Lista de compensate va fi completata cu 45 de molecule noi

Acestea ar putea fi introduse de la jumatatea lunii viitoare sau in primele zile din iunie, asa dupa cum a anuntat recent secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Conform unei declaratii facute recent in cadrul unei dezbateri pe teme de sanatate, de catre secretarul de stat Alin Tucmeanu, incepand cu a doua jumatate a lunii mai, sau, cel tarziu cu prima perioada a lunii iunie, pe lista medicamentelor compensate si gratuite vor fi incluse peste 45 de molecule noi ce vizeaza afectiuni oncologice, diabet sau boli infectioase. Tucmeanu a precizat ca pentru 45 de molecule au fost deja emise decizii iar pentru alte 68 sunt contestatii care urmeaza sa fie analizate in comisiile de specialitate, procesul urmand a dura in jur de doua saptamani. „Pentru 45 de molecule sunt deja emise decizii si alte 68 de molecule in contestatii. Vor intra mai mult de 45 de molecule pentru ca in doua saptamani se vor rezolva contestatiile. Moleculele vor fi pentru afectiunile cronice, pacientii cu afectiuni oncologice, diabet, boli infectioase. Economia care se va face prin actualizarea preturilor la medicamente este in jur de 200-300 de milioane de lei si  speram ca dupa 15 mai sa avem toate calculele pentru preturi. Medicamentele care vor intra pe lista de compensate si gratuite conditionat prin contractele cost-volum vor ajunge in a doua jumatate a lunii mai sau maxim 1 iunie. Este un proces destul de greu, destul de lent, este o actualizare reala a preturilor in acest moment” este anuntul facut zilele acestea de secretarul de stat Alin Tucmeanu.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In cadrul aceleiasi dezbateri si referindu-se la acest subiect, presdeintele CNAS, Vasile Ciurchea a precizat ca producatorii si detinatorii de autorizatie de punere piata a medicamentelor care vor intra pe lista de compensate si gratuite prin intermediul contractelor cost-volum vor achita valoarea investigatiilor facute pacientilor pentru care se prescriu acele medicamente. Ciurchea a aratat ca este obligatia producatorului sa achite costul investigatiilor, reamintind ca vor fi decontate catre producatori doar acele tratamente care au rezultate si in urma carora se vindeca pacientii. „O molecula care intra conditionat pe lista, deci care face obiectul contractului cost-volum, va avea clar un numar de pacienti si va avea un cost. Vom trata acei pacienţi, vom verifica sa vedem daca molecula are rezultatele din studiile clinice si vom deconta tratamentele catre producatori pentru pacienti vindecati”, a explicat acesta.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu

In replica, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, a declarat ca producatorii vor ramane fara bani in situatia in care vor fi nevoiti sa achite aceste investigatii, in conditiile in care Ministerul Sanatatii si CNAS vor un discount cuprins intre 75 si 95 la suta pentru medicamente care intra pe lista prin contractele cost-volum. „In momentul  in care ti se cere sa dai un discount care este cuprins intre 75 si 95 la suta ca sa iei un anumit numar de pacienti semnificativi din numarul de pacienţi eligibili, nu vad de unde mai raman bani ca sa poti sa platesti si investigatiile. Am propus ca investigatiile care sunt necesare pentru stabilirea eficacitatii medicamentului sau pentru probarea rezultatelor medicamentelor sa fie incluse in pachetele de servicii care sunt acoperite de catre CNAS”, a precizat Dan Zaharescu. In plus, acesta a mai declarat ca ca in prezent nu se cunoaste cuantumul fondurilor alocate pentru medicamentele care vor intra pe lista de compensate si gratuite prin intermediul contractelor cost-volum. El a afirmat ca in acest sens este nevoie de foarte multa transparenta, claritate si predictibilitate.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*