La Multi Ani România! La multi ani, români! Sa fiti sanatosi!

1 decembrie 2013 | 0 comentarii |

La-multi-ani-Romania1 Decembrie, Ziua Natională a României. Se implinesc 95 de ani de la Marea Unire. Românii de pretutindeni sarbatoresc aceasta zi, cu respect. Autoritatile s-au pregatit temeinic: au loc de-a lungul intregii zile parade grandioase, expozitii de arme si tehnică militara, dar si mese imbelsugate.

La Bucuresti, cea mai mare desfasurare de forte are loc la Arcul de Triumf. Peste 2000 de militari români si straini participa la cea mai mare parada militară din ultimii 23 de ani.

La Alba Iulia, orasul Unirii si al reintregirii, asista la manifestari alte cateva mii de români. La ora 14:00, sub genericul ,,Uniți sub tricolor” va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a si Poarta a III-a in Cetatea Unirii. Seara, la ora 19:00, la Alba Iulia si la Chisinau, 95 de lampioane vor fi lansate concomitent, pentru a sarbatori Unirea de la 1918 in cele doua „Capitale ale românilor”.  

 

afis_1 decembrieAstazi, implinesti 95 de ani, România. Iti spunem La Multi Ani!

Redactia Sanatatea Buzoiana le ureaza „La Multi Ani, cu sanatate !” tuturor românilor, oriunde s-ar afla. La Multi Ani, tuturor acelora care simt cu adevarat româneste  si nu uita nicio clipa ca „de la râm ne tragem”, ca tricolorul ne e scut, iar sufletul ne este invaluit in rosul sangelui, galbenul holdelor si albastrul cerului si-al marii cu care ne-a harazit Dumnezeu.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat Rezolutia prin care românii din Transilvania si Banat s-au unit cu Tara mama, România.De la 1 decembrie 1918 – ziua in care s-a vestit lumii, prin hotararea Adunarii Nationale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I – si pana in timpul de fata, fiecare cetatean al României intregite a avut prilej sa asculte ori sa citeasca diferite lamuriri cu privire la felul cum s-a infaptuit Unirea aceasta si la temeiurile care ii garanteaza trainicia”, spunea marele istoric Nicolae Iorga studentilor sai, cu autoritatea participantului la Marea Unire alaturi de Take Ionescu, Iuliu Maniu si Ion I. C. Bratianu, dar si din experienta primului presedinte al Camerei Deputatilor României Mari si de prim-ministru in timpul lui Carol al II-lea, dar reflectiile sale sunt mereu actuale.

Au trecut de atunci 95 de ani. Chiar si comunistii au inteles ca nu trebuie sa uitam sa aducem un omagiu celor 800.000 de romani, militari si civili care si-au dat viata pentru intregirea tarii, ucisi de gloante sau de boli, frig si foame.

 

parada-1-decembrie 2Astazi, la fel ca in fiecare an, dupa 1990, de cand 1 Decembrie a devenit Ziua Nationala a României, autoritatile din marile orase organizeaza festivitati dedicate marelui eveniment.

Buzoienii se vor putea bucura de cea mai grandioasa parada militara din ultimii 20 de ani, la care participa si plutoane de militari din Focsani si Braila. Muzica populara si mancarea traditionala vor fi oferite de Consiliul Judetean, care a alocat festivitatilor de 1 decembrie si celor prilejuite de Sarbatorile Craciunului, 300.000 de lei in acest an.

Manifestarile vor debuta la ora 10:00, cand in parcul din fata Prefecturii vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Neamului si va avea loc un ceremonial militar si religios.

Vor fi rostite discursuri si va urma parada militara, la care participa militari din unitatile si subunitatile din Buzau, precum si formatiuni de la ISU si Jandarmerie.

Cu mic, cu mare, buzoienii sunt apoi invitati in Parcul Crang, unde Centrul Judetean de Cultura si Arta va oferi in cinstea Zilei Nationale, un spectacol folcloric de neuitat. Anul acesta, Consiliul Judetean Buzau a vrut sa-l aiba invitat special pe Grigore Lese, supranumit „cel mai important avocat al romanismului”, unul dintre cei mai importanti pastrataori ai folclorului autentic romanesc, care a rasouns afirmativ. Spectacolul este programat pentru ora 12:00, iar la programul artistic isi vor aduce aportul prin maiestria lor si solistii, precum si dansatorii locali, ai Centrului Judetean de Cultura si Arta.

 

steag-cu-stema-romanieiPrintr-o coincidenta fericita, anul acesta, Ziuia Nationala a României cade in duminica citirii Evagheliei despre porunca iubirii, in Biserica Ortodoxa. Textul acesta evanghelic este atat de potrivit pentru România si toti românii, din tara si de pretutindeni, incat coincidenta nu poate fi socotita decat foarte fericita.
Fragmentul evanghelic spune: „Unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a intrebat: Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege? El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Matei 22, 35-40)

Iubirea lui Dumnezeu si a semenilor au definit, dintru inceputul lui, poporul român, de aceea se poate socoti fericita coincidenta citirii acestui text, tocmai de Ziua Nationala a României, a românilor.

Tot printr-o fericita coincidenta, Ziua Nationala a României a fost precedata de Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei – „cel dintai chemat dintre apostoli”-  si a Mitropolitului Sfant Andrei Saguna al Transilvaniei.

Chiar si numai aceste exemple de le-am avea in fata ochilor si-n inimi, vii, am fi mult mai mandri de originile, de istoria si de identitatea noastra si ne-am stradui, fiecare in parte si toti impreuna, sa fim, sa traim si sa evoluam pe masura demnitatii la care am fost si suntem chemati.

Pentru a rodi, seva din care se hraneste un neam trebuie sa fie consistenta, sanatoasa si autentica, sa aiba radacini adanci in moralitate si in  etica.

La Multi Ani România! La multi ani, români! Sa fiti sanatosi!

 


Adaugati un comentariu


 

*