Mai multe servicii medicale decontate la privat

7 august 2018 | 0 comentarii |

Noile reglementări vor intra în vigare începând de anul viitor și sunt vizate în special intervențiile neurochirugicale, cardiace și transplanturile, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Ministerul Sănătăţii are în vedere ca, din 2019, statul să deconteze unităților medicale private operaţiile care nu pot fi făcute în timp util în spitalele publice, dar pe care anumite spitale private din România le pot face.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat că vrea să schimbe legislația astfel încât statul să suporte consturile intervențiilor care se pot realiza în țară, în unitățile medicale private, dar care acum nu sunt decontate din fondul public de sănătate.

Pe de o parte, susține ministrul, se vor evita tergiversările plecărilor în străinătate ale unor pacienți cu afecțiuni grave care pot fi tratați în unitățile private din România, iar pe de altă parte, se vor realiza economii care vor fi dirijate către salvarea mai multor bolnavi.

Listele de aşteptare sunt lungi, am ajuns la concluzia că trebuie să finanţăm şi privatul care poate prelua pacienţii care nu pot aştepta. Vom face şi economii, pentru că în străinătate sunt foarte scumpe”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Sunt vizate, de această nouă modalitate de decontare, în special intervenţiile neurochirurgicale, cele cardiace și transplanturile.

 

Ministrul a explicat că, pentru operaţiile care nu pot fi făcute în timp util în România, bolnavii sunt trimişi în strainate pe formularul E 112, însă unele dintre intervenţii se pot realiza în spitalele private de la noi din țară. Pacientul trebuie să plătească însă pentru acestea, pentru că statul nu le decontează, la ora actuală. Ministrul Sănătăţii vrea să nu mai trimită, însă, atât de mulţi pacienţi în străinătate, dacă spitalele publice din România nu pot rezolva cazul în timp util, ci să se apeleze la spitalele private româneşti, iar pacienţilor să li se deconteze aceste intervenţii.

Rămâne însă o problemă, aceea că ministerul va deconta doar suma echivalentă cu cea stabilită pentru aceeaşi intervenţie la stat, deși costurile din unitățile private din România sunt cu mult mai mici decăt cele similare din străinătate.

Vor fi astfel decontate intervenţii neurochirurgicale, cardiace sau de transplant, iar pe lângă actul medical în sine, statul va plăti şi consumabilele folosite de doctori. Restul, dacă va fi cazul, va fi suportat de pacient.

Vor exista însă, în continuare, situaţii pe care nici privatul din România nu le va putea acoperi, iar una dintre acestea este realizarea transplantului pulmonar.

 

Pentru pacienții care au nevoie de transplant pulmonar, ministrul Sănătăţii spune că instituția pe care o reprezintă se află în discuţii avansate cu Germania şi Ungaria, pentru a prelua pacienţii din România care necesită transplant de organe.

Marea majoritate a procedurilor de transplant pulmonar se pot face şi în România. Marea problemă a noastră este donarea de organe. Ce nu este compatibil în România putem trimite în străinătate. Avem semnale că în străinătate ne vor primi pacienţii, în Ungaria şi Germania. Viena nu mai ia, ne-a trimis din ianuarie 2018 un comunicat că nu mai ia niciun pacient din străinătate. Cel mai avansat suntem în discuţii cu Germania, foarte avansat. Cei de acolo mi-au spus: «să ştiţi că echipa voastră, de la Bucureşti, care lucrează cu medici din Germania, ar putea să facă, dar avem nevoie de organe». Dacă nu promovăm donarea de organe nu vom putea face niciodată transplant”, a declarat Sorina Pintea, menționând că nu există o problemă financiară pentru transplantul de organe şi a dat exemplul unui dosar aprobat pentru un transplant în străinătate care a costat 500.000 de euro.

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că, în maxim o lună, toate registrele cu persoanele care au nevoie de transplant vor fi publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant.

 


Adaugati un comentariu


 

*