Lege pentru combaterea plantei cu cel mai ridicat potențial alergen din România

8 februarie 2018 | 0 comentarii |

Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ ce prevede amenzi drastice pentru cei care nu iau măsuri pentru distrugerea ambroziei pe terenurile pe care le dețin, fie ca e voba de fermieri, de administratori de drumuri, proprietari de lacuri sau responsabili de șantier.

 

În timp ce specialiștii centrului OncoGen de la Timișoara își concentrează eforturile, în ultimii ani, în direcția creării unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie, Parlamentul a făcut un pas important în direcția combaterii acestei buruieni, care a fost declarată de Comisia Europeană drept „specie periculoasă pentru sănătate”, din cauza potențialului său alergen extrem de ridicat.

Astfel, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege ce are ca scop principal combaterea ambroziei și prevenirea raspândirii acestei plante care provoacă probleme serioase persoanelor cu alergii la polen, mai ales în perioada de vară-toamnă, cunoscută ca sezonul buruienilor”. Deși proiectul a fost înaintat de un grup parlamentar din Opoziție, majoritatea parlamentară a înteles necesitatea instituirii unor măsuri legislative, care să aibă represursiuni pozitive asupra sănătății populației. Proiectul a fost inițial dezbatut și aprobat în Senat, trecând săptămâna acesta și de Camera Deputaților cu 264 de voturi „pentru” și o singură abținere. Ținând cont de faptul că acest for era unul decizinal, proiectul legislativ a fost adoptat de Parlament, urmând a fi propus spre promulgare de către președinte și apoi publicat în Monitorul Oficial.

 

Legea prevede o serie de măsuri pe care deținătorii de terenuri și administratorii de drumuri, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații dar și respondsabilii șantierelor pe care se desfăsoară lucrări de construcții, trebuie să le ia pentru a combate această buruiană și a preveni răspândirea ei.

Aceștia vor fi obligați, prin legea recent adoptată, să desfășoare, periodic, între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe, mai precis până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice, iar aceste măsuri trebuie să fie menţinute până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii, adica până la finele lunii octombrie.

Totodată, Ministerului Sănătății, Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii le revine sarcina de a desfășura anual campanii de informare şi conştientizare, împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantelor de ambrozie.

 

Legea prevede și sancțiuni pentru cei care nu vor respecta aceste prevederi, neefectuarea lucrărilor specificate constituind contravenție. Aceștia vor fi în primă fază avertizați, iar în condițiile în care vor continua să ignore măsurile respective vor fi amentați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu sume de la 5.000 de lei la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legii, precum şi aplicarea sancţiuniilor se vor face de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, comisariatelor judeţene ale gărzii naţionale de mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

În expunerea de motive ce a însoțit proiectul legislativ, inițiatorii au specificat că ambrozia este cea mai puternică plantă alergenă din România. „Este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, în spaţiile verzi – deci acolo unde sunt terenuri neîngrijite – şi care are o perioadă de înflorire în august şi septembrie. Această plantă produce nişte alergii atât de severe, încât chiar unele persoane, atunci când este perioada de maximă înflorire, sunt scoase complet din muncă, îşi pierd capacitatea de muncă. O singură plantă de ambrozie matură poate să elibereze până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi produce 30.000 de seminţe care îşi păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani” se mai arată în expunerea de motive.

 


Adaugati un comentariu


 

*