilitateaDefinita ca inabilitatea unui cuplu de a concepe copii pe cale naturala sau incapacitatea de a duce o sarcina pana la termen, infertilitatea este una dintre problemele tot mai frecvente cu care se confrunta cuplurile moderne. Chiar daca multa vreme s-a considerat ca infertilitatea apartine in exclusivitate femeilor, cercetarile din ultima jumatate de secol au demonstrat ca ambele sexe pot fi sursa acestei probleme. Asa ca, spun medicii, ambii parteneri trebuie evaluati din punct de vedere biologic si psihologic, unul dintre principalii factori de risc ai cuplurilor moderne fiind stressul.

Statisticile arata ca 35 la suta dintre problemele de infertilitate aparin in exclusivitate femeilor, dar la fel de multe sunt si cauzele care rezida in afectiunile barbatilor. Alte 20 de procente se datoreaza ambelor sexe, iar 10 la suta au origini necunoscute. Intre cauze regasim anumite afectiuni, stresul, lipsa unei vieti echilibrate. „Majoritatea cauzelor infertilitatii femeilor sunt deficientele de ovulatie, fara de care nu exista «materia prima» pentru fertilizare, semnele de anovulatie sau ovulatie anormala incluzand menstruatiile neregulate sau absente. Obstructia trompelor uterine prin boala inflamatorie pelvina (BIP, anexita), endometrioza, interventiile chirurgicale in antecedente pentru sarcina extrauterina, anomalii ale uterului (malformatii), ori fibroamele uterine sunt, de asemenea, cauze care pot impiedica o sarcina”, explica dr. Crina Stefanescu, medic  primar obstetrica-ginecologie.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Prezentarea la medic este primul pas pe care trebuie sa-l faca un cuplu pentru a putea fi ajutat sa-si rezolve problemele de infertilitate. Este esential ca ambii parteneri sa merga la medic si sa colaboreze cu acesta. In urma unor tratamente specifice, 70 la suta dintre cuplurile care respecta conduita terapeutica indicata sunt capabile sa conceapa copii. Dr. Stefanescu arata ca, in momentul in care un cuplu isi doreste copii, este bine sa tina cont si de anumiti factori de risc, intre care mai importanti sunt: varsta, stresul, alimentatia nesanatoasa, sportul de performanta, supraponderabilitatea sau subponderabilitatea, fumatul, consumul de alcool, bolile cu transmitere sexuala, dereglarile hormonale.

Majoritatea femeilor sanatoase, sub 35 de ani, nu trebuie sa-si faca griji pentru infertilitate, pana nu trece un an de cand incearca sa ramana insarcinate. Dupa aceasta perioda, este bine sa se adreseze medicului specialist pentru o evaluare a fertilitatii. Barbatii, la randul lor, este bine sa se adreseze medicului cam dupa acelasi interval critic de un an. Exista si cazuri in care femeia trebuie sa apeleze la medic mai devreme, pentru ca unele probleme de sanatate cresc riscul infertilitatii”, arata medicul.

 

Dr. Mircea Suteu

Dr. Mircea Suteu

Doar printr-o evaluare medicala completa se va putea stabili in ce masura exista probleme de fertilitate. „Acest proces debuteaza cu examenul clinic si anamneza (discutie privind antecedentele de sanatate si sexuale ale cuplului). In lipsa unor probleme evidente sunt necesare teste diagnostic. Gasirea cauzei infertilitatii poate dura uneori luni de zile, dar numai astfel poate fi gasita cauza si se poate actiona in consecinta. In cazul femeilor se inregistreaza temperatura bazala a corpului, dimineata, si textura mucusului cervical timp de mai multe luni, se utilizeaza testele de ovulatie la domiciliu, se fac teste de sange (dozari hormonale), ecografie vaginala.  Histerosalpingografia (HSG) este o metoda radiologica de depistare a anomaliilor fizice ale uterului si trompelor uterine. Prin histerescopie, se vizualizeaza direct cavitatea uterina, iar laparoscopic se intervine chirurgical pentru vizualizarea directa a cavitatii abdominale si pelvine, precum si a organelor din interiorul lor, astfel putandu-se diagnostica chisturi sau endometrioza. La barbati, testul initial este o analiza a spermei (spermograma), iar in unele cazuri se indica dozarea hormonilor sexuali masculini”, detaliaza  dr. Mircea Suteu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul  Maternitatii Buzau, pasii care se fac in vederea unei diagnosticari corecte pe baza careia se aplica tratamentul adecvat.

 

bebelus nasteriPotrivit statisticilor medicale, aproximativ doua treimi dintre cuplurile tratate pentru infertilitate vor putea avea copii. In majoritatea cazurilor, infertilitatea este tratata cu medicamente sau chirurgical, optiunea pentru un tratament sau altul bazandu-se pe rezultatele testelor, vechimea cuplului in incercarea de a avea copii, varsta femeii si a barbatului, starea generala de sanatate a partenerilor si preferinta acestora.

In cazul femeilor se utilizeaza numeroase medicamente pentru tratamentul problemelor ovulatiei, iar in cazul unor probleme ale ovarelor, trompelor uterine sau uterului se pot efectua interventii chirurgicale de corectie. Inseminarea intrauterina (IUI), cunoscuta sub numele de inseminare artificiala, reprezinta un alt tip de tratament al fertilitatii. Prin acest procedeu, femeii i se injecteaza sperma special preparata. Uneori, inaintea acestei operatiuni este necesar un tratament de stimulare a ovulatiei. In cazul barbatilor, tratamentul problemelor sexuale se realizeaza prin terapie comportamentala si/sau medicamente. Oligospermia (numar prea mic de spermatozoizi) se poate trata uneori prin interventie chirurgicala”, arata dr. Suteu, mentionand ca se indica inseminare artificiala in cazul infertilitatii masculine usoare, al problemelor mucusului cervical la femeie sau in cazul cuplurilor cu infertilitate neexplicata. Medicul buzoian spune insa ca tratamentele pentru fertilitate au mai multe sanse de reusita atunci cand se colaboreaza interdisciplinar, cu medici din alte specialitati care pot pune in evidenta unele cauze medicale care au nevoie de rezolvare inainte de inceperea tratamentului de fertilitate. Iar psihologul nu trebuie sa lipseasca din aceasta echipa, pentru ca terapia de cuplu are beneficii importante in succesul tratamentului.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*