INTERVIURILE SB: Dr. Alexandru Iancu- vaccinarea animalelor, criza economica si riscul epidemic

16 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Medicii veterinari au inceput sa renunte la cabinete, din lipsa de profit. Judetul Buzau mai are 30 la suta din efectivul de animale existent in 1989.

 

Medicul veterinar Alexandru Iancu

Medicul veterinar Alexandru Iancu

In aceste zile in care cainii comunitari au acaparat intreaga atentie a opiniei publice, Sanatatea Buzoiana va aduce in atentie un subiect care se discuta pe la colturi, dar care preocupa cel putin 60 la suta din populatia judetului Buzau, care are obiceiul mostenit de a creste animale domestice in gospodarie, pentru consumul propriu, pentru a mai scoate un ban sau de a tine pe langa casa cel putin un caine. Sanatatea animalelor si mai ales starea efectiva din teren se poate contura insa doar cu ajutorul unui medic veterinar.

Dr. Alexandru Iancu, fost director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentatiei (DSVSA), pune in discutie existenta efectivului de animale din judet, fata in fata cu efectele crizei economice.

 

Reporter SB: Sunteti un medic veterinar cu experienta. Cat de greu sau de usor este sa se mentina sanatatea animalelor ?

Dr. Alexandru Iancu: Sanatatea animala este foarte buna per judet, nu au evoluat epizootii majore din ceea ce stiu eu de la colegi. Medicii veterinari  au facut eforturi ca sa tina sub control acest domeniu. Intreaga noastra activitate are loc pe baza unui program strategic. El vine cam tarziu in an. Inainte ca animalul sa iasa la pasunat, medicul ar trebui sa faca antituberculinarea sau vaccinarea anticarbunoasa. Programul acesta vine tarziu, iar noi alergam practic prin sate sa facem vaccin animalelor. E dificl pentru medicul concesionar. Acest program ar trebui sa vina mai devreme pentru ca ne ingreuneaza munca. Uneori nici nu putem acoperi intreg efectivul pentru ca nu mai gasim animalelor.

 

Vaccinarea animalelor,  extrem de importanta

Vaccinarea animalelor, extrem de importanta

Rep. SB: Nu toti oamenii sunt de acord cu vaccinarea pasarilor si animalelor…

Dr. A. I.: E total gresit sa se intample asa. Acest program este intocmit ca urmare a unei experiente in ani. Spre exemplu, la pasari nu a evoluat pseudopesta, dar s-ar putea sa avem reversul medaliei sa fie conditii propice sau sa se difuzeze rapid aceasta  boala care afecteaza total efectivul de animale.

 

Rep. SB: Criza economica dezvolta diverse preocupari casnice. Oamenii au inceput sa creasca in curtea proprie pasari si animale, dar aceste vaccinari sunt scumpe.

Dr. A. I.: La pasari, da, nu este gratuit. 50 de bani de pasare. Asta se negociaza. E necesar acest vaccin. Daca nu ar fi bine, nu le-as face nici eu pasarilor din curtea mea. Nu putem sa facem rabat de la acest program strategic.

 

Rep. SB Va rog sa ma considerati localnic al ariei dvs. de responsabilitate medicala si va rog sa ma convingeti sa vaccinez pasarile si animalele din ograda!

Dr. A. I.: Pana la urma este alegerea dvs., dar si la noi e o situatie gresita. Medicii concesionari totdeauna au discutat cu oamenii. Au mai negociat cu oamenii, au mai lasat unii sau altii…, dar ganditi-va ca si medicului veterinar ii este greu sa mai sustina un cabinet. Eu, spre exemplu, sunt nevoit sa renunt la cabinetul din Calvini. Daca statul nu ar sustine anumite actiuni ale noastre din programul strategic, chiar ar disparea profesia de medic veterinar. Sunt subventionate analizele pentru TBC, recoltarile de sange pentru leucoza si bruceloza si vaccinarile anticarbunoase. Cu timpul, acestea vor fi platite, pentru ca efectivul de animale a scazut foarte mult. Eu, la Calvini, stiam ca am cam 600 de animale, dar de fapt sunt 360, iar diferenta de animale era intr-un program strategic pentru finantare si, dintr-o data jumatate din banii pe care sa-i incasez sunt inexistenti.

 

Dr. Alexandru Iancu 4379Rep. SB: Ce se intampla?Cum poate fi prevenit riscul fata de consumatorul de carne si alte produse animale?

Dr. A. I.: Inca nu stapanim circulatia animalelor. Fiecare vinde unde si cum vrea animalele. Animalul trebuie sa plece cu certificatul sanitar-veterinar, sa fie sacrificat in abator unde i se face examen antemortem si postmortem si avem garantia ca pleaca fara risc pentru consumator.

In schimb, circulatia haotica poate insemna ca un animal bolnav poate ajunge in galantar si de aici… stiti ce se poate intampla.

Noi suntem tara membra a UE, dar si inainte de 1989 aveam legea 60, care dupa parerea mea, era mai buna decat prevederile europene. Medicii ii spuneau Biblia profesiei, mergeau pe aceasta lege punct ochit-punct lovit.

 

Rep. SB: Care este, totusi, partea frumoasa a meseriei?

Dr. A. I.: Sa poti face performanta, sa vezi ca animalele sunt sanatoase, iar oamenii le ingrijesc, le inmultesc si te solicita sa ii ajuti cu expertiza ta, de medic veterinar. 70 la suta dintre crescatorii de animale de la Calvini au insa intre 55 si 90 de ani. Ei nu pot face performanta in domeniu. Totul este empiric. Peste tot, in judetul Buzau, e aceeasi situatie. In perioada 1960, in fiecare comuna erau cel putin o mie de animale. La Stalpu, spre exemplu, erau atunci cate o suta de bovine pe ulita, iar acum mai sunt o suta in toata localitatea.

Dispar batranii, dispar si animalele si traditia cresterii animalelor, iar asta se intampla chiar intr-o zona predispusa la aceasta ocupatie. Totul e in regres pentru ca nu s-a stimulat cresterea vacilor. Subventiile s-au dat fara perspectiva.

Din 7 milioane de bovine cat aveam in Romania in 1989, acum avem sub un milion, iar in judetul Buzau avem cam 30 la suta din cat aveam in perioada de comparat. Acum au fost aduse vacile de rasa de carne si o sa avem surpriza sa nu mai avem lapte. Va dau un exemplu. CAP Cilibia. Aveam 20.000 de oi si 7.000 de taurine. Plecau la export 8.000 de berbecuti si 5.000 de taurasi si se taiau in abatorul Buzau, fara risc pentru consumator. Acest CAP era un gigant al Buzaului.

 

Mistretii dau iama in culturile oamenilor

Mistretii dau iama in culturile oamenilor

Reporter SB: In ultimii ani, vulpile, mistretii si chiar ursii s-au apropiat de sate. Animalele salbatice le fac si satenilor din Calvini probleme?

Dr. Alexandru Iancu: E vorba de incarcatura pe care o poate suporta un fond cinegetic, dar nu se mai monitorizeaza bine. Porcii mistreti s-au inmultit foarte mult, iar vanatorii nu au voie decat la o anumita norma de vanat. La noi mai putin fac ravagii, dar stiu ca pe la Cernatesti si Bisoca e vai si amar. Asociatia vanatorilor si pescarilor ar trebui sa-i despagubeasca pe oameni. Vanatul trebuie protejat in anumite limite. Noi, in Romania, avem cea mai mare incarcatura de ursi pe suprafata de fond cinegetic.

 

O situatie statistica postata pe site-ul oficial al ANSVSA arata ca in judetul Buzau exista aproape 71.000 de exploatatii la nivel de gospodarii individuale, 1973 unitati de desfacere si comercializare, altele 1570 de unitati de alimentatie publica si 220 de unitati de crestere, colectare si procesare. Medicii veterinari au in monitorizare aproape 70.000 de bovine, maxim 80.000 de procine, 177.000 de oi si 23.405 capre plus 6.260 de cai.

Cei peste 400.000 de buzoieni cresc 2,5 milioane de pasari si 23.700 de familii de albine.

Concluzia este ca avem doar 30 la suta din numarul de animale al anului 1989 si numai jumatate din ceea ce arata actele oficiale in prezent deoarece trasabilitatea animalelor este inca un domeniu deficitar de ale carui lipsuri stiu bine sa profite samsarii de animale.

Mai mult, pentru ca micul crescator de animale nu-si permite vaccinarea animalelor si pasarilor, unii medici se vad nevoiti sa renunte la concesiune. Este si cazul medicului Alexandru Iancu. Acesta renunta la activitatea din zona Calvini, din lipsa unui profit care sa-i sustina activitatea si sa-i permita sa mearga mai departe.


Adaugati un comentariu


 

*