Legatura nebanuita dintre vinul rosu si o memorie buna

Un studiu efectuat de un grup de cercetatori germani a relevat faptul ca resveratrolul, o subsatanta din compozitia vinului, imbunatateste memoriea, mai ales a persoanelor supraponderale.

 

vinAtunci cand nu este consumat in exces, vinul rosu poate ajuta la imbunatatirea memoriei, multumita unei substante din compozitia sa, care pana in prezent era recunoscuta doar pentru proprietatile sale anti imbatranire.

Un studiu efectuat de cercetatorii germani de la Universitatea de Medicina din Berlin arata ca resveratrolul, substanta intalnita si in ciocolata neagra, are efecte benefice in ceea ce priveste memoria, efecte pe care specialistii le-au remarcat cu precadere in cazul persoanelor supraponderale.

In cadrul studiului, adultii supraponderali care au primit suplimente alimentare pe baza de de resveratrol, timp de 6 luni, au demonstrat o mai buna memorie de scurta durata decat subiectii care au primit un placebo. De asemenea, subiectii care au primit suplimente cu aceasta substanta au manifestat mai multe conexiuni sinaptice in regiunile cerebrale cu rol in memorie si au inregistrat o capacitate metabolica crescuta in descompunerea zaharurilor.

 

memorieReferitor la acest studiu, primul care demonstreaza existenta unei legaturi intre acest compus din vinul rosu si cognitie la adultii supraponderali, medicul neurolog Veronica Witte, cea care a coordonat cercetarile, spune ca „din punct de vedere clinic, descoperirea noastra indica faptul ca un supliment regulat de resveratrol oferit persoanelor in varsta poate proteja functiile cognitive, o ipoteza ce trebuie acum verificata si in niste studii clinice la scara mare”.

In cadrul studiului mentionat au fost testati  46 de voluntari supraponderali, existand o serie de indicii ca resveratrolul are efecte mai pronuntate in cazul acestei categorii de persoane. Jumatate dintre subiecti au primit cate un supliment zilnic de 200 de miligrame de resveratrol timp de 6 luni, iar cealalta jumatate a primit un placebo. Nici cercetatorii si nici subiectii nu au stiut cine primeste produsul placebo, pentru o mai mare acuratete a rezultatelor.

 

vin_rosuInainte de inceperea experimentului, dar si dupa cele 6 luni, participantii au fost supusi unor teste de memorie, li s-au prelevat probe de sange si au facut examene RMN. La final, rezultatul a fost ca  subiectii care au primit resveratrol au inregistrat rezultate mai bune la testul de memorie, amintindu-si mai multe cuvinte de pe o lista cu 30 de cuvinte pe care au vazut-o cu 30 de minute mai devreme. Examenul RMN a identificat, de asemenea, o crestere a proceselor sinaptice in hipocampus, iar analiza de sange a indicat un nivel mai scazut al zaharurilor in organism. Aceste rezultate sugereaza ca exista si o legatura intre metabolismul zaharurilor si memorie, sustin cercetatorii germeni.

 


Adaugati un comentariu


 

*