Laurențiu Mihai renunță la șefia CNAS

29 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Acesta a cerut să fie eliberat din funcție, iar mandatul său de președinte al Casei de Asigurări se va încheia peste câteva zile, la data de 1 februarie.

 

Lurentiu Mihai, Florian Bodog

Odată cu formarea Guvernului Dăncilă, oamenii care au ajuns în anumite funcții în perioada mandatului lui Mihai Tudose trebuie să se aștepte că vor fi înlocuiți.

În domeniul Sănătății, numirea unui nou ministru nu va fi singura schimbare majoră petrecută în ultima săptămână, peste câteva zile urmând ca și în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să fie numit, temporar, un nou președinte. Actualul titular al funcției, Laurențiu Teodor Mihai a solicitat, întâmplător sau nu, să îi fie retras mandatul început în urmă cu doar două luni, începând cu 1 februarie, la doar două luni și câteva zile de la numire.

Fostul director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România a fost numit pe 22 noiembrie 2017 în funcția de președinte al CNAS, de către premirul Mihai Tudose, punând astfel capăt unei perioade de interimat în care conducerea instituției a fost asigurată provizoriu de Razvan Vulcănescu.

 

Razvan Vulcanescu

Eliberarea lui Laurenţiu-Teodor Mihai, din funcţia de membru al consiliului de administraţie şi de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, a fost confirmată în Monitorul Oficial din 26 ianuarie, unde a fost publicată decizia în acest sens emisă de premierul interimar Mihai Fifor.

Prin aceeași decizie și tot de la 1 februarie, vicepreședintele Razvan Vulcănescu își va relua astfel atribuțiile de președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar sarcina desemnării unui nou șef al instituiei îi va reveni noului premier, Viorica Dăncilă.

Laurențiu Mihai, de profesie medic de familie, nu a dat niciun fel de amănunte referitoare la motivele care l-au determinat să ceară eliberarea din funcție și nici despre ce urmează să facă după data de 1 februarie.

Inainte de a fi numit în funcția de președinte al CNAS, Laurențiu Mihai s-a numărat printre contestatarii fostului ministru al Sănătății, cerând la un moment dat chiar demisia acestuia și a interimarului de la conducerea Casei de Asigurari.

 

Cu puțin timp înainte de a-și cere eliberarea din funcție, Laurențiu Mihai sugera că este necesară o schimbare în ceea ce privelte sistemul  asigurărilor de sănătate din România, solicitând demararea unei dezbateri publice pe această temă.

Acesta preciza că valoarea contribuției plătite de români pentru fondul asigurărilor de sănătate este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, iar numărul asiguraților reprezină mai puțin de o treime din numărul total al populației. În aceste condiții, finanțarea sistemului de sănătate bazat pe asigurări sociale este insuficientă, iar astfel, serviciile medicale de calitate pe care le solicită populația sunt aproape imposibil de asigurat.

Este de așteptat ca de la 1 februarie, acestă să își reia activitatrea în domeiul industriei farmaceutice, dat fiind faptul că din 2011 a deținut funcția de director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*