Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iasi se extinde

4 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Conducerea unitatii medicale cauta finanatare pentru infiintarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, pentru a face fata numarului mare de pacienti.

 

Dr. Grigore Tinica

Dr. Grigore Tinica

Reprezentantii Institutului de Boli Cardiovasculare  de la Iasi au inaintat, la sfarsitul saptamanii trecute, un proiect ministrului Sanatatii si comisarului european Corina Cretu. Proiectul vizeaza extinderea activitatii unitatii medicale, prin infiintarea la Iasi a unui Centru de Boli Cardiovasculare. Cel care a pledat in fata celor doi oficiali care au vizitat zilele trecute institutul de la Iasi este medicul Grigore Tinica, seful Centrului de Chirurgie Cardiovasculara, care sustine ca unitatea medicala este singura din Romania care deserveste un numar atat de mare de pacienti. Este vorba despre 34.000 de pacienti din zona Moldovei tratati aici, anual, iar lista de asteptare se intinde la acest moment pana in luna martie a anului viitor. „Avem o capacitate de 35 de paturi de chirurgie cardiovasculara, 84 de cardiologie, avem 15 paturi de Terapie Cardiovasculara. Anul acesta ajungem la aproape 800 de interventii chirurgicale cardiovasculare, iar lista de asteptare este pana in luna martie, anul viitor. Tratam anual 34.000 de pacienti si avem rezultate foarte bune in chirurgia cardiovasculara, de aceea avem nevoie sa ne extindem activitatea”, a precizat dr. Grigore Tinica, adaugand ca infiintarea noului centru ar spori capacitatea de cazare a institutului de la 130 la 400 de paturi, dintre care 40 ar fi destinate copiilor cu afectiuni cardiace.

 

Institutul-de-Boli-Cardiovasculare-IasiProiectul inaintat ministrului Vlad Voiculescu si comisarului european Corina Cretu prevede construirea unui nou spatiu, noul centru urmand sa aiba o suprafata de 17.000 de metri patrati.

Conform calculelor specialistilor consultati de conducerea Institutului Inimii de la Iasi, valoarea totala a investitiei s-ar ridica la 15 milioane de euro, bani pe care reprezentantii institutului iesean spera sa ii obtina de la Guvern si de la Uniunea Europeana, acesta fiind de fapt si motivul pentru care proiectul a fost inaintat celor doi oficiali aflati in Capitala Moldovei unde ar trebui sa se construiasca si unul dintre cele trei Spitale Regionale anuntate de Guvern.

Totodata, ministrului Sanatatii i-a fost inaintata si o solicitare de  modificare a structurii organizatorice a spitalului, pentru a se putea infiinta o sectie de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica, dar si pentru a putea fi pregatit personal specializat.

 

Vlad Voiculescu si Corina Cretu

Vlad Voiculescu si Corina Cretu

Raspunsul primit din partea ministrului la cele doua solicitari a fost unul pozitiv. Vlad Voiculescu a apreciat modul in care este condusa aceasta institutie si a promis ca va sustine planul managerial prezentat. „Am remarcat cu bucurie standardele acestui spital. Mi-ar placea sa mai vad astfel de spitale, inclusiv in capitala tarii. Mi-ar placea sa vad ceva mai des asemenea manageri care sa gestioneze lucrurile in asa fel incat personalul sa-i respecte, sa fie sustinuti de intreaga echipa in dezvoltarea spitalului. Acest spital s-a dezvoltat pe baza unei viziuni, lucrurile par sa fie bine integrate, sa aiba un viitor. Acel viitor am vrea sa-l sustinem si noi”, a declarat ministrul Sanatatii.

Si Corina Cretu s-a declarat un sustinator al proiectului, promitand ca va purta imediat discutii cu reprezentantii autoritatilor locale din Regiunea de Nord Est, privind investitiile ce urmeaza a fi facute pana in 2020, investitii in care va sugera sa fie inclusa si construirea Centrului de Boli Cardiovasculare.

Intr-o conferinta de presa comuna, cei doi oficiali au amintit ca prin Programul Operational Regional 2014-2020, Romania are alocate 326 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor de asistenta medicala, inclusiv pentru 280 de investitii in asistenta ambulatorie si trei spitale de urgenta regionale care vor furniza servicii complexe de sanatate. Aproape jumatate din alocarea totala este prevazuta pentru cele trei spitale regionale – cate 50 de milioane de euro pentru fiecare.

 

operatie institutul inimii iasiPana cand acest centru va deveni realitate, Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iasi se va extinde, intr-o prima etapa, in fosta policlinica cu plata, unde ar urma sa fie mutat ambulatoriul, internarile de zi, compartimentul de preventie, recuperarea si ingrijirile paleative, iar la etajul unde in prezent functioneaza administratia institutului, se va deschide un Compartiment de chirurgie cardiovasculara pediatrica si terapie intensiva pediatrica.

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi este singura unitate de profil din partea estica a tarii si deserveşte aproximativ 5,66 milioane de locuitori,  celelalte  institutii medicale similare fiind la Bucuresti, Targu Mures, Cluj si Timisoara. Pe langa cele aproximativ 800 de interventii chirurgicale efectuate anual, aici se mai efectueaza si peste 3.000 de proceduri de cardiologie interventionala pe an si, mai nou, aproximativ 300 de operatii la copii, pentru corectarea diferitelor malformatii cardiace. In prezent, pacientii care sunt programati pentru interventii chirurgicale la institutul iesean petrec aproximativ sapte luni pe listele de asteptare.

 


Adaugati un comentariu


 

*