Linia telefonica destinata familiilor cu prematuri a implinit un an

Proiectul a fost demarat de asociatia Unu si Unu, iar in aceasta perioada a venit in sprijinul a sute de parinti cu copii nascuti inainte de termen.

 

Romania se afla inca pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste numarul de copii nascuti prematur, in ciuda eforturilor facute in ultimul timp, de ONG-uri si autoritati. In 2016, 10% dintre bebelusii nascuti vii au fost prematuri. In acest context, pe langa actiunile caritabile avand ca scop dotarea maternitatilor cu aparatura pentru ingrijirea acestor copii, existenta unui serviciu de consiliere a familiilor cu prematuri si a mamelor cu risc de a aduce pe lume copii inainte de termen era necesar. Astfel, in urma cu un an, a aparut initiativa infiintarii unei linii telefonice speciale la care parintii cu copii prematuri si mamele cu risc de nastere prematura sa poata beneficia de sfaturi si indrumari avizate, venite din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog.

Initiativa a apartinut asociatiei Unu si Unu, care a infiintat prima si singura linie telefonica de acest gen din Romania, cu sprijinul Nutricia Early Life Nutrition, companie specializata in domeniul nutritiei sugarilor si copiilor de varsta mica. Astfel a aparut, in urma cu un an, Call-center-ul Alo, Prematuritate, care poate fi apelat la numarul 0800 390 678.

 

Apelurile sunt gratuite si pot fi facute din orice retea fixa sau mobila, iar programul specialistilor care raspund apelurilor poate fi consultat pe pagina oficiala a asociatiei.

Pe parcursul primului an de existenta, la Alo, Prematuritate au fost primite peste 900 de apeluri din toata tara, media fiind de 16 apeluri pe zi. Totodata, pe parcursul acestui an de functionare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent catre neonatolog si psiholog, iar apelurile au fost majoritatea din mediul urban.

Diana Gamulescu, presedintele asociatiei Unu si Unu, sustine ca aceasta initiativa, desi utila, nu este suficienta pentru a reduce rata nasterilor premature, fiind nevoie de masuri mult mai ample din partea autoritatilor. „Datele nu sunt deloc imbucuratoare si cifrele atesta inca o data ca fenomenul prematuritatii continua sa se situeze in tara noastra la un nivel alarmant. Avem nevoie urgent de masuri sociale si de programe ample de preventie, inclusiv in licee si scoli”, a declarat aceasta.

 

Diana Gamulescu a subliniat faptul ca anul trecut, rata mortalitatii infantile a fost de 7,3 bebelusi sub 1 an decedati/1000 de copii nascuti vii, potrivit datelor transmise de INSM.

In acest an, natalitatea a inregistrat 190.238 de nascuti vii, din care 14.989 de bebelusi s-au nascut prematur, adica nasteri survenite sub 28 de saptamani, pana in saptamana 35. Conform celor mai recente statistici la nivel national, rata mortalitatii infantile in Romania, aferenta anului trecut, este de 7,3 decedati sub un an la 1.000 de nascuti vii.

„Copiii indelung spitalizati pot avea probleme de respiratie, digestie, imunitate etc. si de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat si sprijin moral pentru o buna perioada de timp”, a mai declarat Diana Gamulescu, explicand necesitatea functionarii unei astfel de linii telefonice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*