„La Spitalul de Copii din Brasov, noi inca luptam calare si cu sabii, cand am avea nevoie de tancuri si rachete”

5 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Afirmatia ii apartine managerului unitatii medicale, care a ilustrat astfel lipsa de dotari a spitalului pe care il conduce si unde se opereaza pe o masa din 1972.

 

Oana Gheorghiu

Oana Gheorghiu

Zilele trecute, asociatia Daruieste Viata a facut o noua donatie in beneficiul unei unitati medicale din tara, care are nevoie de dotari noi si moderne. A oferit Spitalului Clinic de Copii din Brasov, in urma generozitatii unui sponsor, un ventilator de inalta performanta, cu functionalitati multiple, care se adreseaza problemelor respiratorii ale prematurului, nou-nascutului, precum si copilului mare.

Cu aceasta ocazie, vicepresedintele organizatiei, Oana Gheorghiu, a declarat ca Spitalul de Copii din Brasov este unul dintre partenerii asociatiei, incepand de anul trecut, iar in curand, la unitatea medicala va fi inaugurat un alt proiect, la care sociatia Daruieste Viata lucreaza in prezent. „Credem ca sistemul de sanatate are probleme de finantare si de gestionare a fondurilor si cred ca implicarea companiilor si a comunitatilor este mai mult decat binevenita. Trebuie sa punem umarul pentru ca sunt spitale unde ne tratam atat noi, cat si copiii nostri”, de mai precizat Oana Gheorghiu.

 

Dr. Liviu Muntean

Dr. Liviu Muntean

In cadrul conferintei de presa organizata cu acest prilej, managerul spitalului, dr. Liviu Muntean, a readus in atentia opiniei publice si mai ales a autoritatilor faptul ca unitatea medicala se confrunta cu mari lipsuri de dispozitive si aparatura si ca oricat de bine pregatit este un medic, nu poate sa faca nimic fara tehnica pe care ar trebui sa o aiba la dispozitie.

Pentru a se face mai bine inteles, medicul s-a adresat direct, jurnalistilor: „V-as ruga sa faceti un exercitiu de imaginatie. Incercati sa va realizati reportajul cu o camera video veche de 30 de ani, sa transmiteti o stire de pe un telefon cu disc, sa nu aveti in dotare laptop, telefon mobil si internet. Sistemul sanitar este acolo, la telefonul cu disc. Noi luptam calare, cu sabia, cand am avea nevoie de tancuri si rachete”. Dr. Muntean a explicat ca blocul operator al spitalului dispune de trei sali de operatie, dintre care una nu a fost dotata cu o masa pana in luna ianuarie a acrestui an, cand a fost achizitionat un astfel de dispozitiv cu ajutorul unui sponsor. „In alta sala de operatie, masa pe care operam copii in fiecare zi este din anul 1972. Am emotii de fiecare data ca va ceda si ca voi deveni «vedeta media», ca mi-a cazut copilul de pe masa de operatie. Aici suntem noi. Si as putea s-o tin tot asa, cu dotarea din acest spital”, s-a plans medicul.

 

Spitalul de Copii BrasovAcesta a mai precizat ca spitalul nu are nici computer tomograf – un aparat care nu poate sa lipseasca din dotarea unui spital de aceasta categorie – si mai are nevoie de instrumentar medical si de o statie performanta de sterilizare.

„Am ajuns sa fim un spital clinic de urgenta, un spital regional, si suntem acreditati recent de Agentia Nationala de Management si Calitate in Sanatate. Tratam copii din trei judete — Brasov, Covasna si Harghita, dar fiind intr-o zona turistica, ne adresam pacientilor din toata tara. Am acordat ingrijiri medicale si unor copii din Anglia, SUA, Canada, Italia, Suedia care s-au aflat in judet cu diferite ocazii”, a mai spus managerul spitalului brasovean, incercand sa puna in valoare profesionalismul medicilor, in conditiile mentionate.

Spitalul Clinic de Copii Brasov acorda lunar servicii medicale unui numar de aproximativ 900 de copii, care sunt spitalizati mai mult de 48 de ore, precum si altor cateva sute care raman in spital o zi, fiind vorba de cazuri usoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*