Lista de medicamente compensate se extinde

1 iunie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că în şedinţa de joi a Guvernullui s-a extins lista de medicamente compensate şi gratuite, iar președintele CNAS a confirmat informația, a doua zi.

 

În şedinţa de joi a Guvernului, lista de medicamente gratuite și compensate a fost extinsă, pentru a doua oară în ultimele două luni, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. „Astfel, după cele 16 molecule noi incluse în lista de medicamente compensate şi gratuite la sfârşitul lunii martie, astăzi vom aproba o hotărâre de guvern care are ca obiectiv introducerea în listă a altor 19 molecule inovative”, a spus ministrul, înaintea ședinței Executivului, în cadrul unui seminar pe teme de sănătate durabilă, la care a participat.

Informația ministrului a fost confirmată printr-un comunicat de presă remis ulterior de CNAS, prin care s-a anunțat că Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, completarea cu 19 noi denumiri comune internaţionale (DCI) a listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi în cadrul programelor naţionale de sănătate, listă stabilită prin HG 720/2008.

 

În listă au fost introduse, astfel, necondiţionat, 13 DCI cu finanţare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) cu indicaţii în afecţiuni respiratorii, boli rare (boala Gaucher şi amiotrofia musculară spinală), psoriazis cronic sever, lupus sistemic, afecţiuni onco-hematologice şi diabet zaharat. Alte cinci DCI inovative, pentru care s-au încheiat contracte cost-volum, au fost incluse condiţionat în sublista C pentru psoriazis cronic sever şi afecţiuni oncologice, detaliază comunicatul CNAS.

Prin acelaşi act normativ, în cadrul Programului naţional de boli transmisibile (Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere), Programului naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever (Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice inflamator-imun si sindromul de imunodeficienţă primară) şi Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană (pentru transplantul medular si transplantul renal, transplantul combinat de rinichi şi pancreas) a fost inclusă o nouă imunoglobulină normală umană cu administrare subcutanată.

Aceasta este cea de-a doua extindere a listei medicamentelor compensate în decurs de doar două luni, fapt care confirmă interesul şi preocuparea autorităţilor din domeniul sănătăţii publice de a creşte accesul pacienţilor la tratamente de ultimă oră, în acord cu programul de guvernare”, a spus preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*