„Initiativa 2035 – Prima Generatie Fara Tutun” solicita sprijinul parlamentarilor din Comisia de Sanatate

19 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Personalitati ale lumii medicale si reprezentanti ai peste 300 de ONG-uri solicita Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor continuarea demersurilor impotriva fumatului, astfel incat copiii Romaniei sa fie eliberati de dependenta de tutun.

 

Pentru sanatatea romanilor si a generatiilor viitoare, stopati obsesia cu iz comercial a unor parlamentari romani legata de forma curenta a legii de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise (legea 15/2016), este apelul a zeci de personalitati ale lumii medicale si a peste 350 de ONG-uri membre ale Initiativei 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei (medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor si tinerilor). Acestia solicita, printr-o scrisoare deschisa, parlamentarilor romani, continuarea demersurilor care vor putea face ca in 2035, in Romania sa existe prima generatie de copii eliberati de dependenta de tutun.

Ne-au bucurat semnalele pozitive in sustinerea demersului nostru, primite chiar de la inceputul mandatului de la noul Ministru al Sanatatii, domnul Florian Bodog si de la lideri politici. Credinta noastra continua sa fie aceea ca demersurile de sanatate publica trebuie sa fie preocupari comune intregii clase politice si ca societatea civila poate contribui in parteneriate eficiente la indeplinirea acestor obiective, spre beneficiul intregii comunitati”, sustin semnatarii scrisorii deschise, subliniind ca este  importanta, in acest context, o scurta recapitulare a demersurilor societatii civile din decursul anilor 2015 si 2016 si a rezultatelor acestora.

 

Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor

Se reaminteste, astfel, ca Romania a fost, la inceputul anului 2015, cand societatea civila, medicala si academica a demarat primele eforturi de modificare a legii existente inca din 2002, detinatoarea unor recorduri negative in ceea ce priveste protejarea fata de fumul de tutun in spatiile publice. Semnatarii scrisorii deschise subliniaza astfel ca tara noastra devenise un adevarat „paradis” al consumului de tutun.

Indiferent ca era vorba de locul de munca ori de spatii publice inchise in care isi petreceau timpul liber, romanii si grecii erau cetatenii europeni cu cea mai mare expunere la substantele toxice din fumul de tigari. Din pacate, acest lucru nu se asocia cu beneficii, ci cu boli ale adultilor si copiilor romani”, se subliniaza in scrisoarea deschisa adresata Parlamentului.

Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, fata de 48% media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica – BPOC). Ne confruntam, asadar, cu o situatie care incalca atat principiul constitutional al ocrotirii sanatatii cat si unul din principiile pe care este construita strategia Uniunii Europene: „sanatatea in toate politicile“, mai spun semnatarii scrisorii.

 

Dupa aproape un an de eforturi ale societatii civile agregate sub forma Coalitiei Romania Respira, dupa nenumarate dezbateri si argumentari, Parlamentul Romaniei a adoptat, la 15 Decembrie 2015, cu o majoritate covarsitoare, o forma a legii in deplina concordanta cu angajamentele internationale asumate de Romania. „Aceasta adoptare a legii, in ciuda lobby-ului agresiv al companiilor din industria tutunului(documentate chiar cu stenograme si anchete jurnalistice), a fost apreciata de catre Comisia Europeana si de catre reprezentantele diplomatice in Romania ca o masura benefica pentru sanatatea publica si cu efecte dovedite pozitive in multe tari ale lumii, Romania fiind premiata pentru aceste eforturi”, se arata in scrisoarea deschisa.

In acelasi document se arata insa ca la doar cateva zile dupa adoptare, legea a fost atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei. „Decizia Curtii Constitutionale din ianuarie 2016 a articulat insa, FARA ECHIVOC, ca forma legii nr. 15/2016 vine in deplina concordanta cu principiul suveran al ocrotirii sanatatii si ca orice incercare de argumentare a dreptului la fumat sau a creerii unor conditii special pentru fumat nu intra in discutie”, subliniaza semnatarii scrisorii, iar pentru a justifica aceste afirmatii, ataseaza textul integral al Deciziei.

 

Ca un semn clar de determinare in lupta cu cauza nr. 1 de boala prevenibila in Romania (consumul de tutun), care ucide anual peste 42.000 de romani, societatea civila s-a angajat, in luna Septembrie 2016, intr-un nou demers ambitios, dar realizabil, in parteneriat cu toti factorii decizionali. De aceea, semnatarii scrisorii invita parlamentarii „sa adoptam toate acele politici si masuri care sa permita ca generatia care se va naste in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035. Un obiectiv asumat deja de multe tari europene, dar un obiectiv posibil dar prin parteneriat asumat si responsabil. Peste 300 de organizatii non-guvernamentale au aderat deja la aceasta initiativa, printre ele aflandu-se organizatii medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret si protejarea mediului”, atragand atentia ca la aproape 2 ani de la adoptarea legii si la peste 1 an de la intrarea ei in vigoare, asistam la o noua incercare de a ciunti aceasta lege, cu aceleasi propuneri legislative ale acelorasi contestatari istorici ai acestei legi, cu argumente nebazate pe vreo realitate concreta.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, analizate comparativ si sezonier inainte si dupa intrarea in vigoare a legii antifumat, desi s-au inregistrat cresteri constante si similare anilor trecuti ale industriei ospitaliere – date agregate la 6 si 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, datele legate de spitalizari arata o scadere a numarului de internari pentru astm bronsic si infarct, conform datelor furnizate de catre Ministerul Sanatatii. Totodata, datele din studiul Omnibus din lunile octombrie-noiembrie 2016 si martie-aprilie 2017 arata nivel de sustinere de peste 80%(!!!) pentru lege, cu nivel de sustinere de 91% in randul nefumatorilor, dar chiar si 63% in randul fumatorilor.

In fata acestor date concrete, dorim sa tragem un nou semnal de alarma fata de ceea ce consideram a fi un nou atac la sanatatea publica prin incercarea de redefinire a spatiului public inchis contrar recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si incercarea de creare a unor asa-zise conditii pentru fumat care vine in  directa contradictie cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei si cu drepturile fundamentale la sanatate ale tuturor cetatenilor ei. Niciunul din argumentele invocate de initiatorii acestei noi incercari de relaxare a legii nu este bazat pe recomandari, practici sau obligatii internationale si nationale ale Romaniei”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa. Semntarii acesteia considera ca o astfel de incercare aduce atingere dreptului constitutional la sanatate, de aceea sunt decisi sa apere „cu orice pret” una dintre cele mai importante realizari ale Romaniei din punct de vedere al protejarii sanatatii publice.

 

Semnatarii scrisorii deschise isi exprima, in final, speranta ca actualii parlamentari vor tine cont de „argumente reale si nu de interese comerciale si veti pune sanatatea generatiilor curente si viitoare deasupra oricarei alegeri personale sau interes de orice natura. Sanatatea si protejarea ei nu poate fi subiect de ecuatie economica sau de negociere de nici un fel”, solicitand FERM, respingerea FARA ECHIVOC a oricaror tentative de „subminare a celei mai bune legi cu impact direct asupra sanatatii publice adoptata in ultimii ani in Romania”. 

„Societatea civila, medicala si academica din Romania isi doreste sa continue parteneriatul eficient cu parlamentarii Romaniei- asa cum initiativa de adoptare a legii a fost considerata un model de bun practica de colaborare, ne dorim ca toate masurile de control a consumului de tutun si de atingere a obiectivului primei generatii de tineri eliberati de acest viciu cu efecte devastatoare sa beneficieze de aceeasi abordare constructiva si bazata pe argumente si dovezi stiintifice reale”, se mentioneaza in finalul scrisorii. Nume cu greutate in lumea medicala, alaturi de reprezentantii a peste 300 de organizatii au semnat scrisoarea deschisa remisa Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

 

Initiativa 2035 este sustinuta si de Presedintia Romaniei, presedintele Klaus Iohannis subliniind, la prima conferinta organizata pe aceasta tema, ca o populatie sanatoasa este in primul rand o populatie informata, iar informarea de la cele mai fragede varste reprezinta piatra de temelie in schimbarea mentalitatii populatiei si adoptarea unui comportament responsabil in raport cu propria sanatate.

„Un stil de viata sanatos presupune o alimentatie sanatoasa si echilibrata, activitate fizica si evitarea comportamentelor cu impact negativ asupra sanatatii. Consumul de tutun este recunoscut ca fiind cea mai importanta cauza evitabila a bolilor cronice.  Astfel, gasirea acelor solutii viabile pentru protejarea sanatatii generatiilor viitoare, constientizarea importantei preventiei si a adoptarii unui stil de viata sanatos inceputa astazi ofera adultilor de maine sansa unei alegeri informate. Succesul unui astfel de demers se bazeaza pe cooperare, dezbatere si implicare la toate nivelurile, de la societatea civila, la asociatii profesionale si institutii publice”, a subliniat presedintele Klaus Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*