Leacuri babesti pentru sanatatea copiilor?

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF in randul parintilor din Romania, doar 8,2 la suta dintre acestia merg cu copiii la medic atunci cand se instaleaza primele semne de boala.

 

sanatatea-copiilor-din-delta-dunariiOrganizatia internationala UNICEF a realizat un studiu recent in Romania, pe un esantion de 1.420 de parinti si persoane care se ocupa de ingrijirea copiilor, care aveau la momentul culegerii datelor cel putin un copil intre zero si sase ani, pentru a vedea in ce masura acestia se preocupa de sanatatea copiilor. Rezultatele sunt cel putin surprinzatoare, indicand faptul ca pentru majoritatea parintilor, parerea medicului este mai putin importanta atunci cand se instaleaza primele semne de boala in cazul copiilor, acestia preferand leacurile babesti si considerand ca nu este vorba de nimic grav. Concret, doar 8,2 la suta dintre parinti merg cu copilul la medic imediat ce acesta prezinta primele semne de boala, ceilalti preferand tratamentele „dupa ureche”. Concluzia UNICEF in urma acestui studiu este aceea ca nivelul de cunostinte ale parintilor cu privire la etapele de dezvoltare fizica si psihologica a copilului este in general scazut,  acestia apreciind starea copilului prin raportare la alti copii de varsta asemanatoare si punand foarte putin accent pe opiniile medicilor.

 

pediatruBazandu-se pe frecventa scazuta a imbolnavirilor grave din ultima perioada, parintii isi considera, in general, copiii sanatosi. Tocmai de aceea tind sa trateze cu superficialitate primele semne de boala, ajungand la medic doar atunci cand situatia se agraveaza, de cele mai multe ori apeland la 112. Conform concluziilor formulate la finalul studiului, „parintii declara ca nu duc copiii la medic de la primele semne de boala in procent de 19,2 la suta in caz de febra, 28 la suta in caz de tuse, 32,6  la suta in caz de diaree si 14,2 la suta in caz de traumatisme sau accidente. Riscurile la care copiii sunt expusi, in aceste conditii, sunt foarte ridicate, prin neacordarea atentiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse si febra, prin administrarea unor tratamente pe baza experientei anterioare, a discutiilor cu vecini si prieteni sau pe baza altor recomandarilor, fara consultarea medicului”.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Dintre persoanele care au apelat la un consult medical atunci cand copiii au dat semne de boala, 83 la suta au facut-o apeland la 112.  Ceel mai multe persoane care au apelat la aceasta metoda provin din mediul rural si au un nivel de educatie mai scazut, dupa cum mai rezulta din studiu.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand vine vorba de vaccinare, 96,8 la suta dintre participantii la studiu afirmand ca au vaccinat copiii, cercetarea neoferind insa informatii cu privire la realizarea unei scheme complete de vaccinare. Practica de vaccinare a copiilor este mai putin frecventa in randul familiilor de etnie roma, iar o treime dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarii si sunt putini parinti care au cunostintele necesare despre vaccinuri pentru a intelege cum functioneaza si de ce administrarea acestora este importanta pentru copii. Au fost identificati si parinti care considera vaccinurile ineficiente sau periculoase, paradoxal, acestia provenind in special din randul persoanelor din mediul urban si cu un nivel ridicat de educatie.

Totodata, dintre cei 5,6 la suta parinti care au afirmat ca au copii cu dizabilitati, doar jumatate au obtinut o incadrare in grad de handicap, desi o intarziere sau o lipsa a diagnosticarii produce efecte negative asupra dezvoltarii copiilor aflati in aceasta situatie.


Adaugati un comentariu


 

*