„MagiCAMP” a câştigat Premiul Cetăţeanului European 2018

9 iunie 2018 | 0 comentarii |

Distincția a fost decisă de juriul Parlamentului European în baza propunerii și susținerii eurodeputatului Sigfried Mureșan. Același premiu a fost atribuit și filosofului Mihai Șora, susținut de Monica Macovei și Cristian Preda.

 

Asociaţia „MagiCAMP” şi eseistul Mihai Şora au fost desemnați câștigători ai Premiului Cetățeanul European 2018. Anunțul, făcut de Cancelaria Premiului Cetățeanul European, la jumătatea acestei săptămâni, a fost făcut public de eurodeputații Sigfried Mureșan, Monica Macovei și Cristian Preda, care au propus și susținut cele două nominalizări pentru România.

Eurodeputatul Sigfried Mureșan, care a propus și susținut „MagiCAMP” spune că existența acestei asociații „este unul dintre acele lucruri care fac lumea noastră mai bună, de aceea am decis în luna martie să o nominalizez pentru Premiul Cetățeanului European 2018, distincție acordată anual de Parlamentul European. Proiectele și acțiunile «MagiCAMP», gratuite, de susținere și reintegrare în viața socială a sute de copii cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave și a celor care au pierdut pe cineva drag, dar și a familiilor acestora sunt cu adevărat remarcabile. O parte dintre aceste proiecte le-am prezentat și în argumentarea mea care a însoțit nominalizarea”, a scris eurodeputatul Sigfried Mureșan, pe pagina sa de socializare, imediat ce au fost anunțate premiile, de Cancelaria Premiului Cetățeanului European.

 

Printre argumentele care au dus la acordarea acestui premiu Asociației MagiCAMP s-au numărat faptul că peste 500 de copii din România şi din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, şi de consiliere de specialitate în taberele de vară „MagiCAMP”, dar și de alte proiecte sociale, cum ar fi „facilităţi de cazare pentru familiile copiilor cu afecţiuni grave, dar şi prin proiecte de asistenţă pe parcursul tratamentului şi după finalizarea acestuia”, în apropierea spitalelor din Bucureşti, Cluj şi Viena unde urmau tratamentul.

Totodată, prin proiectul «MagicBOX», lunar, peste 100 de persoane în situaţii dificile primesc sprijin material de la Asociaţia «MagiCAMP» pentru a-şi asigura nevoile de bază. Mare parte dintre aceste activităţi se desfăşoară cu sprijinul celor circa 600 de voluntari ai asociaţiei, oameni care îşi dedică din timpul şi din sufletul lor pentru a alina din suferinţele copiilor bolnavi şi a familiilor lor. Acţiunile «MagiCAMP» contribuie la asigurarea drepturilor la protecţie şi îngrijiri necesare pentru bunăstarea copiilor, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE”, a mai scris Siegfried Mureşan în argumentarea nominalizării.

 

Același premiu este acordat, anul acesta, și filosofului și eseistului Mihai Șora, propus și susțiut de eurodeputații Monica Macovei și Cristian Preda. „Domnul Mihai Șora a primit Premiul Cetateanului European pe 2018, în urma deciziei juriului din Parlamentul European, pe baza voturilor date de un grup de europarlamentari, din care am facut parte. Mai mult, împreună cu Cristian Preda, l-am propus pe dl. Mihai Șora să primească acest premiu, pentru că de 28 de ani, zi de zi, promovează democrația, pluralismul și valorile Cartei Europene a drepturilor și libertăților”, a scris Monica Macovei pe pagina sa de socializare, menționând că acest premiu „este o dovadă modestă a muncii benevole și de mare însemnătate pe care dl. Mihai Șora o face pentru viitorul liber și democratic al Românei”, prin implicarea sa în viața societății, fiind „un exemplu de verticalitate și atașament profund față de libertatea de gândire, de exprimare şi de asociere ”.

Mihai Șora (101 ani) a fost primul ministru al Învățământului după căderea regimului comunist, făcând parte din Guvernul condus de Petre Roman. Și-a dat demisia din Guvern în semn de protest față de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru care a facut acest gest de onoare. Ulterior, a refuzat să mai ocupe funcții în cadrul administrației de stat.

 

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii publice, organizate de birourile de informare ale Parlamentului European din statele membre în care laureații își au reședința, în lunile care urmează. De-a lungul vremii, printre românii care au câștigat Premiul Cetăţeanului European s-au numărat scriitorul Andrei Pleşu (2014), Societatea „Timişoara” (2014) şi jurnaliștii Ioana Avădani (2013) și Cristian Pantazi (2017).


Adaugati un comentariu


 

*