Initiatorii Legii antifumat, premiati de Organizatia Mondiala a Sanatatii

31 mai 2016 | 0 comentarii |

Romaniei in revin astfel doua dintre cele patru premii regionale pe care OMS le acorda anual cu prilejul Zilei Mondiale Fara Tutun.

 

premiu oms antifumatAstazi este marcata, in toata lumea, Ziua Mondiala Fara Tutun, eveniment initiat si promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in scopul constientizarii riscurilor pe care le presupune fumatul si in vederea reducerii incidentei acestui viciu in randul populatiei. Pentru a stimula organizatiile si autoritatile nationale sa depuna eforturi si sa adopte masuri in acest scop, Organizatia Mondiala a Sanatatii acorda, anual, cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun, premii celor mai implicati actori in activitatea de prevenire a fumatului si constientizare a riscurilor presupuse de acest obicei.

Biroul Regional careia ii este arondata Romania a acordat, anul acesta, patru premii. Doua dintre acestea i-au revenit tarii noastre,  pentru  initiativa legislativa de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, intrata in vigoare la jumatatea lunii martie. Desi contestata si avand depuse in Parlament propuneri de a i se aduce unele modificari la scurt timp dupa ce a intrat in vigoare, care sa o mai imblanzeasca, legea este considerata foarte buna de reprezentantii OMS,  fapt confirmat de cele doua premii acordate Coalitiei Romania Respira, care a solicitat autoritatilor adoptarea unei astfel de legi, si deputatului Aurelia Cristea, care a initiat aceasta lege in Parlament.

Premiile au fost inmanate aseara, de reprezentanta OMS, Luminita Hayes, care a precizat ca prin adoptarea Legii antifumat, Romania a devenit unul dintre liderii globali in lupta impotriva tutunului.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

In cadrul festivitatii de premiere, medicul pneumolog Florin Mihaltan, unul din initiatorii coalitiei Romania Respira, a adus in discutie amendamentele propuse pentru respectiva lege, punand accent pe faptul ca este necesar ca aceasta sa ramana in forma in care a fost adoptata, fara a fi „ciuntita”.  „Este foarte important ca aceasta lege sa ramana fara a fi ciuntita, fara amendamente. Cand un Parlament voteaza o astfel de lege in proportie de 81% eu nu cred ca mai poate sa existe o incercare de remodelare a ei, de fapt o ciuntire a ei. Orice incercare de ciuntire a unei legi bune inseamna ca ea va fi inactiva pe viitor”, a precizat reputatul pneumolog. Acesta a dat exemplul tarilor care au adoptat anterior o lege similara cu cea din Romania,  spunand ca aici a scazut numarul de internari prin infarct miocardic si prin accidente vasculare cu 16-17%, dar si numarul de crize de astm, la momentul internarii, cu cel putin 18%, impactul fiind unul masiv din punct de vedere ale economiilor la bugetul de stat.

 

Aurelia Cristea

Aurelia Cristea

La randul sau, Aurelia Cristea a declarat ca premiul primit din partea OMS li se cuvine in egala masura si celor 70% dintre romanii care au sustinut aceasta initiativa legislativa, precum si colegilor din Parlament care au votat pentru adoptarea ei. „Acest premiu deosebit nu este premiul meu, este premiul Romaniei, este premiul celor peste 70% dintre cetatenii Romaniei care au sustinut aceasta initiativa, este premiul Parlamentului Romaniei pentru ca a inteles sa adopte o asemenea legislatie”, a declarat aceasta in cadrul ceremoniei.

La eveniment a fost prezent si noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, care s-a declarat un sustinator al demersurilor privind prevenirea consumului de tutun, in contextul in care, in fiecare an, in Romania mor din cauza fumatului sau a unor boli cauzate de fumat, aproximativ 40.000 de persoane, dintre care 5.000 din cauza fumatului pasiv. Cand au fost aduse in discutie propunerile de modificare a legii, ministrul Sanatatii a apreciat ca documentul intrat in vigoare la jumatatea lunii martie este benefic, lasand de inteles ca nu este de acord cu adoptarea unor amendamente care sa lase unele „portite” pentru fumatori. „Am incredere ca Parlamentul Romaniei va lua decizia corecta si va face tot ce ii sta in putere pentru a sustine rolul preventiei pentru sanatatea tuturor”, a declarat ministrul, referindu-se la acest aspect.

 


Adaugati un comentariu


 

*