Mai multe locuri la rezidentiat

7 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Cel putin asa promite ministrul Florian Bodog care, dupa intalnirea de astazi, cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie, spune ca va solicita Guvernului majorarea cifrei de scolarizare.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, s-a intalnit astazi, cu reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie, cu care a discutat calendarul de desfasurare a concursului de intrare in Rezidentiat din acest an.

Potrivit unui comunicat primit de SanatateBuzoiana.ro de la Biroul de Presa al MS, concursul va fi organizat duminica, 19 noiembrie 2017 si, la fel ca in anii trecuti, acesta se va desfasura in 6 centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Potrivit comunicatului amintit, se va respecta calendarul actiunilor necesare pentru organizarea concursului, iar in a doua decada a lunii octombrie, Ministerul Sanatatii va publica pe site-ul oficial www.rezidentiat.ms.ro, toate amanutele privind numarul locurilor si posturilor disponibile, metodologia si conditiile de participare la concurs. „Tot in aceasta perioada s-a prevazut demararea inscrierilor candidatilor la concurs”, se subliniaza in comunicat.

 

Noutatea pe care Ministrul Sanatatii a tinut sa o transmita viitorilor rezidenti este aceea ca, in premiera, pentru examenul din noiembrie 2017, va solicita Guvernului Romaniei majorarea cifrei de scolarizare. Solicitarea va tine cont de necesitatile existente in unitatile sanitare din teritoriu, transmise prin directiile de sanatate publica sau direct, de catre spitale, dar si de capacitatea de pregatire de care dispun universitatile de medicina si farmacie care organizeaza, anul acesta, concurs de intrare in rezidentiat.

Anul acesta vrem sa pregatim mai multi specialisti pentru ca, realitatea din sistem, ne arata ca este nevoie de medici specialisti tineri in spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidentiat, pe baza solicitarilor realizate de universitati si studenti, dar si in baza experientei din ultimii ani, a declarat ministrul Florian Bodog.

 

Incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii anunta ca intentioneaza regandirea si modificarea, in profunzime, a politicilor de pregatire prin Rezidentiat, astfel incat fiecare universitate de medicina si farmacie sa poata organiza concursul de intrare in rezidentiat, iar pregatirea sa se poata face si in spitalele judetene, nu numai in cele universitare, ca acum.

Am propus astazi rectorilor ca, de anul viitor, sa descentralizam total Rezidentiatul, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior medical publica sa poata organiza concursul de Rezidentiat, pe baza numarului de locuri repartizate de minister si a metodologiei de concurs care probabil va ramane elaborata la nivel central. De asemenea, vrem sa incepem sa pregatim tineri in spitale judetene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judetene unde se vor face stagii de pregatire a rezidentilor la diferite nivele. Tinerii trebuie sa vada si sa se confrunte cu realitatile unitatilor medicale si speram ca, dupa 3-4 ani petrecuti intr-o astfel de unitate, vor fi determinati sa ramana sa lucreze acolo, a subliniat ministrul Bodog.

 

Mai mult, ministrul Sanatatii a declarat ca sistemul de pregatire a tinerilor specialisti ar trebui sa se indrepte, in viitor, catre o autonomie universitara, in sensul ca atat metodologia cat si subiectele de concurs sa fie stabilite la nivel de centru universitar.

Ministerul Sanatatii va decide asupra acestor modificari, numai dupa consultarea in permanenta a reprezentantilor universitatilor de medicina si farmacie, a institutiilor de invatamant de profil, a colegiilor profesionale si a organizatiilor studentilor medicinisti”, se mentioneaza in comunicatul MS.

Noile decizii privind intrarea in rezidentiat a tinerilor medici au fost luate dupa ce, anul trecut, aproape 1.000 de absolventi au „ratat” intrarea in rezidentiat, pentru ca numarul de locuri si posturi a fost insuficient, desi spitalele din tara sunt intr-o criza acuta de specialisti. Nici la concursul suplimentar, organizat in primava acestui an, lucrurie nu au stat mai bine, pentru ca la concurs nu s-au scos decat 100 de posturi si locuri, adica jumatate din cate au fost anul trecut, in ciuda solicitarilor insistente ale absolventilor care s-au vazut nevoiti, in aceste conditii, fie sa ia calea strainatatii, fie sa se reprofileze.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*