Legea Vaccinarii, amanata. Vaccinarea ramane insa, necesara

16 octombrie 2015 | 2 comentarii |

Lansarea sa in dezbatere publica a fost amanata pentru luna noiembrie sau decembrie. Cei care lucreaza la proiect au inceput sa fie reclamati pe la diferite institutii. Statisticile OMS arata insa ca peste doua milioane de oameni mor anual din boli care pot fi prevenite prin imunizare.

 

vaccin antigripalSansele ca pana la sfarsitul anului sa avem o Lege a Vaccinarii sunt, la acest moment, egale cu zero. Lansarea in dezbatere publica a proiectului, ce ar fi trebuit sa aiba loc luna aceasta, a fost amanata pentru o data inca neprecizata. Potrivit autoritatilor din Sanatate, proiectul ar putea sa fie gata luna viitoare sau in decembrie, dupa care va putea fi lansat in dezbatere publica. Asa ca, nici in cea mai optimista varianta, nu mai ramane timp pentru ca proiectul sa fie discutat si aprobat de Guvern si de Parlament, pana la sfarsitul anului, pentru ca Legea sa devina operationala.

Anuntul amanarii a fost facut de Amalia Serban, director general in cadrul Ministerului Sanatatii, la Forumul national Stop Gripa, unde a fost abordata si problema Legii Vaccinarii. Reprezentanta MS spune ca in ultimele luni au aparut unele probleme de rezolvat in redactarea proiectului legislativ, asa ca mai trebuie lucrat la acest document. In contextul in care insa campania de vaccinare antigripala a debutat deja, specialistii recomanda populatiei sa se imunizeze, pentru ca astfel sunt prevenite, anual, cateva sute de mii de imbolnaviri, numeroase decese si costuri economice importante.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

In cadrul aceluiasi Forum, medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, membru in grupul de lucru implicat in redactarea proiectului Legii Vaccinarii, a declarat ca asupra acestui grup au inceput sa se exercite, in ultima vreme, anumite presiuni, materializate in reclamatii la diferite institutii. Dezbaterea pe tema proiectului legii vaccinarii, desi nu a fost prezentat oficial, a produs multe reactii. Am aflat ca cei din grupul de lucru ca am fost reclamati la diferite institutii ale statului pentru ca ne-am permis sa lucram la asa ceva. In momentul in care au inceput dezbaterile, au fost luari de pozitie, fara ca proiectul sa fie cunoscut”, a declarat Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea in Romania – act de preventie obligatoriu sau recomandat?”, organizata in cadrul forumului Stop Gripa. Acesta a adaugat ca mai sunt anumite aspecte de pus la punct in legatura cu proiectul de lege si ca acesta va trebui sa mai fie revizuit inainte de a i se stabili forma finala, dupa care va fi lansata in dezbatere publica si apoi va trebui aprobat in Parlament, pentru ca sanatatea publica trebuie sa fie responsabilitatea tuturor partidelor. Intre timp, el a recomandat populatiei sa se imunizeze, daca „ne dorim o viata confortabila, lipsita de boala“.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Unul dintre aspectele la care se lucreaza este si cel legat de asumarea raspunderii pentru complicatiile sau sechelele aparute in urma vaccinarii. Participantii la dezbatere au precizat ca, in prezent, Statul nu isi asuma aceasta raspundere, avand doar obligatia de a asigura vaccinarea populatiei, considerata in continuare cea mai eficienta modalitate de a preveni imbolnavirile. Viitoarea Lege a Vaccinarii va pune insa aceasta raspundere in seama statului, dupa cum parintii vor fi responsabili de ,,asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate“. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, parintii nu sunt vizati, sanctiuni contraventionale fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii (gradinite, scoli, directiile de sanatate publica si medicii de familie). „Pana in acest moment, statul nu isi asuma complicatiile sau sechelele aparute in urma vaccinarii. In acest proiect, propunem ca statul sa isi asume aceasta responsabilitate si sa intervina prin sprijin financiar, social. Inca nu s-a stabilit in ce fel isi va asuma acest lucru, dar, pentru prima data, se ia in calcul acest aspect”, a precizat Amalia Serban referitor la aceasta prevedere.

Presedintele Asociatiei Pro Imunizare, dr. Anca Draganescu a informat, la randul sau, ca institutia pe care o reprezinta isi propune informarea si educarea a tuturor categoriilor de public privind imunizarea prin vaccinare. „Vaccinarea ca metoda activa de imunizare impotriva unor boli reprezinta o problema importanta de sanatate publica, la nivel mondial. Conform statisticilor OMS, anual sunt inregistrate aproximativ 2,1 milioane de decese prin boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, ma refer la rujeola, tetanos, difterie, etc.“, a atras atentia Draganescu.

 

vaccinare_copiiNecesitatea adoptarii unei astfel de legi a venit pe fondul scaderii ratei vaccinarii in Romania, pana la valori ce fac posibila izbucnirea unor epidemii de boli care pana in prezent erau considerate eradicate datorita vaccinarii. Dr. Alexandru Rafila a explicat ca, in anii trecuti, romanii se vaccinau pentru ca stiau si vedeau in fiecare zi consecintele unor boli si isi doreau sa previna aceste dezastre, iar prin vaccinare vazyusera ca se pot preveni aceste suferinte. Odata cu trecerea timpului, aceste probleme au disparut, numarul de boli s-a redus drastic datorita vaccinarii si astfel au disparut si cazurile reale care ii determinau pe oameni sa se imunizeze, dand posibilitatea unor persoane neinformate sa conteste efectul vaccinarii.

Proiectul propus de specialisti prevede vaccinarea obligatorie a copiilor impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei si BCG. In afara vaccinurilor obligatorii mentionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situatii speciale (epidemii), cele pentru grupe populationale de risc (anumiti bolnavi cronici) si vaccinuri optionale. Cu exceptia ultimei categorii, finantarea vaccinarii se face din fondurile Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 



Comentarii (2)

  1. Carmen spune:

    A, daca unul din 80 de copii va fi autist ca in America, alte cateva procente vor avea diabet si alergii, cancere… faptul ca statul va plati medicatia rezolva toate problemele!
    Statul te vrea prost! si bolnav ca sa cheltuiasca multi bani ca sa isi ia spagi de la multifarma!!!
    Sunt cazuri de 1 la 1 milion cand copii mor si poate daca aveau vaccin nu mureau. (poate, deoarece nu se imunizeaza decat 50% din copii), dar cazuri de cancer, moarte pe loc, paralizie totala, autism, diabet, alergii sunt mai mult de 50%. Alegeti dvs!

    Ei … si uitati-va si la copii care au murit din cauza vaccinurilor… http://vactruth.com/news/

  2. o femeie spune:

    Poate spuneti cat de necesar le-a fost vaccinurile contra TBC si pacientilor din spitalelel de boli tuberculoase. Romania are 6 mii romani imbolnaviti anul trecut – toti cu vaccin.
    Din astia, 4% bebelusi cu forme de tuberculoza ganglionara, declansata la 6 saptamani de la vaccin. Spuneti-le si mamelor ca vaccinul e necesar, mame care cu copii de 6-7 saptamani (adica nici nu au implinit 2 luni de viata) si isi petrec zilele in spital, sub supraveghiere, pentru ca…nu e tratament cunoscut, potrivit si eficient la aceasta forma de tuberculoza.
    Imi e greu sa spun ca: mie si copilului meu nu ni s-a intamplat asta – dar daca eram una din sutele de mame internate acolo….
    Stiti ce e mai oribil? Ca facui vaccin, apoi testat anticorpi, si nu s-au activat vaccinul! nu, copilul a fost vaccinat dar nu are imunitate la boala, deci am dat bani si sperante…degeaba….

Adaugati un comentariu


 

*