Legea vaccinarii a ajuns la avizare

4 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Actul normativ obliga parintii sa se informeze inainte sa decida daca isi vaccineaza sau nu copii , iar Ministerul Sanatatii isi asuma raspunderea in cazul in care un vaccin are efecte secundare.

 

vaccinMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a mers, vineri, la Centrul de Transfuzii Bucuresti, unde a donat sange, alaturi de alte cateva sute de persoane.

Pe langa faptul ca a anuntat ca se va construi un centru de transfuzii nou pentru care a fost deja identificat terenul si ca exista o ordonanta de urgenta pregatita in acest sens, a precizat ca Legea vaccinarii se afla in in stadiul de avizare. Ministrul a mentionat ca noul act normativ pregateste baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri si responsabilitatile pe care le vor avea medicul de familie, comisiile judetene de vaccinare, Ministerul Sanatatii, scolile si parintii in procesul imunizarii copiilor. Intre altele, legea prevede ca parintii nu sunt obligati sa-si vaccineze copiii, dar sunt obligati sa se informeze inainte de a putea opta pentru sau impotriva vaccinarii, iar Ministerul Sanatatii isi va asuma raspunderea pentru eventualele efecte secundare ale vaccinurilor.

Legea vaccinarii este in stadiu de avizare. Este, practic, finalul. Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne da baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esential. Daca ai baza legala, poti sa faci rezerve. Daca ai rezerve, atunci nu mai ramai fara vaccinuri. Al doilea lucru pe care il face este ca ne asigura ca exista responsabilitati foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile judetene de vaccinare, fie Ministerul Sanatatii si celelalte institutii”, a precizat ministrul Sanatatii, vineri, la Centrul de Transfuzii Bucuresti, unde alaturi de sute de persoane a mers sa doneze sange.

 

Ministrul Voiculescu doneaza sange

Ministrul Voiculescu doneaza sange

Vlad Voiculescu a mentionat insa, ca Ministerul Sanatatii isi va asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare ale oricarui vaccin din lista celor incluse in Programul obligatoriu de imunizare. Ministrul a explicat ca, potrivit noii legi, parintii nu vor fi obligati sa-si vaccineze copii, asa cum s-a vehiculat in spatiul public, dar vor avea obligatia sa sa se informeze inainte de a lua o decizie, lipsa de informare fiind, chiar, sanctionata.

Al treilea lucru pe care il face foarte clar legea este ca stabileste care sunt responsabilitatile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima data, Ministerul Sanatatii le va recunoaste. Va spune: «da, daca exista efecte secundare, Ministerul Sanatatii isi asuma responsabilitatea». De asemenea, stabileste care sunt responsabilitatile parintilor, si anume de a fi informati. Vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta o vor face numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa, de a lua o decizie informata. Exista sanctiuni, dar sanctiunile se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata”, a mai spus Voiculescu, referitor la Legea Vaccinarii.

 

Informare vaccinare (foto-INSP)

Informare vaccinare (foto-INSP)

Proiectul de act normativ stabileste ca medicul de familie este cel care va consilia parintii in legatura cu vaccinarea, iar in cazul in care acestia refuza sa-si vaccineze copiii, va fi anuntata Comisia Judeteana de Vaccinare. Aceasta comisie va organiza sedinte de consiliere cu parintii si va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. Daca parintii nu isi schimba decizia nici dupa ce afla care sunt consecintele lipsei imunizarii, la cererea acestora, li se pune la dispozitie formularul de refuz.

Daca nu se prezinta la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare sau nu vor semna formularul de refuz al vaccinarii, parintii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Parintii care pleaca din tara si nu desemneaza o persoana responsabila de vaccinarea copilului vor fi, de asemenea, amendati, dar cu 2.500 – 5.000 de lei, mai revede Legea vaccinarii.

In acelasi act normativ este stipulat, de asemenea, ca scolile pot primi copii numai daca parintii prezinta dovada vaccinarii complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicatiile definitive sau formularul de refuz al vaccinarii semnat de parinte.

Sanctiuni sunt prevazute si pentru institutiile si cadrele medicale care incalca dispozitiile legii si dau informatii gresite despre vaccinare, acestea fiind sanctionate cu avertisment sau amenzi intre 500 si 10.000 de lei.

 

vaccinare_copiiVaccinarea obligatorie a copiilor a generat reactii pro si contra, in spatiul public. Unele persoane si organizatii neguvernamentale sustin ca imunizarea nu trebuie sa fie obligatori, in contextul in care exista reactii adverse ale unor vaccinuri.

Ministerul Sanatatii si majoritatea medicilor au atras insa atentia ca inmultirea cazurilor de imbolnavire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor impotriva vaccinarii, care au dus la scaderea ratei imunizarii.

La sfarsitul lunii septembrie, in contextul in care Ministerul Sanatatii a anuntat existenta epidemiei de rujeola, cu 675 de cazuri de boala si trei decese in opt luni, in timp ce in anul precedent au fost doar sapte cazuri de imbolnavire, Avocatul Poporului a cerut Ministerului Sanatatii explicatii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie.

In luna noiembrie, Ministerul Sanatatii a lansat o campanie de promovare a imunizarii copiilor prin vaccinare impotriva bolilor care pot duce la complicatii grave si chiar la deces.

 

vaccin bebeSocietatea Nationala de Medicina Familiei si Colegiul Medicilor din Romania au condamnat orice atitudine ostila vaccinarii, mentionand ca numai prin imunizare pot fi prevenite boli infectioase grave si ca doar vaccinarea constanta poate duce la eradicarea unor boli.

Asociatia Pro Imunizare a atentionat ca, in lipsa vaccinarii, Romania se poate astepta la reaparitia unor boli considerate eradicate, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare si care pot lasa sechele grave sau chiar pun in primejdie viata.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, conf. univ. dr. Alexandru Rafila, a aratat ca riscurile vaccinurilor sunt foarte mici in coparatie cu beneficiile iimunizarii. Acesta a recomandat incheierea discutiilor de pe retelele de socializare legate de faptul ca vaccinurile administrate copiilor din Romania nu sunt sigure, intrucat astfel de afirmatii nu au niciun fundament stiintific si nu sunt legate de niciun incident.

 


Adaugati un comentariu


 

*