La 82 de ani, abandonata in spital

29 iunie 2015 | 10 comentarii |

De mai bine de o saptamana, Spitalul Judetean Buzau se chinuie s-o externeze pe batrana Ileana Bostan din Beceni, dar nimeni nu vrea s-o primeasca acasa, iar autoritatile isi paseaza responsabilitatea, una alteia.

 

Bolnavi ortopedieDe multi, foarte multi ani, auzim despre bebelusi abandonati in maternitati sau copii foarte mici abandonati in spitale, dar mai nou, si batranii au devenit o povara pentru familiile lor, iar cel mai usor pentru a scapa de ei este sa-i interneze intr-un spital si sa nu mai vrea sa-i ia acasa.

La fel se intampla si cu o batrana din comuna buzoiana Beceni – sat Carpinistea care, la inceputul acestei luni (3 iunie), a ajuns la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, cu ambulanta si a fost diagnosticata cu „fractura trohanteriana diafragma femur drept”.

Intrucat pacienta necesita interventie chirurgicala, a fost internata pe Sectia de Ortopedie si Traumatologie, unde mai intai fost nevoie sa fie spalata si hidratata, intrucat batrana era intr-o stare fizica de degradare greu de imaginat. „Era nemancata si nehidratata, iar corpul ii era plin de ciupituri de purici si escare. Mai intai am crezut ca are o iritatie, dar cand am dezbracat-o pentru consultatie au incepuit sa sara puricii pe noi, mai ceva ca intr-un subsol plin de pisici,. Unde nu s-a facut niciodata deratizare. Bineinteles ca batrana a fost spalata si deparazitata, a fost hranita si hidratata, dupa care a fost operata”, explica Mihaela Minea, asistenta-sefa a Sectiei de Ortopedie.

 

Ileana Bostan

Ileana Bostan

Dupa o saptamana in care personalul medical a ingrijit-o pentru a putea rezista operatiei, batrana a fost supusa unei interventii chirurgicale in timpul careia i s-a fixat o tija blocanta de femur, iar evolutia ei a fost favorabila din punct de vedere medical.

La sfarsitul saptamanii trecute, starea sa fizica permitea externarea si continuarea ingrijirii la domiciliu, pana la vindecarea completa.

Numai ca… stupoare, cand s-a incercat luarea legaturii cu familia, pentru a i se preciza cum ar trebui ingrijita batrana, a fost imposibil.

Nimeni nu a venit sa o vada in tot acest timp de cand este internata in spital, dar nu ne-am imaginat ca toata lumea fuge de responsabilitatea de a o lua acasa. Am luat legatura cu asistentul social din Primaria Beceni, un anumit domn Jalba, care mi-a spus fara nicio jena, ca el nu are ce sa-i faca, pentru ca batrana are un nepot care o are in ingrijire si sta cu ea, dar acesta este plecat la munca si nu are cum sa dea de el. Mai mult, cand i-am spus acestui domn ca noi suntem un spital de urgenta, care nu putem tine cazurile sociale internate mai mult decat este nevoie pentru rezolvarea problemelor medicale, acesta mi-a replicat ca nici el nu are ce sa-i faca, doar nu vreau eu sa se ocupe de «peste 2000 de mosi si babe din comuna »”, povesteste asistenta-sefa cum sectia este nevoita sa se incarce cu un caz social, desi pentru asta exista asistenti sociali la primariile fiecarei comune si la nivelul judetului.

 

Dr. Stanciu Paraschiv, director medical

Dr. Stanciu Paraschiv, director medical

Am stat si noi de vorba cu batrana Ileana Bostan, iar aceasta, neintelegand prea bine ce i se intampla, a spus cu amaraciune ca nu are pe nimeni care s-o ajute, probabil stiind ca nepotul nu a avut nici pana acum grija de ea. Ba chiar si-a exprimat dorinta de a ajunge intr-un azil, pentru ca „Am cazut, mama, ce sa fac, sunt batrana. Ar fi bine la un azil, acolo mi-o da si mie cineva, o cana de apa, ca acasa nu-mi da nimeni. Am 75 de ani, mama, sunt batrana si nimeni nu mai vrea sa stie de mine, ca nu mai pot sa-i ajut”, ne-a spus batrana scapand o lacrima, dand insa dovada si ca ar putea avea ceva probleme cu memoria, pentru ca datele din buletin arata ca a trecut de 82 de ani…

Asistentul social al Spitalului Judetean de Urgenta a incercat, la randul sau, sa ia legatura cu asistentul social al comunei Beceni, dar s-a lovit de aceeasi inflexibilitate. Intr-un final i s-a spus ca se va incerca intocmirea unui dosar social si, eventual, internarea batranei intr-un azil sau camin-spital, dar pana atunci s-o tina spitalul, ca „doar n-o sa o tina Primaria”.

Vazand ca trec zilele, una dupa alta, si nimeni nu mai da vreun semn ca ar fi gasit o solutie in privinta batranei, directorul medical al spitalului, dr. Stanciu Paraschiv, a incercat sa-l gaseasca personal, pe nepotul acesteia, pentru a-i explica si lui, ca „asa cum ii convine sa-i incaseze pensia, trebuie sa aiba si grija de batrana, pentru ca spitalul nu este azil. Nepotul a fost insa ferm, a zis ca nu poate avea grija de batrana, desi sta in casa acesteia, iar daca locuieste acolo, are si el drepturi, si daca nu-l ajuta primaria s-o duca la un azil, n-o primeste acasa, pentru ca el trebuie sa mearga la munca”.

 

baba spital2In aceasta dimineata am luat si noi legatura cu primarul Laurentiu Dumitru, din Beceni, care ne-a spus ca nici nu stia de aceasta situatie. Daca la inceput a fost mirat si s-a intrebat retoric, ce sa faca el cu batrana, in cateva minute a inteles ca trebuie sa gaseasca o solutie si ne-a cerut un ragaz pentru a o identifica. Ce-i drept, peste mai putin de o ora ne-a sunat si ne-a spus ca a „luat legatura cu domnul director Adrian Vintilescu de la Directia de Asistenta Sociala si mi-a promis ca ne ajuta s-o internam pe batrana in Centrul Medico-Social din Pogoanele, pentru ca la Beceni nu are cine s-o ingrijeasca. Am luat si eu legatura cu nepotul si mi-a zis ca nu o poate ingriji, ca pleaca la munca. Rugamintea noastra este ca spitalul sa ne mai pasuiasca o zi, pentru a face formalitatile necesare”, a precizat primarul, exprimandu-si totodata nemultumirea fata de propriul angajat Jalba, care nu si-a facut datoria.

I-am promis ca vom monitoriza si noi cazul si vom vedea daca se va tine de cuvant sau a fost doar o promisiune, asa cum se intampla in multe cazuri, in fata presei…

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau spune ca acesta nu este singurul caz de acest fel si ca, in ultimul timp, tot mai multe familii isi abandoneaza batranii in spital, astfel ca se consuma inutil fonduri care ar trebui sa fie utilizate pentru rezolvarea cazurilor de urgenta, potrivit statutului unitatii medicale, care nu se poate transforma intr-o unitate de ingrijiri sociale.

 



Comentarii (10)

  1. Constantin Mariana spune:

    Poate asta a oferit inainte, cum si-a asternut asa doarme. Poate toti o sa ajungem batrani si de aceea sa ne uitam de acum ce fel de oameni suntem, ca daca esti al dracului, mila sa astepti doar de la STAT nu de la semenii tai!

  2. Viorica Radut spune:

    Of Doamne, cata cruzime, Batrani abandonati, Copii abandonati. Ce suflet aveti cei care ii abandonati pe cei dragi, anii vor trece, nu va ganditi, poate veti avea aceasi soarta pe care sincer o meritati?

  3. Zarnescu Valentin spune:

    Daca era o occidentala bogata avea o sansa, asa sa muncesti 40 de ani in comunism si sa ajungi asa-n post-comunism, nu poate fi destin mai dramatic! Poate numai in Africa sa fie mai multa tristete ca la noi!??

  4. Ionita Ion spune:

    Cata cruzime…?! – pentru cei in culpa. Urmeaza cei de la Protectia sociala, daca se mai poate spune si asa. Foarte adevarat. Stiti povestea cu Turnul Babel?

  5. Silvia Dumitru Marin spune:

    ASISTENTA SOCIALA DA MAI MULT PT UN DETINUT DECAT PT UN COPIL SAU BATRAN…

  6. Simina Dijmarescu spune:

    Imi pare rau de pacienta. Insa sistemul de asistenta sociala exista tocmai pentru a identifica astfel de cazuri. Iar spitalul de urgenta e de Urgenta si nu pentru cazurile sociale. Una peste alta, banii se utilizeaza gresit: asistentul social din comuna ia salar degeaba, spitalul face risipa de bani cu suprainternarea pacientei.

  7. Ionica Tarau spune:

    Vinovatii… nu au vina… Poate in ultimul ceas, rudele vor face ceva impreuna cu asistenta sociala locala! Legi avem, dar se pare ca nu sunt cunoscute! Zic si eu!… Norocul batranei ca presa a preluat cazul!

  8. Manolache Madalina spune:

    Ca la noi!

  9. Emilia Grigoras spune:

    Saracii batrani… saraci din toate punctele de vedere…

Adaugati un comentariu


 

*