La inceput de an scolar, 13 la suta din scolile buzoiene nu detin autorizatii sanitare

30 august 2017 | 0 comentarii |

Motivele sunt aceleasi ca si in anii precedenti si sunt slabe sanse ca situatia sa se remedieze pana la sfarsitul vacantei, chiar daca s-au anuntat controale.

 

Noul an scolar incepe cu probleme vechi in scolile buzoiene. 13% dintre unitatile de invatamant din judet nu au, la acest moment, autorizatie sanitara de functionare. O prezentare detaliata a situatiei va fi facuta maine, in sedinta Colegiului Prefectural, care va avea pe ordinea de zi si un punct referitor la stadiul pregatirii unitatilor de invatamant din judet pentru noul an scolar.

In acest sens, Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Scolar Judetean au inaintat deja rapoarte cu privire la acest aspect, din care rezulta ca 87% din unitatile scolare sunt pregatite din punct de vedere igienico-sanitar sa isi primeasca elevii in noul an scolar. Restul, de 13%, nu au primit autorizatie sanitara de functionare si mai mult ca sigur nu o vor primi pana la inceputul anului scolar, intrucat functioneaza in spatii improprii sau se afla in plin proces de reabilitare, iar lucrarile nu sunt atat de avansate incat sa existe sperante ca vor fi finalizate. Asa ca noul an scolar va debuta tot cu grupuri sanitare improprii sau in cladiri care necesita investitii serioase in infrastructura.

Concret, din 550 de unitati de invatamant cate functioneaza pe raza judetului, 481 detin autorizatii sanitare, iar celelalte 69  nu sunt autorizate din acest punct de vedere.

Si mai grava este situatia din punctul de vedere al asigurarii la incendii, din totalul unitatilor scolare, doar 94 detinand la acest moment autorizatii. Pentru alte 43 de unitati au fost depuse documentatiile pentru obtinerea acestei autorizatii, iar in cazul altor 111 s-au facut demersuri pentru intocmirea acestor documentatii.

 

In aceste conditii, elevii si prescolarii din mai multe scoli si gradinite vor incepe noul an scolar fara autorizatie sanitara de functionare si fara siguranta ca vor face fata unor eventuale incendii, iar acest aspect se intalneste nu numai in mediul rural, cum s-ar putea crede, ci chiar si in municipiul resedinta de judet. Intr-o astfel de situatie se gaseste si Gradinita cu Program Normal nr.15 din Buzau, care functioneaza in incinta caminului de garnizoana al Diviziei II Infanterie Getica. Cu aceleasi probleme se confrunta si gradinita din Maxenu, care functioneaza in sediul Caminului Cultural din comuna, al gradinitei din Fundeni care functioneaza intr-un imobil aflat in litigiu, si al scolii din Limpezis care isi desfasoara cursurile la Caminul Cultural, fara a dispune de apa potabila.

Totodata, scoala si gradinita din localitatea Petrisoru dispun de grupuri sanitare improprii, in timp ce unitatile scolare din Manzalesti necesita lucrari pentru asigurarea conditiilor optime, care sa permita acordarea autorizatiei sanitare.

Astfel de lucrari de reabilitare au fost demarate, fara a se finaliza insa pana la acest moment, la unitatile scolare din Scutelnici, Luncile, Valea Larga si Sarulesti, precum si la Gradinita cu Program Normal din Nehoiu.

 

In acelasi timp, gradinita si scoala din localitatea Budrea, scoala din Vintileanca si toate unitatile scolare de pe raza comunei Beceni necesita lucrari de reparatie, motiv pentru care nu au primit avizul sanitar de functionare.

La aceasta data, lucrarile de igienizare a spatiilor in care vor avea loc orele de curs sunt in plina desfasurare, gradul de finalizare fiind de 70-80% in majoritatea unitatilor scolare. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, exista si unitati in care aceste lucrari au fost finalizate.

Directia de Sanatate Publica reaminteste primariilor obligatia remedierii deficientelor existente la nivelul unitatilor de invatamant, precum si pe cea a asigurarii apei potabile din surse autorizate sanitar si monitorizate permanent. Totodata, DSP solicita ca de la inceputul acestei luni sa se asigure controlul potabilitatii apei in unitatile de invatamant, astfel incat pana la inceputul anului scolar sa fie finalizata aceasta operatiune.

In anul scolar precedent, DSP a efectuat 181 de controale in unitatile de invatamant din judet, iar pentru neregulile constatate au fost date 13 avertismente si s-au fixat termene pentru remedierea deficientelor, la expirarea carora au fost repetate controalele.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*