Lupta cu cancerul la san, provocarea secolului actual

17 octombrie 2012 | 0 comentarii |

La fiecare doua minute, o femeie afla ca are cancer la san, iar la fiecare sase minute, una moare din cauza aceleiasi boli. In Romania, 40.500 de femei au fost depistate cu cancer la san in ultimii 11 ani. In evidenta medicilor oncologi buzoieni sunt 1.242 de femei cu aceasta boala.

 

Luna octombrie este Luna Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului de San. Pentru a informa buzoiencele despre cum trebuie sa lupte impotriva acestui flagel, Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau s-a implicat in campania Nu esti singura – impreuna vom reusi. Astazi, la hotel Pietroasa, a fost organizata o masa rotunda, cu tema Prevenirea cancerului de san, la care au participat cateva zeci de  medici, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Crucii Rosii si elevi ai scolilor sanitare din judetul Buzau.

Au sustinut prelegeri in favoarea depistarii precoce a cancerului mamar, investigatiile, diagnosticarea si tratarea acestei boli, precum si despre importanta consilierii psihologice, dr. Venera Acsinte, directorul DSP Buzau (organizatorul evenimentului), medicul oncolog Pompilia Bailesteanu, radiologul Catalin Citrea, medicii de familie Gina Campeanu si  Angela Mazdrag, psihologul Lavinia Barzu (Centromedica 2000) si Cristina Vasile, directorul Crucii Alb-Galbena (ingrijiri medicale la domiciliu), iar dr. Viorica Mihalascu, director adjunct DSP, a prezentat un film cu manevrele ce trebuie stiute de orice femeie pentru a depista la timp orice modificare de structura a sanului.

 

Cel mai frecvent cancer la femei

Statisticile arata ca o femeie din noua va dezvolta cancer mamar de-a lungul vietii, iar aceasta boala reprezinta 26% din totalul cancerelor la femei.

Desi la ora actuala cancerul de san determina cea mai mare mortalitate prin cancer la femei in toata lumea, introducerea mamografiei  ca metoda de screening pentru cancerul mamar a redus mortalitatea prin aceasta boala cu 30%, a aratat dr. Acsinte, dupa ce a trecut in revista momentele semnificative ale evolutiei acestei afectiuni de-a lungul mileniilor, incepand de la vechii egipteni.

Din evaluarea datelor statistice se observa o crestere semnificativa a cazurilor nou depistate si a incidentei cancerului mamar in ultimii 11 ani, in Romania. In fiecare an apar in medie 208,52% mai multe cazuri noi decat in anul precedent.  Cu toate acestea, datorita progreselor facute in ultimul rimp in diagnosticarea precoce a tumorilor mamare si cu ajutorul noilor metode terapeutice, rata deceselor a scazut foarte mult”, a aratat dr. Acsinte, recomandand femeilor de peste 40 de ani sa-si efectueze o mamografie si o ecografie de san in fiecare an, prin intermediul cabinetelor dr. Maria Albu, din cadrul Policlinicii „N.Titulescu” sau dr. Catalin Citrea, din cadrul Clinicii „Razedent”, singurele din Buzau care dispun de aparatura necesara.

 

Sperante sustinute stiintific

O prezentare exceptionala a modului in care boala poate fi depistata precoce, diagnosticata la timp si tratata cu rezultate depsebit de bune a prezentat medicul oncolog Pompilia Bailesteanu care, pe langa evidentierea unor statistici, metode de depistare, forme de tratament si mai ales tehnici de incurajare si-a  exprimat convingerea ca „aceasta boala va fi invinsa, iar femeile nu vor mai fi nevoite sa recurga la interventii chirurgicale traumatizante pentru a se vindeca. Am certitudinea ca aceasta va fi marea provocare incununata de succes in medicina acestui secol”.

Cu tot optimismul exprimat, medicul oncolog nu a putut trece insa peste statisticile „triste”, subliniind numarul mare de femei care merg la medic in faze avansate ale bolii și insistand asupra necesitatii depistarii porecoce.

 

Cancerul mamar in Judetul Buzau

Grupa

varsta

Stadiu boala 0 Stadiu boala 1 Stadiu boala 2 Stadiu boala 3 Stadiu boala 4 Nestadi-

alizati

Total
20-30      –       2       6       1       –      2     11
31-40      5     14     51     31       1    24   126
41-50      6     38   144   101       5    68    362
51-60      3     42   113   106     12    64    340
>61      4     48   116   113     23    81    403

 (Sursa tabel DSP Buzau)                                                                Total general  =  1.242

 

Interventia imediata poate salva vieti 

Nu trebuie sa credem ca noua nu ni se poate intampla.  Este foarte important sa mergem anual la un consult general, la medicul de familie, chiar daca nu exista nicio problema medicala. Daca exista cazuri de cancer de san in familia dumneavoastra si ati observat ceva in neregula, este bine sa va prezentati la medic, sa discutati cu el despre aceasta boala, sa va consulte si sa va trimita la un  specialist, daca este cazul. Se poate lupta cu aceasta boala, uneori cu sanse de vindecare de o suta la suta. In istoricul meu medical am urmarit 16 femei diagnosticate cu aceasta boala. Din pacate, caracteristica lor comuna este aceea ca s-au prezentat la medic tradiv si nu au facut nicio mamografie pana in momentul diagnosticarii bolii.Ca medic de familie, pot sa spun ca o viata cat mai putin stresanta, fara excese de orice fel (tutun, alcool, medicamente), 30 de minute de sport pe zi, un regim alimentar bogat in fibre si sarac in grasimi, o prima sarcina inainte de 30 de ani, o mamografie anuala la femeile trecute de 50 de ani, sunt factori care pot preveni aceasta boala”, a spus in cadrul evenimentului, dr. Gina Campeanu, aratand ca fiecare etapa, de la autopalpare pana la spitalizare, tratament si vindecare are o importanta deosebita in tinerea sub control a bolii.

 

Factori de risc 

Cancerul la san este principala cauza a decesului la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani.Sansele de vindecare cresc insa considerabil daca boala se depisteaza rapid.

In 90 la suta din cazuri boala se trateaza, iar pacientul scapa, daca se descopera din timp aparitia afectiunii oncologice si se face tratamentul potrivit.

Specialistii precizeaza ca potentialele cauze ale cancerului la san sunt ereditatea si stilul de viata. Se mai constata ca riscul de a avea un cancer la san creste odata cu anii. Varsta critica pentru femei ar fi, potrivit unor statistici, intre 40 si 50 de ani, dar nici femeile mai tinere nu sunt ferite de risc, mai ales daca in familie exista antecedente.

Atentie, cancerul la san ii poate afecta si pe barbati!

 

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*