Integritate si Responsabilitate in Sanatate

11 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii va avea propria Directie Anticoruptie, dupa modelul ministerului de Interne. „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Romanesc” este, potrivit declaratiilor ministrului Ladislau Ritli, un proiect „menit sa traduca in viata stradaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni coruptia si de a asigura un climat de integritate si responsabilitate in sistemul sanitar”.

 

Provocare

Recunoscand ca sistemul pe care-l pastoreste temporar se confrunta cu numeroase probleme, dificultati si multiple provocari care se rasfrang, in ultima instanta, asupra bolnavilor, ministrul Sanatatii a mai precizat ca „o astfel de provocare este, inclusiv, gestionarea judicioasa a fondurilor alocate, care sprijina statul sa garanteze sanatatea populatiei. Pe acest palier se intalnesc extrem de multe tendinte sau interese chiar. Pe de-o parte, eforturile Guvernului de a asigura suportul activitatilor din sanatate, in contextul economic dat, cerintele de egalitate si de accesibilitate ale cetatenilor in sistemul de asigurari de sanatate, incurajarea competitiei pe criterii de performanta, pe furnizori de servicii medicale, conform principiilor unei piete libere, sustinerea si promovarea cercetarii medicale si tehnologiilor medicale si asigurarea motivatiei, chiar a practicii, in Romania pentru profesionistii sistemului”.

 

Perceptie

Ministrul Ritli a adus in discutie si faptul ca intr-un sistem in care nu exista sau nu se aplica masuri transparente, interesele personale sau de grup pot prejudicia obiectivele generoase ale acestuia. Mentionand ca desi an de an s-au propus imbunatatiri in cadrul legislativ si anual au existat fonduri importante, ministrul a recunoscut ca „sectorul de sanatate este perceput ca ineficient, corupt si rigid”, iar  „cetatenii Romaniei se plang de calitatea serviciilor medicale si de costul acestora”, in timp ce „profesionistii sunt deziluzionati de salarii, de dotarea tehnica”.

Poate si pentru ca un studiu recent arata ca 70 la suta dintre romani au dat cel putin o data spaga medicilor, Ministerul Sanatatii a decis astfel infiintarea unui compartiment propriu specializat in combaterea coruptiei, ce se va concretiza cu sprijin european.

 

Miscare de imagine?

Este greu de spus daca intentia MS va deveni aplicabila in realitate sau va ramane ca multe altele, o utopie de care peste catva timp nu-si vor mai aminti nici cei care au lansat-o. La ora actuala, nici medicii, nici populatia nu crede ca aceasta noua structura va avea eficienta scontata, ci mai degraba o asociaza cu „o miscare de imagine”. Presedintele Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoae, considera ca „probleme mari ale sistemului de sanatate sunt doua: subfinantarea si lipsa personalului calificat. Oamenii observa ca sistemul de sanatate nu merge, asa ca se scot la iveala aceste lucruri, cu neregulile din achizitii, cand problemele sunt altele”.

Potrivit ministrului Ladislau Ritli, in prezent se lucreaza la organizarea Departamentului de Integritate, dupa care va incepe instruirea personalului, timp de un an, apoi se va incepe activitatea, care ia in calcul si analiza achizitiilor, retroactiv.


Adaugati un comentariu


 

*