Legatura nebanuita dintre simtul olfactiv si silueta

Un studiu efectuat pe soareci de laborator a relevat faptul ca animalele care si-au pierdut mirosul au slabit, consumand aceleasi alimente cu cele care si-au pastrat acest simt.

 

Oamenii de stiinta au descoperit, in urma unor studii realizate in laborator, ca mirosul alimentelor poate sa joace un rol important in metabolizarea alimentelor decatre organism. O serie de experimente realizate pe soareci de laborator de cercetatorii de la Universitatea California, indica faptul ca animalele care si-au pierdut simtul olfactiv au pierdut in greutate, in timp ce soarecii cu un simt olfactiv dezvoltat s-au ingrasat mult mai mult, in urma unei diete bogate in grasimi, in comparatie cu soarecii care au urmat aceeasi dieta dar aveau un simt olfactiv considerat normal.

Descoperirea sugereaza astfel ca, daca alimentele nu pot fi mirosite, corpul prefera sa le „arda” in loc sa le depoziteze. Oamenii de stiinta spun ca in spatele acestei descoperiri se afla o conexiune-cheie intre sistemul olfactiv si regiunile din creier care regularizeaza metabolismul, in special hipotalamusul, desi circuitele neuronale asociate acestei functii sunt inca necunoscute.

Cercetarea a evidentiat si o serie de posibile interventii medicale pentru pacientii care si-au pierdut simtul olfactiv si pentru persoanele care vor sa slabeasca, dar nu reusesc sa faca acest lucru.

 

Autorii studiului au constatat ca soarecii, la fel ca oamenii, sunt mai sensibili la mirosuri atunci cand le este foame decat atunci cand au mancat deja. Asadar, probabil ca lipsa mirosului „pacaleste” creierul si il face sa creada ca posesorul lui a mancat. In timp ce cauta hrana, corpul depoziteaza calorii, in cazul in care nu are succes in acel demers, iar odata ce hrana este procurata, organismul se simte liber sa arda acele calorii.

In timpul cercetarilor, oamenii de stiinta au utilizat terapia genica pentru a distruge neuronii olfactivi ai unor soareci adulti, insa au protejat celulele stem ale acestora, pentru ca animalele sa isi piarda simtul mirosului doar temporar, pentru trei saptamani, inainte ca o noua generatie de neuroni olfactivi sa inceapa sa creasca din nou. Soarecii cu deficit de miros au ars cu rapiditate caloriile prin activarea sistemului nervos simpatic, cunoscut pentru faptul ca accelereaza procesul de ardere a grasimilor.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*