Legume de sezon, eficiente in lupta impotriva cancerului

5 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Practica medicala si numeroase studii au demonstrat ca varza, vinetele si sfecla sunt printre cele mai eficiente arme naturale, impotriva acestei maladii.

 

varzaDisponibile in aceasta perioada pe toate tarabele din piete, legumele specifice inceputului de toamna, precum vinetele sau varza, se dovedesc a fi si un adevarat medicament natural, capabil sa protejeze organismul impotriva uneia dintre cele mai grave maladii. Prin aportul de vitamine pe care il aduc, cele mai populare legume de sezon constituie un adevarat scut pentru organism, prevenind aparitia cancerului.

Studiile arata ca varza, vinetele si sfecla rosie se claseaza pe primul loc in ceea ce priveste eficienta impotriva afectiunilor oncologice.

Nutritionistii recomanda consumul de legume proaspete, pentru ca proprietatile lor anticancerigene sa ramana nealterate. Datorita vitaminelor A, E si celor din grupul B, varza este cel mai puternic aliment cu proprietati anticancerigene. Varza poate contribui chiar la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat. Varza rosie este chiar mai buna decat cea alba, pentru ca are un continut mai ridicat de antocianidine, pigmenti naturali cu actiune antioxidanta.

 

vinete

Vinetele contin fier, calciu si alte minerale, nutrienti esentiali sanatatii organismului si isi pastreaza proprietatile nutritive chiar daca sunt prelucrate termic. Astfel, 100 de grame de vinete coapte contin 18 calorii, 200 de miligrame de potasiu, 15 miligrame de magneziu, 18 miligrame de fosfor si 26 de micrograme de caroten. Continutul de minerale favorizeaza reducerea stresului oxidativ, actionand ca o metoda de prevenire a cancerului.

Anumiti fitonutrienti esentiali existenti mai ales in coaja acestor legume imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc creierul, iar continutul crescut de fibre din vinete protejeaza tractul digestiv, impiedicand astfel aparitia cancerului de colon, diind eficiente si in controlul diabetului.

Vinetele au, de asemenea, grija de inima noastra, cercetarile aratand ca pot reduce nivelul de colesterol „rau”. De asemenea, vinetele sunt bogate in bioflavonoide, antioxidanti puternici care au rolul de a regla tensiunea arteriala si previn depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange, reducand astfel riscul de rinfarct si de accident vascular cerebral.

Consumul de vinete este contraindicat insa persoanelor care sufera de guta, artrita, osteoporoza si alte boli inflamatorii.

sfecla rosie - sucSucul de sfecla rosie este unul dintre cei mai puternici aliati in tratarea cancerului si a leucemiei, spun cercetatorii. Acest suc este o sursa extraordinara de vitamine A, B, C si minerale precum calciu, fier si potasiu. Din acest motiv contribuie la eliminarea rapida a substantelor toxice din organism. Betacianina, substanta care se gaseste in sfecla, contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la prevenirea aparitiei cancerului!

Spre deosebire de alte legume, substantele vitale din sfecla nu se distrug prin prelucrare termica, dar se recomanda sa fie consumata cruda, sub forma de salata sau suc, pentru a-si pastra toate proprietatile.

Sucul de sfecla este o sursa bogata in antioxidanti si nitrati naturali, ajutand astfel la imbunatatirea circulatiei sangvine in corp – inclusiv la nivelul creierului, inimii si muschilor.

Pentru cei care au probleme de concentrare se recomanda sucul de sfecla rosie obtinut in combinatie cu morcov, spanac si portocale.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*