Liber la eutanasierea cainilor fara stapan

12 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Normele metodologice de gestionare a problemei cainilor fara stapan au fost aprobate in sedinta de miercuri, a Guvernului. Potrivit noului act normativ,  maidanezii vor putea fi eutanasiati la 14 zile dupa capturarea de catre hingheri, daca in acest interval nu sunt adoptati.

 

cainivagabonzi1Incepand de anul viitor, eutanasierea cainilor fara stapan nu mai constituie o problema. Executivul a adoptat, in sedinta de ieri, normele de aplicare a Legii „Ionut”, cum a fost numita Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, care stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

Autoritatilor locale li se vor comunica, in perioada imediat urmatoare,  toate conditiile in care pot aplica legea care se refera, printre altele,  si la eutanasierea maidanezilor, la aproape patru luni de cand aceasta a fost declarata constitutionala.

Decizia de eutanasiere a cainilor care nu au fost revendicati, adoptati direct sau adoptati la distanta, dupa expirarea termenului de 14 zile lucratoare de la cazarea acestora, va fi emisa prin completarea de catre imputernicitul primarului a unui formular special”, se arata in documentul aprobat ieri, de Executiv. In schimb, animalele ranite sau care sufera de boli incurabile vor fi eutanasiate imediat dupa incheierea controlului medical.

 

Steven Seagal a adoptat un caine la distanta

Steven Seagal a adoptat un caine la distanta

Patrupedele fara stapan pot fi adoptate, gratuit, direct sau la distanta, de cei care vor sa ii salveze, in cele 14 zile de gratie.In cazul in care cainele adoptat direct va fi adapostit in locuinta adaptatorului, acesta trebuie sa faca dovada existentei unei suprafete locative de minimum 2,5 metri patrati pentru fiecare caine adoptat”, stabileste actul normativ.

Adoptia la distanta inseamna insa obligatia adoptatorului de a contribui cu suma necesara intretinerii animalului in adapost.

Persoanele care adopta de la distanta caini fara stapan suporta toate cheltuielile pentru mentinerea cainilor in adapost. Numarul cainilor adoptati la distanta de o persoana nu este limitat”, prevad normele de aplicare. Un caz celebru de adoptie de caini la distanta in Romania este cel al actorului Steven Seagal, care pe langa adoptie, a adus si cateva tone de alimente pentru cainii dintr-un adapost din Bucuresti.

Romanii care vor sa aduca in apartament sau la curte, mai mult de trei caini, trebuie sa ceara acordul vecinilor. Un numar mai mare de animale pot fi adapostite fara nici un acord daca suprafata de teren nu se afla in vecinatatea altor locuinte. Persoanele care preiau maidanezi au obligatia sa-i inscrie in registrul de evidenta al cainilor cu stapan. Actul normativ mai prevede si posibilitatea amenajarii pe langa blocuri, de spatii inchise, in care cetatenii sa intretina maidanezii, inainte de a fi capturati de hingheri.

Serviciul de ecarisaj poate fi concesionat unor firme private, iar admnistratorii padocurilor au obligatia sa comunice publicului care sunt animalele ce pot fi adoptate, inclusiv prin crearea de website-uri si targuri de adoptie.

 

adoptie-cainiPe de alta parte, persoanele care detin caini de rasa comuna sau metisi vor fi obligati sa-i sterilizeze.

Cainii nou-nascuti cu proprietar vor fi identificati in termen de maxim 30 zile de la fatare, inainte de vanzarea sau scoaterea in spatii publice a acestora, iar cainii adulti cu proprietar – in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a normelor, dar nu mai tarziu de 1 martie 2014, se mai arata in normele aprobate de Guvern. Totodata, cainii proveniti din adaposturile publice trebuie identificati in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul, cei neidentificati si neinregistrati dupa data de 1 martie 2014 fiind considerati caini fara stapan si tratati conform procedurilor legale.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie 2013, Legea privind cainii fara stapan. Au urmat numeroase proteste, organizate atat de persoane care au cerut rezolvarea problemei cainilor maidanezi prin strangerea acestora de pe strazi, cat si de cei care se opun eutanasierii maidanezilor. Legea a fost si contestata la Curtea Constitutionala, dar CCR a apreciat ca sesizarea este neintemeiata, iar legea este constitutionala.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in data de 25 septembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.

 

adoptie cainiLegea cainilor fara stapan a fost adoptata pentru a preveni repetarea tragediilor oamenilor muscati sau chiar ucisi de cainii fara stapan, dar si pentru asigurarea unui control al inmultirii necontrolate a acestor animale.

Dupa tragedia lui Ionut, copilul sfasiat de caini in timp ce era la joaca intr-un parc din Capitala, numarul bucurestenilor muscati de caini s-a injumatatit fata de anul trecut, sustine Autoritatra pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), iar informatia este confirmata si de directorul Institutului Matei Bals, dr. Adrian Streinu Cercel.

1.117 bucuresteni au fost muscati de cainii fara stapan, in perioada septembrie-noiembrie 2013, fata de 2.290 de oameni, in aceeasi perioada a anului trecut.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a anuntat ca in lunile septembrie, octombrie si noiembrie au fost adunati de pe strazi 4.178 de caini, dintre care 1.467 au fost adoptati de persoane fizice si 1.509 de ONG-uri, alti 156 fiind in curs de adoptie.

In lunile septembrie si octombrie au fost adunati de pe strazi 3.052 de caini, iar in noiembrie au fost capturati aproximativ 1.100 de caini.

 

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Primaria Buzau nu are o statistica privind numarul cainilor care traiesc pe strazile orasului, iar de capturarea si ingrijirea animalelor se ocupa o echipa formata dintr-un medic veterinar, un tehnician veterinar, doi ingrijitori si un hingher.

Medicul veterinar Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari si voluntar in cadrul Serviciului de Ecarisaj din subordinea Primariei Buzau, spune ca anual, de pe strazile municipiului sunt capturati aproximativ 2.000 de caini, iar 10 la suta dintre acestia sunt eutanasiati, din motive medicale.

 „Adoptarea acestei legi si a normelor de plicare erau firesti. Asa cum am mai spus cu diverse ocazii, problema cainilor fara stapan dar si a celor cu stapan trebuia reglementata mai demult. Nu trebuie sa ne gandim insa imediat la eutanasiere, ci mai degraba la gestionarea responsabila, care presupune in primul rand implicarea autoritatilor, sterilizarea si controlul. Chiar daca pentru inceput va fi greu si costisitor, peste un timp se va vedea efectul. Pe de alta parte, de cand a fost adoptata legea, ONG-urile s-au implicat mai activ. Din Buzau, spre exemplu, au fost selectati 200 de caini care au fost transpirtati in locuri special amenajate, pentru a fi adoptati de catre persoane din strainatate”, a precizat dr. Pale.

 

Adriana Bratosin

Adriana Bratosin

De la inceputul anului si pana acum, la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau au ajuns aproape 800 de persoane muscate de caini comunitari.

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Buzau, Adriana Bratosin, anul acesta au ajuns la Serviciul antirabic 771 de buzoieni atacati de maidanezi.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, dr. Viorica Mihalascu, atrage atentia   ca cei 771 de pacienti care au ajuns la Spitalul Judetean dupa ce au fost muscati de caini, provin numai din municipiul Buzau si din zonele limitrofe, in judet numarul persoanelor atacate de maidanezi fiind mai mare.

Spitalul Judetean Buzau a achizitionat, anul acesta, 1.000 de doze de vaccin antirabic.

In 2012, la Spitalul Judetean Buzau au ajuns 1.326 de persoane care au avut nevoie de administrarea vaccinului antirabic, dupa ce au fost muscate de maidanezi.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Cristi B. spune:

    Se va trece la eutansiere si pe site-ul celor de la Urbis? Nu avem nici o informatie privind adoptiile distanta, cum ar fi: Care este suma pentru adoptia unui caine stabilita prin HCLM Buzau. Care este programul de vizitare al celor doua padocuri, cel din Horticolei si cel din Transilvaniei, parcela 17, atat in cursul saptamanii cat si in zilele cu sarbatori legale. De asemenea, nu avem informatii in ceea ce priveste actele necesare si cerere on line. Nu exista absolut nici o informatie insa vor trece foarte repede la eutanasie.

Adaugati un comentariu


 

*