Leacurile babesti si automedicatia, preferate de romani pentru tratarea racelilor

18 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de Societatea Nationala de Medicina Familiei indica faptul ca majoritatea prefera sa se trateze singuri, adresandu-se medicului doar daca simptomele virozelor se agraveaza.

 

racealasigripaMajoritatea virusurilor se propaga si afecteaza populatia in anotimpul rece. Multi dintre noi preferam sa ne tratam singuri, cu leacuri babesti sau cu medicamentele care stim ca au dat rezultate in cazul altor episoade de raceala. Medicii atrag insa atentia sa nu confundam raceala cu gripa, pentru a nu risca sa ajungem la complicatii nedorite si mai ales sa nu apelam la tratamente medicamentoase fara a consulta, mai intai, medicul.

Pentru a afla „Cum se pregatesc romanii pentru sezonul rece?” si cum inteleg preventia bolilor de sezon, Societatea Nationala de Medicina Familiei a comandat, in luna septembrie, o cercetare sociologica. Rezultatele sondajului, facute publice zilele acestea, releva faptul ca cei mai multi dintre romani prefera sa se trateze singuri de raceala si gripa, folosind retete traditionale. Mult mai putini au fost aceia care au declarat ca apeleaza la medic pentru astfel de probleme si doar atunci cand observa ca simptomele bolii persista, in ciuda tratamentului urmat.

Studiul mai arata ca peste 70% dintre romani fac unul sau doua episoade de infectii respiratorii in sezonul rece, iar 60% dintre acestia apeleaza la medicamente care amelioreaza simptomele racelii si gripei, fara a se consulta in acest sens si cu medicul de familie. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor, 70% dintre parinti preferand sa le administreze copiilor lor, din proprie initiativa, medicamente contra racelii si gripei, si doar 30% dintre ei se prezinta la medic atunci cand apar primele simptome de boala la copii.

 

fructe si legume (1)Imbucurator este insa faptul ca in aceasta perioada,  peste trei sferturi din romani adopta o alimentatie mai sanatoasa, in scopul sporirii imunitatii in fata bolilor de sezon. Astfel, studiul a relevat ca 76% dintre romani consuma, in aceasta perioada, mai multe legume si fructe proaspete, in timp ce o treime opteaza pentru suplimente nutritive in vederea cresterii imunitatii. De asemenea, pe langa alimentatia adecvata, 50% dintre romani se odihnesc mai mult, constienti de faptul ca acest lucru ajuta organismul sa se apare in fata racelilor si gripelor.

In cazul in care au ghinionul sa fie atinsi de viroze, 63% apeleaza la tratamente pe baza de pastile importiva racelii si gripei, la care se adauga ceaiuri calde. In ceea ce priveste preferintele pentru medicamentele administrate, 40% prefera tabletele, iar 30% plicurile cu pulberi solubile.

 

Farmacie SensibluAtunci cand sunt atinsi de bolile specifice sezonului rece, 74% dintre romani opteaza sa se trateze cu combinatii ce contin mai multe substante active, 66% declarand ca prefera marci cunoscute de medicamente, in care pot avea incredere.

Un aspect pozitiv il constituie si faptul ca s-a mai estompat, in randul romanilor, convingerea ca raceala si gripa se trateaza cu antibiotice. Astfel, in urma sondajului efectuat in luna septembrie a rezultat faptul ca 72% dintre romani nu apeleaza la antibiotice atunci cand sunt raciti. Acest lucru este apreciat si de medicii care fac parte din Societatea Nationala de Medicina Familiei, care arata, intr-un comunicat, ca romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. Dupa cum am punctat in nenumarate randuri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratarii racelii si gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infectiilor bacteriene. In schimb, combinatiile de substante active pot fi eficace in tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii in gat, congestiei nazale sau a sinusurilor”.

 Cercetarea a fost efectuata pe un esantion reprezentativ de 3.018 respondenti, cu varste peste 18 ani, in scopul determinarii comportamentului romanilor fata de afectiunile sezonului rece.

 


Adaugati un comentariu


 

*