Institutul Cantacuzino revine la Ministerul Sanatatii, dar nu isi reia activitatea de productie

18 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Institutul va fi reorganizat, iar accentul va fi pus in prima faza pe activitatea de cercetare, in acest sens urmand a fi derulat un parteneriat cu Institutul Pasteur din Franta.

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Laborator Institutul Cantacuzino

In cateva zile, cel mai probabil la urmatoarea sedinta de guvern, urmeaza a fi adoptata hotarea prin care Institutul Cantacuzino va reveni in subordinea Ministerului Sanatatii, un demers initiat inca din luna decembrie a anului trecut, pe vremea guvernarii Ciolos. Desi decizia de trecere a institulului in administrearea Ministerului Educatieisi Cercetarii a fost luata tot in cadrul guvernarii PSD, in 2014, actualul guvern, de aceeasi coloratura politica, va parafa documentul care va certifica revenirea unitatii in cadrul Ministerului Sanatatii.

La acea vreme, trecerea institutului de la Ministerul Sanatatii la cel al Educatiei s-a dorit a fi o solutie pentru rezolvarea crizei acute in care unitatea se afla dupa suspendarea productiei de vaccin antigripal, abia reluata dupa indelungi eforturi. Cu salariatii neplatiti si aflati in conflict cu conducerea de la acea vreme, Institutul Cantacuzino se afla intr-o situatie incerta, iar trecerea sa la Ministerul Educatiei s-a dovedit a fi in fapt o incercare a fostului ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de a se „spala pe maini” in aceasta problema si de a pasa responsabilitatea unui alt minister.

 

protest-cantacuzino3La randul lor, cei de la Ministerul Educatiei au incercat ulterior acelasi lucru, propunand trecerea institutului in administrarea UMF Carol Dvila. Propunerea a fost din start respinsa de conducerea institutiei de invatamant superior medical, astfel ca Institutul Cantacuzino a ramas in continuare la Ministerul Educatiei, urmand ca dupa trei ani sa revina la Ministerul Sanatatii.

Intre timp, la conducerea institutului a fost numit un nou manager, iar conflictul dintre angajati si conducere s-a stins, asta si datorita faptului ca au fost alocate fonduri de la Guvern, iar personalul si-a primit salariile restante si nu au mai existat noi intarzieri la plata acesora.

In schimb, in ceea ce priveste problema productiei de vaccinuri, situatia a ramas neschimbata fata de momentul in care aceasta productie a fost sistata, institutul neavand nici in prezent capacitatea de a furnaiza vaccinuri pentru piata interna, desi au tot fost promisiuni in acest sens.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Conform celor mai recente declaratii facute de ministrul Florian Bodog, imediat ce va reveni la Ministerul Sanatatii, institutul va intra intr-o procedura de reorganizare. „Va exista zona de cercetare, va exista zona de productie si vor exista laboratoarele de referinta pe care Ministerul Sanatatii le poate folosi pentru a desfasura activitatea, insa, in acelasi timp, nu asteptam sa il trecem in patrimoniul nostru si pe urma sa vedem ce facem cu el”, a explicat ministrul Sanatatii. Deocamdata, ministrul spune ca accentul se va pune pe partea de cercetare, in acest sens fiind preconizata si incheierea unui parteneriat cu Institutul Pasteur din Franta, ai carui specialisti si-au aratat interesul de a efectua cercetari in comun cu cei de la Cantacuzino. Cele doua unitati intentioneaza sa initieze un program comun, finantat din fonduri europene, in cadrul caruia sa faca impreuna cercetari care tin de domeniul medical.

In ceea ce priveste partea de productie, Florian Bodog a precizat ca institutul nu detine, la acest moment, echipanentele necesare pantru a putea satisface cererea de vaccin de pe piata autohtona, astfel ca inca nu se poate pune problema reluarii productiei. „Vreau sa avem vaccinuri produse in Romania pentru ca atunci nu mai depindem de furnizorii si distribuitorii straini, iar aprovizionarea se poate face mult mai usor, evitandu-se problemle cu care ne-am confruntat pana acum”, a mai declarat ministrul.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*