Mai multa transparenta in cheltuirea banilor din sanatate?

20 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Prin intermediul unor scrisori, CNAS va informa pacientii despre serviciile medicale acordate si decontate din fondul asigurarilor sociale de sanatate.  Ministrul Sanatatii saluta decizia CNAS.

 

Mai multa transparenta, debirocratizare si implicarea asiguratilor in deciziile de reorganizare legilativa. Asta promit reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa scandalul decontarilor fictive care a dus la arestarea presedintelui CNAS si a mai multor functionari.

Noua conducere a acceptat o solicitare a Asociatiei Daruieste Viata care, imediat dupa izbucnirea scandalului de la varful Casei de Asigurari, a trimis pe adresa institutiei un document prin care solicita ca fiecare asigurat sa primeasca, anual, o instiintare cu serviciile medicale decontate pe contul sau de asigurat. CNAS si-a dat acordul pentru acest demers, considerandu-l o masura buna pentru a transparentiza sistemul si a-i informa corect pe asigurati in privinta fondurilor de care au beneficiat pe parcursul unui an de zile. Astfel, asiguratul va avea posibilitatea de a vedea daca a beneficiat sau nu de serviciile medicale raportate de catre furnizori pe numele sau si decontate de CNAS si cat au costat acestea.

 

Liliana Mihai – CNAS

Liliana Mihai, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a anuntat la ZF Health&Pharma ca incepand cu primul trimestru al anului viitor, asiguratii vor primi, anual, o scrisoare „in care va fi mentionat, in anul respectiv, care au fost serviciile de care a beneficiat, decontate in sistemul de sanatate”, fie ca vorbim de servicii medicale acordate in sistemul public, fie in cel privat, decontate de CNAS, institutie care are anul acesta la dispozitie un buget de 28,8 miliarde de lei.

Pana cand aceasta masura va intra in vigoare, asociatia Daruieste Viata a pus la dispozitia asiguratilor un formular care poate fi accesat AICI, pe care cei interesati sa afle serviciile decontate pe numele lor in anul 2017 il pot completa si trimite pe adresa CNAS, pentru a afla aceasta informatie.

Liliana Mihai a mentionat, totodata, ca in Romania exista un singur sistem de sanatate, iar furnizorii publici si privati au acelasi fel de contract si acorda servicii asiguratilor. In acest context, avand in vedere ca asiguratul contribuie la sistemul de sanatate, noua conducererea CNAS are in vedere si o reorganizare legislativa, bazata pe participarea activa a asiguratului. „Mesajul este al unei reorganizari legislative, al unei debirocratizari, cu participarea activa a asiguratului”, a subliniat directorul general al CNAS.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Decizia CNAS a fost salutata si de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care intr-o postare pe pagina sa de socializare si-a manifestat sustinerea unui astfel de demers, mentionand ca „in calitate de ministru si de parlamentar, sustin initiativa de a transmite o informare anuala referitoare la decontul serviciilor de sanatate catre toti cetatenii care contribuie la bugetul asigurarilor de sanatate. Consider ca este normal ca toti cei care sustin, prin banii lor, contributiile de sanatate sa stie cum au fost cheltuiti banii publici si care au fost serviciile sanitare de care au beneficiat, conform raportarilor din sistem. In acest mod, nu numai ca transparentizam procesul deconturilor, ci instituim si un filtru suplimentar de control asupra modului in care sunt administrate fondurile din sanatate”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*