Investitie de 13 milioane de euro intr-un nou centru de radioterapie

16 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta se va infiinta in Nordul Moldovei si va functiona la Suceava, iar de serviciile sale vor putea beneficia chiar si pacientii din Republica Moldova si Ucraina.

 

SJU Suceava

SJU Suceava

Dupa demersuri care au fost demarate inca de acum doi ani, zilele acestea s-a semnat, in cele din urma, contractul pentru infiintarea unui nou centru de radioterapie, care urmeaza a fi construit in curtea Spitalului Judetean din Suceava. Unitatea medicala va deservi in mod special pacientii din zona de nord a Moldovei, insa, data fiind apropierea de granitele cu Republica Moldova si Ucraina, nu este exclus ca si pacienti din aceste tari sa vina in Romania pentru a beneficia de acest tratament, destinat bolnavilor cu afectiuni oncologice.

In aceasta zona a tarii nu exista in prezent decat un singur centru de radioterapie, care functioneaza la Iasi, motiv pentru care listele de asteptare sunt destul de lungi, in contextul in care numarul bolnavilor de cancer este foarte mare, in raport cu numarul acestor centre, aflate la dispozitia lor, la nivel national.

Centrul din Suceava va fi realizat in baza unui parteneriat public privat, Spitalul Judetean concesionand in acest sens o suprafata de teren de 1.000 de metri patrati catre firma Lotus din Cluj, care va investi 13 milioane de euro pentru construirea si dotarea unitatii medicale.

 

centru suceavaReprezentantii societatii clujene spun ca, in cazul in care lucrurile vor merge „ca pe roate”, in cel mult un an centrul ar putea fi deschis, pentru a reduce astfel timpul de asteptare pe listele centrului iesean sau ale altor unitati similare din tara.

Conform datelor prezentate in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de semnarea contractului, in Romania sunt circa 600.000 de persoane diagnosticate cu cancer, iar in fiecare an se inregistreaza peste 80.000 de cazuri noi.  Mai mult de jumatate dintre acesti pacienti au nevoie de radioterapie. In tara sunt, in continuare, putine astfel de centre, astfel ca aproximativ 72 la suta dintre pacientii care au nevoie de radioterapie nu au acces la tratament. Tocmai din acest motiv, Guvernul a decis sa includa in Programul national de Oncologie si unitatile medicale private care asigura servicii de radioterapie.

 

radioterapieIncepand cu data de 1 Mai 2015, pacientii cu afectiuni oncologice pot beneficia gratuit de radioterapie, tratamentul fiind decontat integral de CNAS, indiferent daca este efectuat intr-o clinica din sistemul public de santate sau intr-o clinica privata. De la aceasta data a intrat in vigoare un subprogram de radioterapie derulat in cadrul Programului National de Oncologie, decizia fiind luata in conditiile in care radioterapia este sectorul cel mai vitregit al oncologiei.

Numarul centrelor de radioterapie din tara este inca insuficient, insa marele beneficiu pentru pacienti este acela ca pot face gratuit acest tratament. Pana ca acest subprogram sa fie pus in aplicare, beneficiau de gratuitate doar pacientii care faceau radioterapie in spitalele publice sau la cele cateva clinici care aveau contract cu CNAS. In conditiile in care aparatura din spitalele publice este veche si insuficienta, bolnavii aveau de asteptat luni intregi pana beneficiau de tratament gratuit, costurile unei astfel de terapii in clinicile private fiind foarte mari si foarte putini si le puteau permite.

In prezent, fiecare clinica dotata cu aparatura de radioterapie este obligata sa acorde aceste servicii gratuit, tratamentele fiind decontate din bugetul asigurarilor de sanatate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*