Interviurile SB: Medicii si administratia publica buzoiana – astazi, Dr. Karmencita Pricop, consilier judetean

30 iunie 2016 | 2 comentarii |

Este nevoie sa ne implicam, sa gasim solutii pentru sistemul de sanatate buzoian, pentru ca fiecare dintre noi vrem sa stim ca avem la dispozitie spitale si medici la care sa mergem cu incredere si nu sa ajungem intr-un univers de iluzii in care functioneaza compromisul.”

 

Constituire Consiliu Judetean BuzauNoul Consiliu Judetean si-a inceput activitatea, iar buzoienii asteapta de la cei pe care i-au trimis in administratia locala sa le reprezinte cu adevarat interesele. Intre cei 33 de consilieri se afla, asa cum am mai spus, si trei medici. SanatateaBuzoiana.ro va urmari activitatea acestora, iar pentru inceput facem cunoscut cititorilor nostri gandurile cu care si-a inceput mandatul fiecare dintre medicii buzoieni care s-au implicat in politica locala, iar din aceasta postura au ajuns membri in Comisia de Sanatate a deliberativului judetean.

Vom da intaietate doamnelor, asa ca cititorii nostri au ocazia sa cunoasca intentiile, gandurile si proiectele cu care Dr. Karmencita PRICOP – consilier judetean ales pe listele PSD si-a inceput activitatea si vrea sa sustina cauzele medicilor si pacientilor din judet, in acest mandat.

 

Dr. Karmencita Pricop - consilier judetean

Dr. Karmencita Pricop – consilier judetean

Medicul Karmencita Pricop este o cunostinta veche a buzoienilor care au avut, la un moment dat, nevoie de ingrijiri de medicina interna. Atat ca profesionist, in Ambulatorul  de specialitate, cat si ca om care intelege pacientul, dar si ca femeie de succes in cadrul profesiei pe care o practica, dr. Karmencita Pricop poate fi considerata una dintre personalitatile locale care s-au impus si in politica.

Desi practica o profesie liberala, iar deschiderea pe care a manifestat-o atat pentru privatizarea serviciilor medicale de ambulatoriu cat si pentru accesarea de fonduri europene in vederea dotarii si modernizarii clinicii pe care o coordoneaza, dr. Pricop a ales social-democratia pentru a se manifesta politic. A considerat ca „a fi medic inseamna nu doar a fi un bun profesionist, ci si a fi uman, a intelege si a ajuta omul aflat in fata bolii, inseamna sa te dedici si laturii sociale pe care o presupune responsabilitatea pe care ti-ai asumat-o prin aceasta profesie”.

 

Consiliu Judetean2016-06-22-10.11.15Reporter: Cum credeti ca veti influenta sistemul de sanatate din pozitia de consilier judetean?

Karmencita Pricop: Este improbabil ca din postura de consilier  judetean sa pot influenta sistemul national de sanatate, dar stiu ca imi doresc, ca impreuna cu colegii mei medici sa gasim, ca si consilieri judeteni, solutii pentru ameliorarea unor deficiente ale sistemului de sanatate pe plan  local, in limitele legii. Noi suntem medici, dar suntem la randul nostru potentiali pacienti si, intr-un moment limita, suntem constienti ca vom ajunge la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde imi doresc sa existe atat dotarile necesare cat si medici de toate specialitatile, astfel incat sa avem certitudinea ca ni se vor acorda toate serviciile medicale necesare, fara improvizatii si compromisuri. Buzaul are o traditie medicala de excelenta, dar asa cum vedem, in ultimii ani, conditiile socio-economice si politicile de sanatate au facut ca si aici, asa cum se intampla in multe judete, de altfel, sa nu existe inca suficiente dotari si mai ales sa ne confruntam cu o criza de medici fara precedent. Trebuie sa facem ceva si la nivel local, pentru ca Buzaul sa fie atractiv pentru specialisti, pentru medicii tineri de calitate, astfel incat sa nu avem teama ca intr-un moment critic ajungem intr-un univers de iluzii in care functioneaza compromisul.

 

Dr Karmencita Pricop

Dr Karmencita Pricop

Reporter: Care sunt proiectele pe care, ca medic si consilier social-democrat, va veti stradui sa le realizati in urmatorii 4 ani?

Karmencita Pricop: De dorit, imi doresc multe! Cel mai important este  sa reusim sa atragem medici specialisti tineri, obiectiv greu de atins in  contextul actual, cand medicii romani au la indemana perspectiva unor locuri  de munca mai bine platite, dar si unde sunt respectati de pacienti si isi pot desfasura activitatea in conditii mult mai bune. Sunt insa o optimista incurabila si cred ca totusi nu este un obiectiv de neatins, daca ne implicam cu totii, daca propunem solutii viabile si ne straduim sa le cream conditii atractive, atat pentru a profesa cat si pentru a trai in Buzau. Moto-ul dupa care mi-am coordonat existenta, atat ca medic cat si ca om este „Nihil sine Deo” (Nimic fara Dumnezeu). Dar, asa cum bine stim, Dumnezeu lucreaza prin oameni, deci suntem datori sa facem astfel incat sa ramana ceva in urma noastra, sa ne straduim ca lucrurile bune sa se intample. Pentru asta, insa, nu poti lupta singur, de aceea am intrat in politica si de aceea am optat pentru social-democratie.

 

Karmencita Pricop2016-06-22 10.10.13Reporter: Cum vedeti implicarea CJ in imbunatatirea infrastructurii sistemului medical si in atragerea specialistilor in sistemul medical buzoian la toate nivelele? Unde este nevoie de cea mai mare implicare si cum ar putea fi ea realizata?

Karmencita Pricop: Atat Consiliul Judetean, care administreaza Spitalul Judetean de Urgenta, cat si Consiliul Local Municipal Buzau (din municipiu fiind cei mai multi dintre pacientii care apeleaza la serviciile medicale din spital), pot si au datoria sa contribuie, direct si indirect, la atragerea medicilor specialisti in Buzau. Nu dezvolt acum subiectul pentru ca nu stiu tot ce s-a facut pana acum in acest sens si ce anume, punctual, mai trebuie facut. Stiu insa ca avem o mare criza de medici si ca solutiile nu pot fi gasite decat impreuna, medici, organe abilitate si oricine doreste sa se implice. Daca exista vointa, se poate, asa cum s-a putut, spre exemplu, in Ambulatoriul de specialitate (fosta policlinica a municipiului), unde la ora actuala se poate spune ca exista performanta, cabinetele au dotari moderne si medici cu experienta, iar pacientul poate merge cu incredere, stiind ca beneficiaza de servicii medicale de calitate, in ciuda dificultatilor care exista inca din cauza felului in care sunt distribuite fondurile si sunt aplicate politicile de sanatate in Romania.

 

Dr. Karmencita PricopReporter: Ce credeti ca trebuie facut, atat la nivel local cat si national, astfel incat pacientii buzoieni sa nu mai migreze catre Bucuresti? Care ar fi exemplul personal pe care il oferiti?

Karmencita Pricop: Asa cum am mai spus, trebuie sa gasim mijloacele prin care pacientul buzoian sa aiba acces la toate serviciile medicale la el acasa, pentru ca intr-un moment critic sa nu mai fie nevoit sa fie transportat sau sa opteze pentru Bucuresti, pierzand timp pretios pentru sanatatea, bugetul si chiar viata sa. Sunt  multe de facut, dar finalizarea reabilitarii spitalului judetean, dotarea acestuia cu aparatura necesara realizarii unui act medical de calitate, medici in toate specialitatile, care sa lucreze in Buzau, precum si mai putina birocratie la nivel national ar putea contribui la disparitia migrarii medicilor in primul rand si a pacientilor, nu in ultimul rand!

Vorbind despre exemplul personal, pot spune fara falsa modestie ca, desi nu mai sunt la prima tinerete, am constientizat faptul ca numai adaptandu-ma la exigentele pietei imi pot respecta juramantul de medic si pot ajuta cu adevarat pacientii. Asa ca am investit in extinderea si modernizarea cabinetului, care la ora actuala este o clinica in care care pacientul beneficiaza de servicii integrate de ambulatoriu si spitalizare de zi. Am achizitionat aparatura medicala moderna, am accesat si fonduri europene in acest sens. Avem, spre exemplu, un Fibroscan, un aparat extrem de scump, dar foarte necesar pacientilor cu afectiuni hepatice. Pe distanta Bucuresti-Iasi, este singurul aparat de acest fel, iar pacientii cu afectiuni oncologice sunt, din pacate, din ce in ce mai multi si mai tineri.

 

Dr PricopReporter: Ce veti solicita parlamentarilor din formatiunea politica pe care o reprezentati, sa promoveze la nivel legislativ?Cum veti colabora cu colegii din alte formatiuni politice?

Karmencita Pricop: Cel mai usor este sa previi, de  aceea este necesara o legislatie privind programele de educatie sanitara a populatiei si de preventie  a  unor  afectiuni, compensarea medicamentelor si foarte multe alte lucruri care  ar putea fi indreptate. Pentru toate este necesara vointa si viziune politica,  rabdare, continuitate si un program pentru sanatatea romaneasca, conceput de  oameni care stiu cu adevarat medicina! Iar vointa si viziunea politica in ceea ce priveste sanatate nu trebuie sa fie tributare unei doctrine politice, ci mai ales profesionalismului.

Colegii mei sunt si vor fi colegii mei totdeauna! Suntem vremelnic  consilieri, la fel si in politica! Medici suntem insa pentru  toata viata! Apartenenta la partide politice diferite este, cred eu, un castig si nu o piedica in gasirea unor solutii! Cu cat suntem mai multi si venim cu viziuni diferite dar care au acelasi scop, modernizarea sistemului medical romanesc si imbunatatirea accesului pacientilor la servicii medicale de calitate, scopul va fi atins.

 

Reporter: Ce ati vrea sa vi se spuna la sfarsitul acestui mandat?

Karmencita Pricop: Nu  vreau sa mi se spuna ceva, as dori sa se vada  ceva! Din pacate, viata mi-a demonstrat ca dorinta nu este suficienta. Sunt lucruri pe care nu le poti realiza de unul singur. Dar, speranta moare ultima!  

 

Dr. Karmecita Pricop

Dr. Karmecita Pricop

CARTE DE VIZITA:

Dr. Karmencita PRICOP este medic primar medicina interna, cu competenta in ecografie generala si are o bogata experienta profesionala, dar si manageriala, la care se adauga experienta politica.

Este membra a Societatii Nationale de Medicina Interna, iar ca membra a Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, intr-una dintre legislaturi a fost desemnata reprezentant in Adunarea Generala Nationala a Colegiului Medicilor din Romania.

Politic, a aderat la social-democratie din 1998, a fost consilier local municipal in trei legislaturi si a detinut si functia de presedinte a Organizatiei de Femei.  Acum a optat pentru a fi consilier judetean, constientizand ca „in clipele de neliniste si deznadejde generate de boala, fiecare dintre noi vrem sa stim ca avem la dispozitie spitale si medici la care sa mergem cu incredere si ca nu ajungem intr-un univers de iluzii in care functioneaza compromisul”. Iar din pozitia de consilier judetean spera sa poata influenta in bine soarta Spitalaului Judetean de Urgenta, a medicilor de aici si a pacientilor care vor avea nevoie de ajutor medical specializat.

 


Categorii: Actual, Interviu, Medici

Comentarii (2)

  1. Crina Stefanescu spune:

    …si o buna colega!!

  2. Ioana Codin spune:

    Un medic de exceptie! O cunosc de cand a terminat facultatea si de atunci mi-am dat seama ca v-a fi un medic f.bun! In primul rand este un adevarat om, apoi un medic adevarat! Ii doresc, multa sanatate si multa putere de munca!

Adaugati un comentariu


 

*