MagiCamp, în cursa pentru Premiul Cetățeanul European 2018

12 martie 2018 | 0 comentarii |

Distincția este acordată anual de Parlamenutl European, iar nominalizarea organizației, implicată în ajutorarea copiilor cu afecțiuni oncologice și a familiilor acestora, a venit din partea europarlamentarului Siegfried Mureşan.

 

Organizația non-guvernamentală MagicCamp, aflată în spatele proiectului cu același nume, destinat copiilor cu afecțiuni oncologice, are șansa de a primi, anul acesta, distincția Premiul Cetățeanul European, după ce a fost nominalizată oficial în competiția pentru 2018.

Europarlamentarul român Siegried Mureșan a făcut această nominașizare, considerând că există suficiente argumente pentru ca organizația să primească acest premiu, atribuit anual de Parlamentul European.

Până la acest moment, peste 500 de copii din România și Republica Moldova, diagnosticați cu afecțiuni oncologice, au participat la taberele de vară MagiCamp, unde au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire medicală și consiliere de specialitate.

Tabăra MagiCamp a fost proiectul de bază al organizației, însă ulterior, activitatea în sprijinul copiilor cu afecțiuni oncologice s-a diversificat, orientându-se și către familiile acestora. Astfel, peste 500 de copii şi membri ai familiilor acestora, care au avut nevoie să fie aproape de spital pentru tratament, au fost găzduiţi în apropierea spitalelor din Bucureşti, Cluj şi Viena, unde copiii erau internați.

 

În expunerea de motive, europarlamentarul vorbește și de proiectul MagicBox prin care, lunar, peste 100 de persoane aflate în situații dificile primesc ajutor material prin intermediul organizației.

„Mare parte dintre aceste activităţi se desfăşoară cu sprijinul celor circa 600 de voluntari ai asociaţiei, oameni care îşi dedică din timpul şi din sufletul lor pentru a alina din suferinţele copiilor bolnavi şi ale familiilor lor. Acţiunile MagiCamp contribuie la asigurarea drepturilor la protecţie şi îngrijiri necesare pentru bunăstarea copiilor, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE”, subliniază Siegfried Mureşan.

În prezent, MagiCamp are în plină desfăsurare un proiect ce prevede inființarea unui centru special, destinat părinților copiilor cu cancer, care necesită tratament departe de casă. În acest scop a cunpărat un bloc nefinalizat, în apropiere de Institutul Fundeni și Institutul Oncologic, imobil care are nevoie de renovare și finalizarea lucrărilor de construcție, pentru a fi apoi pus la dispoziția părinților din alte zone ale țării, care își însoțesc copii ce au nevoie de tratament în Capitală. Campania de strângere de fonduri pentru finalizarea acestui proiect denumit Refugiul Parinților este încă în desfășurare, oricine poate dona 2 euro, printr-un SMS cu textul „MAGIC”, la numărul 8844, sau prin donații mai mari, în contul organizației.

 

În ceea ce-i privește pe reprezentanții organizației, aceștia s-au arătat surprinși de nominalizare, mărturisind că vestea a fost una neașteptată dar că sunt recunoscători. „Mulţumim iniţiatorului pentru că a considerat că MagiCamp merită o astfel de nominalizare! Argumentaţia depusă subliniază faptul că organizația s-a remarcat prin proiecte şi activităţi gratuite de susţinere şi reintegrare în viaţa socială a copiilor cu afecţiuni oncologice, cu arsuri grave şi a celor care au pierdut pe cineva drag, dar şi a familiilor acestora. Mulţumim, indiferent cui i se va acorda premiul, suntem mândri de nominalizare!” se arată în mesajul transmis de aceștia.

În prezent, 5.000 de copii din România sunt trataţi pentru afecţiuni oncologice, cărora li se adaugă 500 de cazuri noi anual, iar actualele centre MagicHome, puse la dispoziție de organizație, nu acoperă nevoia reală de cazare şi suport pentru copiii cu afecţiuni grave şi familiile acestora.

 

Siegfried Muresan

Premiul Cetăţeanul European se acordă anual, din 2008, pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a UE, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european. Până acum, premiul a ajuns de patru ori în românia, fiind acordat scriitorului Andrei Pleșu, Ioanei Avadani – directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, societății Timișoara și jurnalistului Cristian Pantazi.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*