Legea Vaccinarii a trecut de Senat

24 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Cu o singura exceptie, proiectul de act normativ a fost votat in unanimitate de senatori. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz.

 

In ciuda protestelor antivaccinistilor, plenul Senatului a adoptat, luni, cu 99 de voturi pentru, o singura abtinere si niciun vot impotriva, proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor in Romania, considerata de Guvern „prioritate legislativa”, prin care se instituie obligatia imunizarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si imunizarea intregii populatii sau a unor grupuri de populatie cu vaccinurile administrate in situatii epidemiologice speciale.

Lege prevede ca, la data inscrierii copiilor intr-o colectivitate, institutia este obligata sa solicite prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea sau neefectuarea vaccinarilor obligatorii. In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris.

Proiectul prevede si sanctiuni, amenzile putand ajunge pana la 10.000 de lei pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in lege.

Pentru parinti si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului, legea prevede amenda de la 5.000 la 10.000 lei daca acestia au refuzat consilierea comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de vaccinare.

Pentru Ministerul Sanatatii nu sunt prevazute sanctiuni, dar ministrul Florian Bodog, prezent in plenul Senatului la votul pe aceasta lege, a promis ca va asigura la timp si in cantitati suficiente stocurile de vaccin.

 

Dr. Leon Danaila

In forma propusa de Guvern, actul normativ ar fi urmat sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de Sanatate a Senatului a eliminat aceasta prevedere, in timp ce raportul Comisiei de Munca a fost insusit de plen. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a precizat ca este de acord cu deciziile luate in Comisia de sanatate. Amendamentele care fusesera aduse in alte comisii au fost respinse si de comisia de sanatate si nu se vor regasi in proiectul adoptat de Senat.

Vaccinarea este interventia medicala cu cel mai inalt grad de eficienta din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusa pentru prima data in 1896 impotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectiva peste 30 de milioane de suflete. In 1977, in urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicata de pe intreg globul pamantesc. In anul 1971 a fost introdusa vaccinarea impotriva rujeolei. In anul 2000, in America s-a declarat rujeola eradicata. Astfel incat, cu aceste doua exemple, cred ca e suficient sa va demonstrez importanta acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am vazut ca il contesta. Eu, daca as fi mai mare, as lua masuri impotriva acestor medici care contesta aceasta vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a sustinut, in plen, decanul de varsta al senatorilor, medicul Leon Danaila.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

 

Statul roman, prin Ministerul Sanatatii, CNAS si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, finanteaza si organizeaza activitatea de vaccinare in Romania. Proiectul de lege prevede infiintarea si functionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativa a Ministerului Sanatatii, cu rol in elaborarea Strategiei Nationale de Vaccinare si coordonarea activitatii de vaccinare la nivel national. Principala atributie a GTCAV este de  analizare a  politicilor de sanatate nationale si internationale si recomandarea de  politici nationale de imunizare optime.

In cadrul Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti se vor infiinta Comisiile judetene de vaccinare, coordonate de GTCAV, cu rol in supravegherea activitatii de vaccinare la nivel judetean/ municipiului Bucuresti. Regulamentul de organizare si functionare a GTCAV, precum si a comisiilor judetene de vaccinare se aproba prin Ordin al ministrului Sanatatii.

Proiectul de lege stabileste, totodata, atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, institutii publice si societate civila, si creeaza cadrul legal necesar pentru interventia eficienta a autoritatilor in situatii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile si prin constituirea de echipe de interventie speciale.

Ministerul Sanatatii este obligat prin lege sa constituie un stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele, cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni, care va fi folosit in situatii epidemiologice speciale sau in cazul inregistrarii unor discontinuitati de aprovizionare la nivelul producatorilor de vaccinuri.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege, iar votul final va fi dat in Camera Deputatilor, care este decizionala.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*