Mai buna remunerare a medicilor, o solutie pentru oprirea exodului

25 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Este opinia exprimata de comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor, la o intalnire cu oamenii de afaceri din Cluj.

 

UPDATE: Astazi dupa amiaza, ministrul Sanatatii a anuntat ca a inmanat reprezentnatilor Colegiului Medicilor din Romania doua  „pre-proiecte”: unul privind Legea salarizarii personalului medical in functie de performanta si competenta si al doilea, al Legii malpraxisului.

Ministrul Nicolaescu nu a vrut sa dea detalii legate de proiecte, precizand ca acestea „nu sunt inca publice”, dar si-a exprimat speranta ca in 3-4 saptamani, CMR isi va prezenta opiniile vizavi de continutul acestor legi, sa spuna daca  ceva ar trebui modificat sau daca „lucrurile sunt in regula, astfel incat sa putem supune apoi dezbaterii publice aceste legi, deosebit de importante pentru reforma Sanatatii, pentru medici si populatie”.

Ministrul a reiterat insa promisiunea ca in conditiile salarizarii medicilor dupa competenta si performanta , acestia vor putea pobtine venituri de 1.000 de euro pe luna.

 

O mai buna remunerare a medicilor si asigurarea unor facilitati pentru rezidenti ar fi solutii potrivite care sa opreasca plecarea lor in strainatate, atat din Romania, cat si din alte tari din Est, a declarat, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor la Cluj-Napoca, unde s-a intalnit cu oamenii de afacri din zona, la un eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie.

Libertatea de a merge oriunde in UE la munca se aplica si medicilor si altor profesii. Daca o tara sau o municipalitate considera ca plecarea medicilor creste riscul ca functionarea sistemului medical sa fie o problema, ei insisi trebuie sa gaseasca strategii adecvate, in special o mai buna remunerare a medicilor”, a declarat, Laszlo Andor, citat de presa locala.

Pana in prezent, potrivit declaratiilor presedintelui Colegiului Medicilor, prof.dr. Vasile Astarastoae, din Romania au plecat peste 14.000 de medici, iar exodul continua sa fie un fenomen care daca nu se gasesc solutii de stopare ar putea lasa aceasta tara fara specialisti. Aceasta criza de medici este tot mai acuta in spitale, unde anumite specialitati s-au desfiintat in unele unitati medicale cu paturi, iar liniile de garda sunt acoperite, in cele mai multe spitale, cu specialisti din domenii conexe.

Ingrijorator este ca si tinerii medici se gandesc sa plece, in timp ce specialistii de top sunt in prag de pensie sau chiar pensionari care din dragoste de profesie mai salveaza inca vieti. Potrivit reprezentantilor medicilor rezidenti, peste 60% dintre acestia si-au exprimat intentia sa profeseze in strainatate.


Categorii: Actual, Economic, Medici

Adaugati un comentariu


 

*