Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici in acest an

Ministerul Sanatatii a anuntat deja ca va aloca 950.000 de lei pentru a achizitiona din strainatate 500.000 de doze de vaccin care se vor distribui la toamna catre Directiile de Sanatate Publica.

 

productie vaccinuriInstitutul Cantacuzino, unitate inslusa in Planul strategic de productie de vaccinuri in caz de urgente majore al OMS,pe care multi au pus ochii vrand sa-l distruga pentru a-si satuisface interese imobiliare, a fost salvat de la inchidere pe ultima suta de metri, dar dupa aproape trei ani de zile de la inchidere si o investitie importanta intr-o linie moderna de productie, continua sa fie tras pe linie moarta.  Dupa scandalul de anul trecut, cand cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino nu au putut fi folosite pentru ca s-a constatat ca serul ar fi continut o concentratie de endotoxine de 30 de ori mai mare decat valoarea admisa de organismele internationale, romanii nu sunt anuntati ca nu se vor putea vaccina nici anul acesta cu ser de productie autohtona. Asta, spun autoritatile, pentru ca Institutul Cantacuzino a pierdut startul” si nu a putut trece la timp la productia de vaccin pentru urmatoarea campanie de vaccinare antigripala.

 

Productie vaccinuri Cantacuzino

Productie vaccinuri Cantacuzino

Cauzele care au dus la aceasta situatie sunt multiple, dar sunt legate in principal de lipsa fondurilor care nu au fost alocate de Ministerul Sanatatii, facand imposibila remedierea in timp util a neregulilor constatate anul trecut. In aceste conditii, recomandarile facute la acel moment de Organizatia Mondiala a Sanatatii nu au putut fi puse in practica, in ciuda faptului ca nu era vorba de niste deficiente majore.

In plus, desi s-au facut atatea eforturi pentru reluarea productiei de vaccin antigripal la Cantacuzino, iar primul ministru Victor Ponta a declarat in nenumarate ocazii ca Institutul este unul dintre pariurile primului sau an de mandat, apoi a primit cu mare mandrie fiola de onoare, atunci cand de pe linia de productie a iesit prima serie de vaccinuri, o noua reluare a productiei nu mai este considerata o prioritate, autoritatile mascandu-si incompetenta si infolenta prin interesul scazut al populatiei pentru vaccinul antigripal.

 

Radu Iordachel

Radu Iordachel

Astfel, Ministerul Sanatatii nu a prevazut in buget nicio suma pentru vaccinul antigripal autohton, dar a alocat 950.000 de lei pentru achizitia a 500.000 de doze din import, deja fiind demarate tratativele in acest sens, pentru ca vaccinurile sa ajunga la timp la Directiile de Sanatate Publica din teritoriu, in vederea inceperii noii campanii de vaccinare antigripala.

Repus in functie in urma scandalului de anul trecut, directorul Radu Iordachel a confirmat faptul ca institutul nu va produce nici anul accesta vaccin antigripal, in cel mai fericit caz, de pe linia de productie putand iesi doar cateva doze pentru testare, doze ce nu vor fi distribuite catre populatie. „Anul acesta am pierdut startul, nu vom avea vaccin antigripal. In primul rand, nu am avut fondurile necesare. In al doilea rand, din punct de vedere tehnic, inca mai avem multe lucruri de rezolvat. Am fost nevoiti sa trecem peste toate etapele creionate de reprezentantii OMS si iata ca s-a ajuns la aceasta intarziere. Probabil ca de la anul vom putea sa revenim ca producatori”, a precizat Iordachel.

 

Dr.Victor Olasavsky

Dr.Victor Olasavsky

In aceasta toamna, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) vor reveni la Bucuresti pentru a face o noua verificare la institut, dupa cum a precizat medicul Victor Olsavszky, reprezentantul organizatiei in Romania. Acesta este de parere ca institutul a pierdut o buna oportunitate de a relua productia in acest an, intrucat formula vaccinului a ramas neschimbata fata de cea din campania anterioara, iar acest fapt ar fi constituit un mare avantaj. „Personal, nu inteleg unde s-a produs ruptura si de ce nu s-a reusit remedierea neregulilor semnalate atunci.  Pentru a intra in rand cu ceilalti, Institutul Cantacuzino ar fi trebuit sa achizitioneze ouale in aprilie, plus ca formula vaccinului a ramas neschimabata. Deci aveau un mare avantaj din acest punct de vedere, virusul a ramas acelasi. Noi am acordat un grant de jumatate de milion de euro Institutului, dar el poate fi folosit numai in conditiile in care primeste o finantare adecvata si de la stat. Sugestia noastra a fost sa faca o productie mica, pentru a vedea cum funcţioneaza linia”, a declarat reprezentantul OMS in Romania.

Totodata, acesta a precizat ca cele 500.000 de doze de vaccin antigripal pe care le va achizitiona Ministerul Sanatatii sunt suficiente, tinand cont de lipsa de interes manifestata de romani la acest capitol.

 



Comentarii (1)

  1. Paul spune:

    Ceva, mult timp înainte, unul…numit Jean Moscopol isi dorea ca…tot ce’i romanesc, sa nu piara… Ete’ c’au pierit multe, d’atunci…aşa ca, folosiţi vaccinul…antipontal.

Adaugati un comentariu


 

*