Interventie chirurgicala „la limita” – VIDEO

17 mai 2016 | 0 comentarii |

Chirurgii militari au reusit sa salveze o pacienta de 64 de ani, in urma unei interventii chirurgicale extrem de dificile, care la ora actuala se efectueaza doar in clinici specializate.

 

Interventie Chirurgie I (foto SUUMC)

Interventie neoplasm pancreas

O echipa de medici din cadrul Sectiei Chirurgie Generala I a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” a reusit sa salveze o femeie in varsta de 64 de ani, in urma unei interventii chirurgicale cu grad foarte ridicat de dificultate si complexitate, care la ora actuala se efectueaza doar in centre medicale tertiare, supraspecializate in chirurgia hepato-bilio-pancreatica.

Potrivit Biroului de presa al SUUMC, pacienta era considerata a fi la limita operabilitatii, dupa ce a fost diagnosticata cu „icter mecanic prin neoplasm de cap de pancreas in stadiu avansat cu invazii vasculare de vecinatate”, in contextul in care suferea si de alte boli asociate care mareau riscul intra si post-operator.

Examinarea CT abdomino-pelvina, efectuata pre-operator cu protocol imagistic specific pentru leziuni  pancreatice, a revelat o tumora cefalo-pancreatica cu caracter de malignitate si diametru  de aprox. 5 cm, cu invazie de artera hepatica si vena mezenterica superioara”, se precizeaza in comunicatul de presa remis de SUUMC.

 

Dr. Augustin Dima -SUUMC

Dr. Augustin Dima -SUUMC

In ciuda riscurilor, echipa chirurgicala, condusa de capitan medic drd. Augustin Dima, supraspecializat in chirurgia hepato-bilio-pancreatica, in centre din Strasbourg – Franta, sub indrumarea prof. Philippe Bachellier si prof. Patrick Pessaux, si-a asumat riscul interventiei chirurgicale. Dupa opt ore de „lupta” pentru viata in Blocul operator, medicii au reusit indepartarea tumorii maligne, in bloc cu structurile vasculare invadate, precum si in reconstructia compexa, asociata gestului chirurgical. La interventia chirurgicala au mai participat colonel (rez.) Teodor Artenie, medic primar chirurgie generala si dr. Irina Blaj, medic primar ATI.

Evolutia post-operatorie a fost favorabila, fara complicatiile posibile descrise in literatura de specialitate, iar in Sectia ATI, pacienta a fost inclusa intr-un program specific de recuperare ce a necesitat antibioterapie cu spectru larg, nutritie parenterala, albumina, terapie anticoagulanta adaptata reconstructiilor vasculare si monitorizarea complexa a functiilor vitale si a constantelor biologice”, transmit specialistii SUUMC.

La o saptamana dupa interventie, pacienta a fost retransferata in Sectia Chirurgie Generala I, iar medicii spun ca la ora actuala se afla intr-o stare clinica foarte buna.

*Sursa foto si video: SUUMC 

VIDEO: Va avertizam ca imaginile pot avea un puternic impact emotional

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*