Mai mult de 13,7 grame de sare consumate zilnic dubleaza riscul de insuficienta cardiaca

9 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Sunt rezultatele unui studiu prezentat pe larg la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, desfasurat la sfarsitul lunii trecute, in Spania.

 

Consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca, potrivit rezultatelor unui studiu, desfasurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.000 de persoane, prezentat in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie.

Aportul ridicat de sare este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale si un factor de risc independent pentru boala coronariana si atacul cerebral. Alaturi de boala coronariana si de atacul cerebral, insuficienta cardiaca reprezinta una dintre cele mai importante afectiuni cardiovasculare din Europa si din lume, insa modul in care aportul ridicat de sare actioneaza in dezvoltarea acesteia este necunoscut pana in prezent.

Estimarea aportului individual de sare este dificil de realizat din punct de vedere metodologic si, prin urmare, esantioanele corespunzatoare de populatie sunt greu de gasit, iar cercetarea a analizat relatia dintre consumul de sare si aparitia insuficientei cardiace. Studiul a analizat date prelevate de la 4.630 de barbati si femei, cu varste intre 25 si 64 de ani, alesi in mod aleatoriu, care au participat la Studiul privind Sarea din Carelia de Nord si la studiul national desfasurat intre 1979 si 2002 in Finlanda.

 

Esantionul de populatie studiat a fost monitorizat timp de 12 ani, pe baza datelor computerizate inregistrate in Registrului National de Sanatate, iar cazurile de deces, ca urmare a insuficientei cardiace, au fost identificate cu ajutorul Registrului Cauzelor de Deces, a Registrului Externarilor si a altor informatii stocate.

In timpul celor 12 ani de studiu, 121 de barbati si femei au dezvoltat insuficienta cardiaca. S-a constatat totodata ca persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca in comparatie cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame. Cercetatorii au concluzionat astfel ca aportul ridicat de sare creste in mod remarcabil riscul de insuficienta cardiaca, iar aceasta crestere a riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare a fost independenta de tensiunea arteriala.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*