La recalculare, doar unii castiga, dar nimeni nu pierde!

3 februarie 2016 | 0 comentarii |

Este mentiunea Casei Judetene de Pensii Buzau, care aduce lamuriri referitoare la majorarile acordate punctului de pensie, incepand cu 1 ianuarie 2016.   

 

pensionariMajorarea punctului de pensie pentru grupele de munca I si II au nascut unele confuzii. Pentru ca multi cititori ai SanatateaBuzoiana.ro au solicitat lamuriri suplimentare privind prevederile actului normativ, am apelat la specialistii Casei de Pensii Buzau (CJP).

Referitor la aplicarea prevederilor Legii nr.192/2015, in sensul aplicarii unei majorari cu 25% la punctajul aferent anului in care o persoana a fost incadrata in grupa II de munca si a unei majorari de 50 %  la punctajul aferent anului in care activitatea in munca a fost recunoscuta ca fiind desfasurata in grupa I de munca, directorul executiv al CJP Buzau, ec. Carmen Androne, mentioneaza ca „in cazul persoanelor ale caror drepturi initiale de pensie (indiferent de tipul de pensie acordat), au fost stabilite anterior datei de 03 noiembrie 2008, aplicarea acestor majorari s-a efectuat incepand cu data de 01 ianuarie 2011, conform prevederilor art.1691 alin. din Legea nr.263/2010. Pentru persoanelor pensionate ulterior datei de 03 noiembrie 2008 (indiferent de tipul de pensie acordat), aceasta majorare a fost aplicata odata cu deschiderea drepturilor de pensie, evidentierea fiind efectuata pe decizia initiala prin mentiunea „punctaj conform OUG nr.209/2008” sau „punctaj conform Legii nr.218/2008”.

 

Carmen Androne, director CJP Buzau

Carmen Androne, director CJP Buzau

In cazul persoanelor incadrate la pensie incepand cu data de 01 ianuarie 2011 (indiferent de tipul de pensie acordat),directorul CJP precizeaza ca acest punctaj suplimentar s-a acordat prin decizia initiala de pensie, odata cu data stabilirii drepturilor, conform prevederilor art.100, alin.1  al Legii nr.263/2010.

Deoarece marea majoritate a pensionarilor care au indeplinit conditiile legale de acordare ale acestor majorari de punctaj, conform actelor normative precizate anterior, au beneficiat deja de aplicarea acestui punctaj suplimentar, se impune precizarea ca acestia nu vor beneficia inca odata de aceste drepturi. Categoria de beneficiari careia i se adreseaza Legea nr.192/2015 este una restransa, alcatuita din persoanele ale caror drepturi au fost deschise anterior datei de 01 ianuarie 2011, iar la deschiderea drepturilor au beneficiat de unele avantaje acordate de unele legi speciale, fapt care i-a exceptat de la aplicarea acestei majorari a punctajelor pentru anii in care au fost incadrati in grupa superioara de munca”, mai spune Carmen Androne.

 

pensiiAsadar, doar in cazul beneficiarilor Legii nr.226/2006, privind incadrarea in conditii speciale de munca (mecanici CFR, angajati ai SC FERMIT Rm Sarat, minerii care au desfasurat activitate in subteran, in activitati nucleare, etc), ai H.G. nr.610/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor nevazatoare, precum si a prevederilor referitoare la persoanele care au desfasurat activitatea in munca in conditiile existentei unui  handicap preexistent calitatii de asigurat,  Legea nr.192/2015 prevede ca decizia de recalculare se va emite intr-un termen de 24 luni, calculat de data de 01 ianuarie 2016,  emiterea efectuandu-se din oficiu, fara a fi necesara depunerea unei cereri in acest sens.

Specialistii CJP mai spun ca in cazul in care, in urma aplicarii principiului de calcul enuntat de lege, noul punctaj mediu anual este mai mare, acordarea drepturilor banesti cuvenite sa va face retroactiv, de la data de 01 ianuarie 2016, iar in cazul in care punctajul recalculat este mai mic decat cel aflat in plata, se va mentine cuantumul cel mai avantajos, astfel ca nimeni nu perde, chiar daca in urma aplicarii prevederilor noului act normativ numai unii castiga.

 

 * Citeste si: Pensii, indemnizatii de insotitor si ajutoare de deces mai mari

 


Adaugati un comentariu


 

*