Legea care ii obliga pe soferii cu apnee sa isi tina boala sub control, tratata cu indiferenta

18 martie 2016 | 0 comentarii |

Medicul pneumolog Florin Mihaltan atrage atentia ca desi a fost aprobata de anul trecut, legea nu se aplica, iar multi soferi care sufera de aceasta afectiune si nu se trateaza continua sa circule pe sosele, punand in pericol siguranta traficului.

 

apnee la volanIn toamna anului trecut, in urma demersurilor facute de mai multi medici specialisti si a unor directive venite din partea UE fost elaborata si adoptata o lege care prevede ca fiecare sofer trebuie sa obtina un aviz medical care sa ateste daca sufera sau nu de apnee in somn. Aceasta ar trebui sa fie una dintre conditiile pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere. Avizele respective sunt necesare pentru a dovedi ca un conducator auto care sufera de aceasta afectiune isi controleaza boala si respecta tratamentul prescris, neexistand astfel riscul de a pune in pericol circulatia pe sosele. „Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizeaza in documentul legislativ.

Totodata, candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a-l continua si mentinerea unei vigilente adecvate.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si unul dintre cei care au militat pentru adoptarera acestei reglementari legislative, a precizat insa ca in prezent, desi legea este in vigoare, nu se aplica in sistemul gandit de initiatori. „Legea, la ora actuala, nu se aplica in sistemul in care ni-l dorim noi. Pacientul sesizat de medicul de familie sau de cel care il vede prima data trebuie sa fie expertizat, sa fie intr-un centru de boli profesionale, pentru ca poate sa fie si o boala profesionala. Trebuie sa faca poligrafie sau polisomnografie si, ulterior, trebuie sa beneficieze de un aparat de monitorizare a somnului, cel putin doua luni pentru a fi reintegrat ca sofer, asa se procedeaza in multe tari. Nu poate sa mearga de pe o zi pe alta, ai depistat cazul, nu ai facut tratament si el se duce din nou si isi reia sofatul”, a precizat medicul pneumolog, intr-o conferinta organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, marcata astazi. Acesta a mai precizat ca legea a prezentat interes la momentul intrarii sale in vigoare, atunci cand subiectul a fost abordat pe larg in mass-media, cei mai interesati fiind atunci soferii carora le expirau permisele de conducere. Interesul a scazut apoi treptat, iar acum aproape ca nu se mai tine cont de aceste prevederi.

 

apneeSpecialistul a mai precizat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca ca aceasta boala este subdiagnosticata si subtratata, iar de obicei pacientii se prezinta tardiv la medic, dupa ce au dezvoltat o multitudine de complicatii. Dr. Florin Mihaltan a declarat ca orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie, iar somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate, ori daca adoarme in timpul unor activitati de rutina. Aceste simptome perturba activitatile de zi cu zi si chiar sunt periculoase, un studiu facut in 22 de tari aratand ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. Totodata, studiul indica faptul ca intre 31 si 41% dintre accidentele majore in care sunt implicate vehicule comerciale, conduse de soferi profesionisti, se datoreaza somnolentei.

Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei, iar persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea. Din cele 88 de patologii ale somnului, apneea este pe locul doi ca frecventa, dupa insomnie.

 


Adaugati un comentariu


 

*