Inscrierea copiilor in noul an scolar, doar cu adeverinta medicala si aviz epidemiologic

Documentele vor fi eliberate de medicul de familie sau de medicul colectivitatii din care provine copilul si vor putea fi depuse la sediul unitatilor de invatamant, pana la 1 octombrie.

 

medicina scolaraCa este necesar ca un copil care intra in colectivitate sau un cadru didactic sa aiba o sanatate care nu-i pune in pericol pe ceilalti, nu mai este nicio indoiala. Chiar daca in ultimul timp, guvernantii au considerat ca nu mai este necesar controlul medical  care sa elimine orice dubiu privind riscurile epidemiologice, tragedia intamplata de curand cu fetita  care si-a pierdut viata dupa contaminarea cu meningococ intr-o tabara de vara a determinat luarea unei atitudini necesare. Incepand cu aceasta toamna, pentru inscrierea copiilor in fiecare an scolar, atat la scoala cat si la gradinita, parintii vor fi nevoiti sa faca, in prealabil, o vizita la medicul de familie, pentru un control medical, in urma caruia sa obtina doua documente medicale necesare pentru primirea copiilor in colectivitate. Nu exista inca un document legislativ adoptat in acest sens, insa prevederea este cuprinsa intr-un proiect de lege comun, lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, proiect ce va fi materializat pana la inceperea anului scolar, intr-un act legislativ.

Conform purtatorului de cuvant al Ministerului Santatii, Oana Grigore, documentul precizeaza explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul fiecarui an scolar.  Astfel, incepand chiar din anul scolar 2015-2016, elevii trebuie sa prezinte la inscriere o adeverinta medicala si un aviz epidemiologic, documente ce vor fi eliberate de medicul de familie sau medicul colectivitastii din care provine copilul.

 

copii la scoalaDupa cum este prevazut in proiectul legislativ, adeverinta medicala va cuprinde date privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare, dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat. In acelasi timp avizul epidemiologic trebuie sa ateste faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila.

Acelasi proiect mai prevede ca elevul va fi supus unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala.

 

exudat faringian copiiIn cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, intrucat suspecteaza o anumita boala, acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate.

Dat fiind faptul ca de la intrarea in vigoare a acestei legi pana la inceperea anului scolar, perioada de timp ar putea fi prea scurta iar parintii nu vor putea procura pana la 15 septembrie documentele respective, pentru viitorul an scolar, adeverinta medicala si avizul epidemiologic vor putea fi depuse la sediul unitatilor de invatamant pena la data de 1 octombrie.

Multe unitati de invatamant solicitau si pana acum aceste documente, insa prezentarea  analizelor bacteriologice  nu era obligatorie pentru inscriere, urmand a deveni dupa adoptarea acestui proiect legislativ.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*